Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nakon jednog spusta svi su htjeli barem još jednom niz ledeni tobogan na varaždinskom Starom gradu!

Objavljeno:

- dana

Sunčano jutro napunilo je varaždinski Stari grad.

Dok su jedni klizali, drugi su uživali spuštajući se niz ledeni tobogan. Najveća atrakcija ovogodišnjeg Adventa u Varaždinu pokazala se kao pun pogodak: niz ledeni tobogan rado su se spuštali i stari i mladi, a nakon jednog spusta svi su htjeli barem još jednom niz ledeni tobogan. Tko se sve spuštao niz ledeni tobogan, a tko klizao pogledajte u fotogaleriji.

Život i društvo

Raspravljali s jednim ciljem – da područje sjeverne Hrvatske dobije prvi park prirode

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

– Varaždinska županija u potpunosti podržava inicijativu za proglašenje Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora. Živimo u kraju velike bioraznolikosti, a cilj nam je očuvati ga za sljedeće generacije kako bi i oni mogli uživati u ovim prirodnim ljepotama – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec na samom početku znanstveno-stručnog skupa „Ivanščica, Strahinjščica, Maceljska gora i Ravna gora – park prirode Republike Hrvatske“, koji je održan danas, 26. lsitopada, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Organizator skupa je HAZU – Zavod za znanstveni rad u Varaždinu u suradnji s Varaždinskom županijom i Razvojnom agencijom Sjever – DAN, a na njemu su znanstvenici i stručnjaci održali izlaganja o razlozima i koristima proglašenja prostora Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore parkom prirode.

– Vjerujemo da će rezultat ovog znanstveno-stručnog skupa biti zaključci i smjernice, a sve s ciljem kako bi ovo područje bilo proglašeno 13. zaštićenim parkom prirode u Hrvatskoj – navela je Silvija Zagorec.

Bilo je nekoliko inicijativa za proglašenje parka prirode koje, nažalost, nisu zaživjele, no sada je ovaj prijedlog dobio podršku različitih političkih opcija iz Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, naveo je saborski zastupnik Damir Habijan, inicijator proglašenja parka prirode.

– Svi su podržali ovu inicijativu koja nema politički predznak, nego je cilj da područje sjeverne Hrvatske dobije prvi park prirode. Ako govorimo o bioraznolikosti, što su osnovni uvjeti da bi neko područje bilo proglašeno parkom prirode, nitko ne može osporiti da Ivanščica i druga gorja ispunjavaju uvjete, što je pokazala i stručna podloga izrađena još 2013. Cilj je da, ako se pokaže da su ispunjeni svi uvjeti, prvi park prirode na ovom području dobijemo 2024. godine – rekao je Habijan.

Biospeleološka istraživanja su provedena, izrađen je katastar špilja i špiljskih objekata, faune i flore na cijelom ovom području tako da svi uvjeti za proglašenje parka prirode postoje, napomenuo je dr. sc Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever – DAN.

Po čemu je prostor Ivanščice, Strahinjčice, Maceljskog gorja i Ravne gore poseban, pojasnio je dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

– Taj prostor je iznimno bogat florom. Zabilježeno je oko 1.200 biljnih vrsta, a na prostoru cijele Hrvatske ih je oko 5.000. Sam taj broj vam kaže da je to ogroman udio, veći od 20 posto, a s druge strane ovaj prostor je od iznimnog značaja i po georaznolikosti. Imamo niz geološko-paleontoloških, mineroloških i hidromorfoloških lokaliteta koji su od velike vrijednosti i značaja, ne samo na nacionalnoj, nego i na globalnoj razini. Što se tiče bioraznolikosti, ovaj prostor već danas, posebno područje Ivanščice i Strahinjščice uživaju zaštitu kroz ekološku mrežu Natura 2000. U svakom slučaju, riječ je zasigurno o području koje zavređuje dodatnu zaštitu i mehanizme koji će pomoći u upravljanju i očuvanju te popravljanju stanja bioraznolikosti, poglavito šuma jer više od 50 posto površina je pod šumskim staništima – naveo je dr. sc. Duplić.

Izlagači su bili i mr. sc. Roman Ozimec, dr. sc. Dragutin Vincek, akademik Mladen Obad Šćitaroci, prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, Dubravko Šincek, asist. Marin Duić, mag. ing. arh., doc. dr. sc. Marko Rukavina, Neven Matočec, Ivana Kušan, dr. sc. Mišel Jelić, Alen Jurenac, mag. ing. agr., Goran Radonić, dipl. ing. geol. 

Moderator znanstvenog skupa bio je dr. sc. Vladimir Huzjan, a sudjelovali su znanstvenici i stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković, Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, Arhitektonskog fakulteta Zagreb, Geotehničkog fakulteta Varaždin, Sveučilišta Sjever, Hrvatskog šumarskog instituta, Gradskog muzeja Varaždin – prirodoslovni odjel, turističkih zajednica, kao i predstavnici postojećih parkova prirode.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uručena priznanja: Ivančani Mario Bogadi i Ivan Čiček darovali krv čak 125 puta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec jučer je svečanom podjelom jubilarnih priznanja obilježilo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvatskog Crvenog križa.

Svečanosti su prisustvovala 42 darivatelja koji su u 2021. godine ostvarili pravo na priznanje Hrvatskog Crvenog križa za 35,75,100 i 125 puta darovanu krv.

Brončani znak priznanja ostvarilo je ove godine 8 žena – dobrovoljnih darivateljica krvi za 35 puta darovanu krv, a svečano su ga primile sljedeće darivateljice: Jožica Hiržin, Jadranka Jakopec, Nadica Juren, Zlata Lončar).

Brončani znak priznanja za 50 puta darovanu krv ostvarilo je ove godine 16 muškaraca-dobrovoljnih darivatelja krvi – svečanosti uručivanja priznanja prisustvovali su: Valent Barlek, Stjepan Cerjan, Vjekoslav Hrgarek, Mario Kovaček, Mladen Krog, Zvonko Lončarek, Dražen Novoselec, Dejan Sambolek, Josip Strupar i Drago Štrlek.

Franjo Banek, Miljenko Brežni i Mladen Habek darivatelji su koji su primili srebrni znak priznanja za 75 puta darovanu krv. Srebrni znak priznanja ostvarili su i Zvonko Bunić i Josip Punčec; dakle ukupno: 5 darivatelja krvi.

Zlatni znak priznanja za 100 puta darovanu krv ove godine ostvario je darivatelj Vlado Kušter iz Ivanca, aktiv darivanja; Kaznionica u Lepoglavi. Vlado Kušter primio je i prigodan poklon GDCK-a Ivanec.

Za 125 darivanja zahvalnicu DDK-a za izvanredan uspjeh s plaketom i prigodan poklon GDCK Ivanec ostvarili su: Mario Bogadi iz Ivanca (aktiv Transfuzija) i Ivan Čiček iz Ivanca (aktiv Ivanec). Svečano je plaketa uručena Ivanu Čičeku iz Ivanca ( Mario Bogadi nije mogao biti prisutan).

Prilika je bila zahvaliti se i obiteljima u kojima najmanje dva ili više članova kontinuirano i redovno kroz pet godina dobrovoljno daruju krv te im se dodjeljuje obiteljska zahvalnica.

Ove godine obiteljsku zahvalnicu ostvarilo je 6 obitelji u kojima 14 članova redovno i kontinuirano daruje krv. Svečano su obiteljske zahvalnice uručene obiteljima: Canjuga iz Klenovnika, Golub iz Klenovnika, Oreški iz Klenovnika i Sambolek iz Ivanca.

Dobrovoljnim darivateljima krvi koji prema ocjeni liječnika odgovornog za odabir darivatelja zbog zdravstvenih razloga ili godina starosti ne mogu više darivati krv daje se završna zahvalnica za DDK s upisanim brojem davanja i plaketom. Završnu zahvalnicu i prigodan poklon GDCK Ivanec primili su: Ivka Novak za ostvarenu 61 put darovanu krv i Stjepan Kukec za ostvarenih 137 darivanja krvi.

Priznanja i zahvalnicu ove godine ostvarilo je ukupno 283 darivatelja GDCK-a Ivanec koji su krv darivali na organiziranim akcijama ili u Transfuzijskoj službi Varaždin. Od 1.-40. darivanja ove godine zahvalnicu je na kućnu adresu primio 241 darivatelje krvi. Jubilarcima su iste uručene svečano u hotelu Orion, na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvatskog Crvenog križa.

Na ovogodišnjoj svečanosti GDCK Ivanec zahvalio je i čestitao darivateljima koji su u 2020. ostvarili pravo na zahvalnicu i zlatni znak priznanja za 100 puta darovanu krv i to: Davor Barlafa iz Ivanca i Franjo Bračko iz Lepoglave.

Svečanosti su prisustvovali i voditelji aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Ivanec, zaposlenici i predsjednik GDCK-a Ivanec Zlatko Barbir.

Voditelji aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi osobe se koje zaslužuju posebnu zahvalu jer bez pomoći u okupljanju, organiziranju, animiranju darivatelja na terenu, rezultati koje ostvaruje GDCK Ivanec sa preko 2000 aktivnih darivatelja krvi tijekom godina ne bi bio moguć, što nas redovno svrstava među prvih 20 društava Crvenog križa od 108 društava u RH po broju ostvarenih doza krvi na 100 stanovnika.

Uz svečanu večeru, poseban poklon bila je predstava pod nazivom „Korona virus“ glumačke družine Komedijaši iz Stažnjevca.

– Osobe koje daruju krv, daruju je bez obzira kroz koja društvena uređenja prolazili, kako država u kojoj žive nosi ime, bez, ne traže krivce za ne darivanje, već uvijek pronađu razlog zašto darivati bez obzira na sve. Tim i takvim ljudima prioritet je dobrota, humanost, pomoć drugoj osobi, drugom čovjeku! Neki puta to je možda njihov bližnji, no najčešće su to ljudi koje ne znamo ni imenom ni prezimenom, ne znamo koje su boje kože, rase, spola… No, znamo da smo pomogli čovjeku. Imamo privilegiju koje rijetko koje države u svijetu imaju, a to je besplatno, dobrovoljno darivanje krvi – poručio je predsjednik GDCK-a Ivanec Zlatko Barbir, zahvalivši u ime GDCK-a Ivanec i u ime svih čija imena i prezimena ne znamo, ali znamo da smo pomogli svojom dozom krvi, te čestitavši Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.

Vlado Kušter
Ivan Čiček

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje