Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Napokon počinje izgradnja palijativnog centra u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

OSIGURANO 51,5 MILIJUNA KUNA IZ EU

Od danas se u novomarofskoj bolnici konačno gradi! 

 

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof počela je izgradnja novog objekta za palijativnu skrb, za koji je Opća bolnica Varaždin dobila 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU.

Više kreveta za pacijente s najtežim dijagnozama

– Pripreme su trajale dugo, ali sada napokon idemo u realizaciju. Izgradnja ovog objekta iskorak je za Novi Marof, Opću bolnicu Varaždin, Varaždinsku županiju i za ukupni zdravstveni sustav Hrvatske – rekao je pomoćnik ministra zdravstva dr. Denis Kovačić na današnjoj svečanosti u novomarofskoj bolnici.

– Ja se ne bavim neurokirurgijom, ali znam raditi projekte. Da su neki drugi znali, palijativni centar već bi davno bio tu – rekao je Čačić

Na izgradnju objekta kojim bi se poboljšala skrb o pacijentima s najtežim dijagnozama čeka se već godinama. Još 2012.  izrađena je projektna i tehnička dokumentacija, a nakon što su ishođeni lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta, u krug bolnice 2013. stigli su i bageri. No, radovi su stali 2014. i do danas centar nije izgrađen, a to se gradilište, uoči svakih izbora, koristilo da bi se najavio “početak gradnje”. Gradnja palijativnog centra ponovno je aktualizirana u svibnju ove godine, uoči izbora, kada je najavljeno da je projekt prijavljen Ministarstvu zdravstva za sufinanciranje iz EU fondova.

Župan Radimir Čačić rekao je da je svih ovih godina Varaždinska županija pokušala nešto napraviti, ali nije uspjela.

– Varaždinska županija je sama pokušala nešto napraviti, a to vidimo po ovome što stoji iza nas već četiri godine. Međutim, treba znati raditi. Ja se ne bavim neurokirurgijom, ali znam raditi projekte. Da su neki drugi znali, palijativni centar već bi davno bio tu – rekao je Čačić i dodao da se ovaj projekt nametnuo kao jedan od samo četiri projekta u Hrvatskoj koji dobivaju europski novac.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić rekao je kako su prije nekoliko godina napravljeno temelje i suteren zgrade, što je financirano iz decentraliziranih sredstava Ministarstva zdravstva.

– Čim se pojavila mogućnost, projekt smo prijavili za financiranje iz EU fondova. Premostili smo sve probleme i neprilike koje su postojale kao prepreka u realizaciji projekta koji je odobren i za koji smo jučer s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisali ugovor – rekao je Kudelić podsjetivši da je riječ o još jednoj velikoj investiciji, koja je započeta u varaždinskoj Bolnici u roku mjesec dana, nakon projekta energetske obnove Bolnice.

Bolnici nova oprema i rengen

Novi objekt bit će površine 3000 kvadrata, čime će se poboljšati kvaliteta skrbi o palijativnim pacijentima i povećati kapaciteti, a Bolnica će dobiti novu modernu opremu i dijagnostičke uređaje.

Jelić: Potpisali smo ugovor vrijedan 50 milijuna kuna za jednodnevnu bolnicu, a uskoro slijedi i za objedinjeni hitni bolnički prijem

–  U novoj zgradi nalazit će se 72 kreveta, čime će se kapacitet kreveta za palijativnu skrb povećati na 89 kreveta. Međutim, projekt ne uključuje samo izgradnju novog objekta, nego i energetsku obnovu  dviju zgrada uz novi objekt te opremanje medicinsko-biokemijskog laboratorija i nabavku radiološke opreme – rekao je Kudelić.

Na svečanosti je bio i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić koji je istaknuo da je Varaždinska županija jedna od najboljih kad je u pitanju povlačenje novca iz EU fondova, posebice za zdravstvo.

– Prije dva tjedna potpisali smo ugovor vrijedan 50 milijuna kuna za jednodnevnu bolnicu Opće bolnice Varaždin, a uskoro slijedi i ugovor za objedinjeni hitni bolnički prijem vrijedan 20 milijuna kuna. Tu je spinalni centar, a uz to u Opću bolnicu Varaždin preko Ministarstva zdravstva stižu CT i magnetska rezonanca – najavio je Jelić.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje