Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Napokon počinje izgradnja palijativnog centra u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

OSIGURANO 51,5 MILIJUNA KUNA IZ EU

Od danas se u novomarofskoj bolnici konačno gradi! 

 

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof počela je izgradnja novog objekta za palijativnu skrb, za koji je Opća bolnica Varaždin dobila 51,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU.

Više kreveta za pacijente s najtežim dijagnozama

– Pripreme su trajale dugo, ali sada napokon idemo u realizaciju. Izgradnja ovog objekta iskorak je za Novi Marof, Opću bolnicu Varaždin, Varaždinsku županiju i za ukupni zdravstveni sustav Hrvatske – rekao je pomoćnik ministra zdravstva dr. Denis Kovačić na današnjoj svečanosti u novomarofskoj bolnici.

– Ja se ne bavim neurokirurgijom, ali znam raditi projekte. Da su neki drugi znali, palijativni centar već bi davno bio tu – rekao je Čačić

Na izgradnju objekta kojim bi se poboljšala skrb o pacijentima s najtežim dijagnozama čeka se već godinama. Još 2012.  izrađena je projektna i tehnička dokumentacija, a nakon što su ishođeni lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta, u krug bolnice 2013. stigli su i bageri. No, radovi su stali 2014. i do danas centar nije izgrađen, a to se gradilište, uoči svakih izbora, koristilo da bi se najavio “početak gradnje”. Gradnja palijativnog centra ponovno je aktualizirana u svibnju ove godine, uoči izbora, kada je najavljeno da je projekt prijavljen Ministarstvu zdravstva za sufinanciranje iz EU fondova.

Župan Radimir Čačić rekao je da je svih ovih godina Varaždinska županija pokušala nešto napraviti, ali nije uspjela.

– Varaždinska županija je sama pokušala nešto napraviti, a to vidimo po ovome što stoji iza nas već četiri godine. Međutim, treba znati raditi. Ja se ne bavim neurokirurgijom, ali znam raditi projekte. Da su neki drugi znali, palijativni centar već bi davno bio tu – rekao je Čačić i dodao da se ovaj projekt nametnuo kao jedan od samo četiri projekta u Hrvatskoj koji dobivaju europski novac.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić rekao je kako su prije nekoliko godina napravljeno temelje i suteren zgrade, što je financirano iz decentraliziranih sredstava Ministarstva zdravstva.

– Čim se pojavila mogućnost, projekt smo prijavili za financiranje iz EU fondova. Premostili smo sve probleme i neprilike koje su postojale kao prepreka u realizaciji projekta koji je odobren i za koji smo jučer s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisali ugovor – rekao je Kudelić podsjetivši da je riječ o još jednoj velikoj investiciji, koja je započeta u varaždinskoj Bolnici u roku mjesec dana, nakon projekta energetske obnove Bolnice.

Bolnici nova oprema i rengen

Novi objekt bit će površine 3000 kvadrata, čime će se poboljšati kvaliteta skrbi o palijativnim pacijentima i povećati kapaciteti, a Bolnica će dobiti novu modernu opremu i dijagnostičke uređaje.

Jelić: Potpisali smo ugovor vrijedan 50 milijuna kuna za jednodnevnu bolnicu, a uskoro slijedi i za objedinjeni hitni bolnički prijem

–  U novoj zgradi nalazit će se 72 kreveta, čime će se kapacitet kreveta za palijativnu skrb povećati na 89 kreveta. Međutim, projekt ne uključuje samo izgradnju novog objekta, nego i energetsku obnovu  dviju zgrada uz novi objekt te opremanje medicinsko-biokemijskog laboratorija i nabavku radiološke opreme – rekao je Kudelić.

Na svečanosti je bio i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić koji je istaknuo da je Varaždinska županija jedna od najboljih kad je u pitanju povlačenje novca iz EU fondova, posebice za zdravstvo.

– Prije dva tjedna potpisali smo ugovor vrijedan 50 milijuna kuna za jednodnevnu bolnicu Opće bolnice Varaždin, a uskoro slijedi i ugovor za objedinjeni hitni bolnički prijem vrijedan 20 milijuna kuna. Tu je spinalni centar, a uz to u Opću bolnicu Varaždin preko Ministarstva zdravstva stižu CT i magnetska rezonanca – najavio je Jelić.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati