U dvorištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina u petak, 8. studenoga, demonstriran je rad vatrogasnih auto ljestava koje su nakon redovnog desetogodišnjeg servisa ponovno u funkciji. Podsjećamo, riječ je o ljestvama dužine 53 metra, koje mogu dohvatiti stanove najviših zgrada u Varaždinu.

Zapovjednik JVP-a, Ivica Labaš, tijekom prezentacije rada ljestava pojasnio je da je servis u njemačkoj tvornici trajao tri mjeseca.

– Ovom demonstracijom građanima želimo uživo pokazati da je neupitna mogućnost spašavanja ljudi i imovine s visokih objekata. Ovakve ljestve koristimo na visinama iznad 44 metra, ali uvijek ukazujemo na činjenicu da moraju postojati pristupni putevi kako bismo se vozilima mogli dovoljno približiti visokim zgradama – rekao je Labaš o ljestvama koje su u uporabi već 14 godina.

Stoga su one temeljito obnovljene novim zamjenskim dijelovima, a izmijenjen je i čitav hidraulični sustav, te varaždinski vatrogasci očekuju da će ljestve besprijekorno funkcionirati idućih 10 godina. U njihovu ispravnost osobno se uvjerio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

– Već sam bio u košari auto ljestava – pomalo je čudan osjećaj kada vas podignu u zrak. Ovaj servis stajao je 700.937 kuna, ali te ljestve moraju biti sigurne. Nažalost, bivša gradska vlast na čelu s Goranom Habušem to nije napravila kada je trebalo, a nije ni obnavljala vozni park JVP-a. Stoga smo u Proračunu za 2020. godinu planirali novac potreban za kupnju šumskog navalnog vozila koje moramo imati prema propisima. Uz to, nabavit ćemo i nove, manje auto ljestve jer su postojeće stare 40-ak godina pa njihov upravljački sustav povremeno otkazuje poslušnost – naglasio je gradonačelnik.

Dodao je kako očekuje da se i Varaždinska županija napokon uključi u opremanje JVP-a, jer nikada nije kupila ni jedno namjensko vatrogasno vozilo, a pripadnici postrojbe po potrebi interveniraju na prostoru cijele županije.

Osim servisiranih ljestava, pripadnici JVP Grada Varaždina prezentirali su četiri kompleta novih suhih ronilačkih odijela. Riječ je o donaciji američke ambasade, a oprema je vrijedna 50.000 kuna.

Za okupljene znatiželjnike, varaždinski vatrogasci – kuhari organizirali su pravi „pizza party“, te su poslastice planule u tren oka:

Komentari

Komentara