Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nakon godina traženja sredstava sportska dvorana u Vidovcu dobila novi parket vrijedan 973.888 kuna

Objavljeno:

- dana

Prigodnom svečanošću u sportskoj dvorani Osnovne škole u Vidovcu obilježen je završetak radova na zamjeni poda (parket) u istoimenoj školi.

Naime, stari je bio u očajnom stanju, zbog čega godinu dana dvorana nije bila dostupna za rekreativce. Ispravljeni su utvrđeni nedostaci na postojećoj sportskoj građevini, a koji su bitno utjecali na mogućnost i kvalitetu bavljenja sportom s obzirom na tehničke uvjete koje sportska građevina treba zadovoljavati kako bi bila odgovarajuća za nesmetano i sigurno obavljanje sportskih aktivnosti svim korisnicima.

Svečanosti koju su upotpunili učenici škole svojim atraktivnim plesnim nastupima, nazočili su državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, učenici i učenice škole, kao i njihovi profesori te učitelji.

Ravnatelj škole Predrag Mašić pozdravio je sve prisutne te je tom prigodom naznačio važnost zamjene poda kako bi svi korisnici mogli nesmetano i bez opasnosti koristiti prostor.

– Obilježavamo završetak radova na zamjeni poda odnosno parketa u našoj sportskoj dvorani te smo simbolično označili nastavak korištenja dvorane za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture te izvannastavne aktivnosti kao i za rekreativne i natjecateljske sportske aktivnosti. Naime, osim za potrebe škole naša sportska dvorana koristila se i za treninge rekreativaca, ali i za treninge i utakmice rukometnog i malonogometnog kluba koji djeluje u našoj Općini. Također, naša sportska dvorana koristila se i za velike kulturne događaje. Budući da je stanje starog parketa bilo takvo da je ugrožavalo korisnike i sportaše, posljednjih godinu dana morali smo dvoranu zatvoriti za korištenje vanjskim korisnicima, a nastava tjelesne i zdravstvene kulture odvijala se s velikim oprezom. Na našu veliku sreću, ove smo godine prošli na natječaju Ministarstva turizma i sporta s našim projektom, tako da smo konačno dobili novi pod odnosno parket kojim smo povećali sigurnost korisnika, ako učenika tako i sportaša. Novi pod u našoj sportskoj dvorani omogućit će bezbrižnije i kvalitetnije održavanje nastave i izvannastavnih aktivnosti, a jednako tako omogućit će i novi zamah rekreativnih i natjecateljskih sportskih aktivnosti u našoj općini, ali i u županiji – rekao je Mašić te naglasio kako vrijednost projekta iznosi 973.888 kuna, pri čemu je Ministarstvo turizma i sporta osiguralo 623.000 kuna, a Varaždinska županija 350.000 kuna.

Župan Stričak je izrazio zadovoljstvo provedbom projekta te je naglasio kako je dvorana odmah dobila novi sjaj.

– Uvijek se držim one da „tko želi znati, traži način, a tko ne, traži razlog”. Nakon tri-četiri godine uspjeli smo naći način da riješimo pitanje poda, odnosno parketa. Županija doista nastoji u svim našim školama osigurati standard da se svi zaposlenici, kao i učenice i učenici, osjećaju komotno i sigurno, a nakon obavljenih radova ovdje, svi će se tako i osjećati. Imati dvoranu je vaše pravo i to je danas u svakoj školi minimum, no to nosi i obavezu. Vaš rukometni klub više ne može biti u sredini ili se boriti za opstanak, mora biti prvi u svojoj ligi – rekao je župan te svim učenicima, učiteljima i zaposlenicima škole poželio uspjeha i sreće u ovoj školskoj godini te se ujedno zahvalio Ministarstvu turizma i sporta na realizaciji ovog projekta.

Državni tajnik Tomislav Družak je u svom obraćanju rekao kako osim realizacije ovog projekta nastavlja s ulaganjima u Varaždinsku županiju, te se svake godine sredstva povećavaju.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo i doista sam sretan danas biti ovdje i s vama podijeliti vaše veselje i radost u prilici otvaranja ovog novog parketa u vašoj sportskoj dvorani u kojoj ćete uživati i vi i mnoge generacije djece, sportaša, rekreativaca nakon vas. Ove godine je Ministarstvo turizma i sporta, odnosno Vlada RH uložila 33 milijuna samo u ovakve i slične projekte. Podržali smo nekih 74 projekta jer smo prepoznati da je ustvari najveći problem što često puta nemamo dovoljno sportske infrastrukture, a i ona koja je postojeća najčešće puta nije adekvatna i u prilično je lošem stanju. Projekti su krenuli od 2019. godine do danas ukupnim iznosom od nekih 80 milijuna kuna su održani i mi smo u Hrvatskoj preko 350 sportskih objekata održali. Ovo neka bude poučak i vama djeco da se upornost isplati – zaključio je svoj govor Družak.

Parket je pušten u upotrebu simboličnim udarcem lopte kojeg je izveo učenik Osnovne škole Vidovec Silvio Zagorec, a ravnatelj je rekao da su ranije imali učenicu Silviju Zagorec, koja je sada zamjenica župana.

Život i društvo

Pedesetak volontera Crvenog križa Varaždinske županije tijekom ove godine odradilo više od 3000 volonterskih sati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Zašto volontiram? Kad bi svaki čovjek pomogao bar jednom čovjeku, svijet bi bio ljepše mjesto. To je moja ideja i razlog zašto volontiram, da svijet bude ljepše mjesto – rekla je Silvija Ladić Fischer, jedna od 50-ak volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije danas na prijemu župana Anđelka Stričaka u Županijskoj palači.

Na sam Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, župan Stričak je zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić upriličio prijem na kojem je zahvalio svima koji odvajaju svoje slobodno vrijeme da bi pomagali drugima u najtežim situacijama. 

– Pedesetak volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije je tijekom ove godine odradilo više od 3000 volonterskih sati. Sve te svoje slobodne sate oni su posvetili svojim sugrađanima i stranim državljanima kojima je bila potrebna pomoć. Na tome im od srca hvala. Svjedoci smo da je kriznih situacija sve više, a uz pripadnike naših žurnih službi, u pružanje svih vrsta pomoći redovno se uključuju i volonteri Crvenog križa. Nema te države koja ima dovoljno profesionalaca kada dođe do krizne situacije. Tada uskaču upravo volonteri koji su za to osposobljeni i opremljeni, ali, što je najvažnije, imaju veliko srce pa su spremni pomoći. Zahvaljujem im i čestitam na svemu što su radili ove i svih dosadašnjih godina – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček istaknula je da se  Međunarodni dan volontera svake godine obilježava s ciljem da se ukaže javnosti na važnost volontiranja, čime se u zajednicu unose pozitivne promjene.

– Često društvo ne vidi sve ono dobro što volonteri rade kroz godinu, a nerijetko to postane vidljivo tek u kriznim situacijama kojima, nažalost, svjedočimo u posljednje vrijeme. Međutim, volonteri svakodnevno pružaju ruku pomoći potrebitima te otvaraju svoje srce puno ljubavi i topline neznanim, a vrlo važnim ljudima – rekla je Sandra Vidaček.

Dodala je da Društvo Crvenog križa Varaždinske županije kontinuirano ulaže u edukaciju volontera, a cilj je uključiti što više mladih.

U ovoj izazovnoj godini volonteri Društva Crvenog križa Varaždinske županije dali su izniman doprinos pomažući na početku godine na punktovima na kojima je bilo organizirano cijepljenje građana protiv koronavirusa, a od veljače stalno sudjeluju u svim aktivnostima koje se provode da se pomogne raseljenom stanovništvu iz Ukrajine, prilikom podjele humanitarne pomoći, kod tečajeva učenja hrvatskoga jezika te pri pružanju psihosocijalne pomoći. U kolovozu su također dali veliki doprinos nakon prometne nesreće u kojoj su nastradali državljani Poljske, pružali su im informacije, psihosocijalnu pomoć, prehrambene i odjevne artikle, pomogli su u komunikaciji s djelatnicima Opće bolnice Varaždin i Veleposlanstvom Poljske. Redovno sudjeluju i u radu Tima za krizna stanja, koji djeluje u okviru Županijskog interventnog tima, a sudjelovali su i u nizu drugih aktivnosti te pohađali edukacije.

Silvija Ladić Fischer u Društvu Crvenog križa Varaždinske županije formalno volontira još od 2013. godine, a ove godine je odradila više od 200 sati kao koordinatorica volontera.

– Volonteri svoje slobodno vrijeme daju bezrezervno. Svi mi imamo vremena, samo je pitanje kako ga rasporedimo. Sada sam u mirovini, ali kad sam radila, znala sam uzeti po tjedan dana godišnjega ili volontirati popodne ili po noći, ovisno o tome kakva je situacija nastala. Željela bih naglasiti da se planiramo aktivirati na pružanju pomoći strancima koji su ovamo došli raditi, a kako bi se bolje uključili u naše društvo. Da mi postanemo svjesni njihove kulture, a oni naše, jer to je ustvari vrijednost ljudske vrste, da se na taj način upoznajemo i cijenimo. Pozivam sve da pruže ruku tim ljudima koji su ovdje došli raditi, jer nemamo dovoljno rade snage, bilo bi lijepo da postanu ravnopravni članovi našeg društva – istaknula je Silvija Ladić Fischer.

Volonterima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Donjoj Voći mališani izrađivali božićne ukrase i čestitke te zapalili drugu svijeću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi vikend došašća u Općini Donja Voća protekao je u pravom blagdanskom ozračju.

Počeo je „Božićnom radionicom” koja je okupila dvadesetak mališana koji su smijehom i kreativnošću ispunili prostore DVD-a Donja Voća. Uz sokiće i grickalice, praćeni božićnim pjesmama pokazali su zavidno umijeće u izradi božićnih i novogodišnjih čestitki i božićnih ukrasa.

Kako je pojasnila organizatorica Marina Gregur radionica je bila otvorena za svu zainteresiranu djecu.

– Djeca su izrađivala po dvije čestitke, jednu kao trajnu uspomenu za ponijeti kući na ponos roditeljima, dok će druga biti izložena na štandu u sklopu Adventa. Uz to, izrađenim ukrasima zajednički ćemo okititi bor koji će krasiti prostore našeg DVD-a – rekla je Gregur.

Radionicu je obišla i s djecom i voditeljima se podružila i načelnica Sanja Kočet istaknuvši kako je ova radionica još jedna potvrda koliko je DVD aktivan s voćanskim mališanima.
Podsjetila je kako je prošle subote nakon mise blagoslovljen adventski vijenac ispred općinske zgrade na kojem je prvu svijeću upalio vlč. Pavao Mesarić.

Drugu svijeću koja simbolizira mir, uz molitvu i božićnu pjesmu upalili su prvopričesnici nakon vjeronauka u prisustvu načelnice Kočet i vlč. Mesarića kojima blagdanski duh nije pokvarila kiša koja je padala.

– Treću svijeću pale krizmanici sa svećenikom, a meni bude pripala čast da zapalim zadnju. Nakon toga, 23. prosinca slijedi nam Advent, drugi po redu u našoj općini – rekla je Kočet dodajući kako je lanjski prvi Advent u Donjoj Voći iako skroman, ali zabilježio je odličnu posjećenost.

– Napravili smo skromni, mali Advent, nekoliko lampica, kuhano vino, ponuda lokalnih OPG-ova i udruga i bio je jako veliki odaziv. Ove godine imamo drugi po redu, u suradnji s Turističkom zajednicom sjever Zagorja na isti način kao prošle godine. Program će ovaj puta biti nešto bogatiji, stoga očekujemo još veći odaziv nego prošle godine – zaključila je načelnica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje