Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Najveću tikvu u Varaždinskoj županiji ima Stjepan Obad iz Donje Poljane!

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL TIKVI

Na varaždinskom placu održan je 5. Festival tikvi.

Birala se najveća tikva. Nju je ove godine uzgojio Josip Obad iz Donjeg Poljane. Teži 50 kilograma, a Obad ističe da nije riječ o GMO proizvodu.

– Dvojica smo ju donijeli na plac. Tikve proizvodimo oko 10 godina, a naš rekorder rastao je na dobroj i kvalitetnoj zemlji, gnojenoj posebnim kompostom – rekao je Obad koji je rekao kako svake godine na njihovom polju uspijevaju buče od 30 do 40 kilograma.

Na placu je bila organizirana i degustacija te prigodna prodaja savijača, zlevki, gibanica, pita, bučinoga kruha i peciva te bučinog ulja.

Gostovali su i profesionalni kuhari hotela Minerva, koji su na radionici prokazali izradu dekoracija od buče. Cijeli program obogatio je atraktivni nastup KUD-a „Anka Ošpuh“ iz Ludbrega.

Savijače od maka i tikve, zlevanke, gibanice i druge ukusne delicije pripremile su članice udruga žena „Kelemen“ i „Trnovečko srce“ te Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivane Rožić.

U sklopu Festivala tikve, Gradska tržnica organizirala je i natječaj za učenike trećih i četvrtih razreda za izbor najljepše bundeve, u kojem sudjeluju varaždinske II., IV., VI. i VII. osnovna škola. Najljepši primjerci bili su izloženi na Festivalu, a najbolji nagrađeni zdravim slatkim paketima s varaždinskog placa.

-Cilj da potaknemo našu djecu vrtićke, predškolske i  osnovnoškolske dobi da steku naviku dolaska na tržnicu. Kroz takvu manifestaciju ljudi se ujedno upoznaju s vrijednostima ove namirnice – rekao je direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar.

Kako je bilo na placu pogledajte u fotogaleriji.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje