Iz majstorske radionice Siniše Vugreka u Trnovcu uskoro će do inozemnih kupaca stići prve osebujne mini kamperice.

Riječ je o kamp-prikolicama za koje svaki ponosni vlasnik s pravom može ustvrditi: „Moja kućica – moja slobodica“.

Ručni rad

Ima ona svoju cijenu, jer je kućica idealna za odmor tijela i duše, u cijelosti ručni rad od prirodnih materijala. Ideja o proizvodnji unikatnih kamperica sazrijevala je u glavi Siniše Vugreka skoro 20 godina, s tim da su prvi projekti napravljeni 2010. godine.

– Nacrti su dorađeni prije nekoliko godina i odmah nakon što se ukazala prilika za otvaranje tvrtke za proizvodnju motornih vozila, prikolica i kamperica, projekt je odmah aktualiziran. Na njemu je angažirano dosta suradnika jer zahtijeva dosta specifičnih znanja iz različitih tehničkih područja. Nakon što je prototip prve mini kamperice predstavljen u veljači ove godine na sajmu u Münchenu (International Caravanning and Camping Show), pokazalo se da proizvodnja itekako ima smisla – otkriva ovaj 41-godišnji poduzetnik koji je po struci elektrotehničar.

Međutim, riječ je i o umjetniku, varaždinskoj i međimurskoj kulturnoj javnosti dobro poznatom po izradi unikatnih skulptura, koja se zasniva na osebujnoj reciklaži različitih metala. Štoviše, umjetnost kojom je zaokupljen oduvijek je bila manifestacija njegova osobnoga duhovnog putovanja te je u stvaranju multidisciplinaran, pa uglavnom stremi kombiniranju ljepota prirode i normalnog metala.

– Kod svojih skulptura ne koristim boje, eventualno ih od korozije zaštitim bezbojnim lakom, bruniranjem vrućim uljem ili premazivanjem pčelinjim voskom. Neke od njih oplemenjuju javne prostore, poput gitare koja je izložena u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Takve skulpture mogu težiti i više od 20 kilograma, a i one nastaju u radionici u Trnovcu – rekao je Vugrek, iza kojeg je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi.

Skulpture se mogu razgledati u galeriji u Kratkoj ulici, ali znatiželjnici moraju znati da one iz nje brzo nestaju. Naime, tražene su na sve strane, pa je i zadnja gitara, rađena po narudžbi, nedavno „otputovala“ u austrijski Linz.

– Kao eksponat oplemenit će prostor tamošnjeg hotela, a o nekakvoj novoj autorskoj izložbi trenutno ne razmišljam zbog pandemije koronavirusa. No, već na proljeće predstavit ću se publici u Sloveniji ili Italiji, a dotad moje skulpture znatiželjnici mogu razgledati online na internetskoj stranici art.vscustoms.eu ili na Facebook stranici Metal Art Gallery – veli Vugrek, kojeg smo zatekli u radionici s brusilicom u ruci.

To ne čudi jer prva mini kamperica za naručitelja mora biti završena u ugovorenom roku. Iako nalikuje na pokazni prototip, oko kojeg su se znatiželjnici otimali na spomenutom njemačkom sajmu, ona u sebi skriva brojna čuda tehnike.

– Dosad smo prihvatili tri narudžbe jer nikakva serijska proizvodnja jednostavno ne dolazi u obzir. Prva će do kupca stići kroz dva tjedna, a najesen u izradu idu još dvije kamperice. Riječ je o jednoosovinkama čije je kućište izrađeno od tzv. drvenog sendvič panela debljine 48 milimetara koji sami izrađujemo. Plastifikacija kućišta izvodi se epoksi smolom radi vodonepropusnosti, a potom, kao i kod automobila, slijede kitanje, dvostruko nanašanje baze i završno prskanje laka u boji koju odabire naručitelj – veli naš sugovornik o kampericama koje su bogomdane za boravak u prirodi.

Uostalom, od takvog su materijala i napravljene, za razliku od sveprisutnih „plastičnjaka“. Dodajmo da su sve Vugrekove mini kamperice opremljene s dva do tri ležaja, imaju veliki prozor i krovni otvor kroz koji kamperi mogu noću i danju promatrati nebeski svod do mile volje. Za njima su se uglavnom pomamili ljudi u tridesetima.

Opremljeni “do bola”

– Naši kamperi su potpuno individualni, te ih izrađujemo sukladno atestima u dimenzijama koje su zadane (kućice imaju dužinu 3 metra, široke su 1,5 m i visoke 1,5 metara). Spadaju u kategoriju lakih prikolica i sa svom mogućom opremom za putovanje mogu težiti oko 680 kilograma. Toliko je mobilna da je bez problema može vući automobil čiji motor razvija 100 KS. Mini kamperica je potpuno autonomna i prilagođena korisnicima koji nemaju mnogo vremena za odlazak u prirodu. Odnosno, ako netko želi odmah po dolasku s posla kući spakirati kofer i ubaciti ga u kampericu, treba je samo zakopčati na automobil i krenuti na put. Za to treba najviše pet minuta, dok je s velikim kamperom nešto slično nezamislivo – ističe Vugrek, od kojeg doznajemo da se u zemljama EU-a ovakve lake prikolice registriraju svake tri godine, a njihovo osiguranje s registracijom je vezano uz automobil te korisnika godišnje stoji svega 300 kuna!

Napomenuo je da mini kamperica koja je pred završetkom nema ni radio ni TV jer „njemačkom kupcu to ne treba“. No, ima plinsku instalaciju s dvostrukim kuhalom, hladnjak zapremine 36 litara, spremnik s 40-ak litara vode opremljen električnom crpkom, kompletnu LED rasvjetu, punjenje AGM akumulatora od 60 Ah električnom energijom pomoću solarnog panela, dvoja ulazna vrata, krovni nosač (za dodatni šator ili bicikle) i drugo.

– Jedna od prednosti je da smo uspjeli autonomno riješiti elektroniku te se automatski prebacuje napajanje na vanjski izvor električne energije. Akumulator kojim je opremljen kamper može puniti i sustav kojim raspolaže automobil tijekom vožnje, te korisnik ne mora uopće razmišljati o takvim „tehnikalijama“. A njih smo sve dosad jedino ugradili u prototip, u kojem su TV i radiouređaj s 4 zvučnika, plinska boca od 12 kg i sva sila drugih drangulija. Jedino što ovakvi kamperi nemaju su kemijski toaleti – rekao je Vugrek, koji sav repromaterijal kupuje od hrvatskih dobavljača i sve kroji, pili, reže, vari, brusi, lakira, prilagođava, izrađuje podvozja… u svojoj moderno opremljenoj bravarskoj radionici.

Filigranski posao

Jedino je „mozak“ ugrađene elektronike uvezen iz daleke Švedske, a na sav taj filigranski posao, bez kojeg nema vrhunskoga finalnog proizvoda, daje 10 godina garancije. Vugrek tvrdi da su njegove kamperice sigurne čak i kada bi na njih „nasrnuo radoznali medo“.

– Korisnici ih mogu iznutra zaključati i nema šanse da im itko naudi, a možemo ih opremiti i posebnim sigurnosnim sustavom. Profil naših kampera je 48 mm, dvostruko deblji nego kod konkurentskih, što osigurava odličnu toplinsku izolaciju ljeti i zimi. No, ako su korisnici jako zimogrožljivi, ugradit ćemo im električni grijač, pa mogu spavati i u kratkim rukavima – rekao je kroz smijeh ovaj vrstan majstor svog zanata, koji uskoro namjerava proizvodnju proširiti na električne romobile, osebujne bicikle, inox posude s miješalicama i prikolice za prijevoz motora.

Komentari

Komentara