Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Naši su učenici najuspješniji na državnom natjecanju iz poznavanja prometnih propisa

Objavljeno:

- dana

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije ponovo su se pokazali najuspješnijima na državnom natjecanju iz poznavanja prometnih propisa. Veseli i vrlo velik interes učenika iz Varaždinske županije za sudjelovanjem: prijavili su se đaci iz čak 93 % srednjih i više od 60 % osnovnih škola.

Riječ je o natjecanju koje se provodi s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja broja stradavanja djece u prometu, kao i podizanja razine prometne kulture, počevši od najranije dobi. Prepoznato je to i u Policijskoj upravi varaždinskoj, u kojoj policijski službenici aktivno rade na poduzimanju raznih preventivno-represivnih mjera i provođenju aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu.

Naime, u sklopu provođenja promidžbenih i edukativnih aktivnosti iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, financirana je i izrađena web aplikacija „Prometna učilica“ koja učenicima osnovnih i srednjih škola omogućuje upoznavanje s osnovama prometne kulture, prometnih propisa i poželjnog ponašanja u prometu.

„Učilica“ je prilagođena uzrastu djece od prvog do osmog razreda osnovne škole te djeci od prvog do četvrtog razreda srednje škole. Obrađuje važne tematske cjeline kao što su kretanje pješaka u prometu i vožnja biciklom. Cjeline se obrađuju putem poučnih sadržaja i pitanja za provjeru znanja. Kako bi svoje znanje moglo provjeriti što više školske djece, dostupna je putem interneta.

Upravo na državnom natjecanju, koje je trajalo od 16. studenoga do 31. prosinca prošle godine, učenici iz Varaždinske županije osvojili su više od 50 vrijednih nagrada: laptopi, romobili, kacige, web kamere, slušalice, diplome, pohvalnice, izlet, financiranje vozačkog ispita za B kategoriju i dr.

U velikom broju raznih osvojenih nagrada treba istaknuti najuspješnije. Izdvajaju se učenici Osnovne škole Vinica koji su osvojili pojedinačno šest prvih mjesta: Fran Stokrajec, Vinko Hrgar, Simon Krobot, Marta Štromar, Gabriela Krobot i Renato Kostanjevec. Vinička škola osvojila je također jedno drugo mjesto i dva treća mjesta, kao i prvo mjesto za najbolji razred te glavnu nagradu „superstar“ za koju je zaslužna učenica Gabriela Krobot.

Razred 8.A najuspješniji je razred u Hrvatskoj te je osvojio jednodnevni izlet, a upravo ovakvi rezultati doprinijeli su da Osnovna škola Vinica osvoji prvo mjesto od svih osnovnih škola u Hrvatskoj.

– Osim čestitaka svim učenicima, čestitke svakako zaslužuje i njihov voditelj Branimir Štimec koji je osvojio drugo mjesto u kategoriji učitelja koji su najviše učenika potaknuli na sudjelovanje na natjecanju – ističu iz PU varaždinske.

U natjecanju učenika srednjih škola, Elektrostrojarska škola Varaždin osvojila je ekipno drugo mjesto u Hrvatskoj, a 3.A razred škole prvo mjesto u kategoriji svih trećih razreda u Hrvatskoj. Učenik Noah Krobot prvi je u kategoriji trećih razreda, dok su pojedinačno učenici osvojili još 12 vrijednih nagrada.

Nadalje, Druga gimnazija Varaždin zauzela je ekipno osmo mjesto u kategoriji srednjih škola iz Hrvatske, dok je učenik 4.S razreda Petar Lukan osvojio pojedinačno prvo mjesto u Hrvatskoj i osvojio vrijednu nagradu, nadoknadu troškova polaganja vozačkog ispita za „B“ kategoriju.

U svim školama, sukladno epidemiološkoj situaciji, u utorak, 2. ožujka, organizirano je uručenje nagrada učenicima. Uz predstavnike tvrtke „Moj telekom“ i predstavnike škola, prisustvovali su i Miron Huljak iz Službe za Sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave varaždinske, i Davor Bezak, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu Postaje prometne policije Varaždin.

– Policijski službenici upućuju iskrene čestitke svim nagrađenima, uz apel da stečeno znanje iz prometnih propisa svakodnevno primjenjuju u stvarnosti na prometnicama te da na taj način doprinesu boljoj razini sigurnosti u cestovnom prometu – apeliraju iz PU varaždinske.

Život i društvo

Sjednica Gradskog vijeća V. Toplica: donesene mjere za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvješće o radu u drugoj polovici prošle godine na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica podnijela je gradonačelnica Dragica Ratković.

Istaknula je realizaciju brojnih projekata jer je upravo nastavak investicija jedan vid potpora gospodarstvu, koje je prošle i ove godine pretrpjelo brojne udarce.

– Puno se radilo na projektima izgradnje i poboljšanja komunalne infrastrukture, s ciljem podizanja kvalitete života na području Grada. Nakon niza godina, konačno je s realizacijom krenuo i dugoočekivani projekt izgradnje novog mosta na rijeci Bednji u Tuhovcu. Most se gradi na državnoj cesti DC24, koja spaja Varaždinske Toplice i Ludbreg, a riječ je o investiciji Hrvatskih cesta vrijednoj 7,5 milijuna kuna. Nastavljena je i dobra suradnja sa ŽUC-om na projektima sanacije klizišta i izgradnje nogostupa u Ulici braće Radić u naselju Svibovec, ukupne vrijednosti projekta od 605.000 kuna, te na modernizaciji kolničkog pokrova u Varaždinskoj ulici u Varaždinskim Toplicama, ukupne vrijednosti investicije od 132.000 kuna – naglasila je, među ostalim, gradonačelnica Ratković.

Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica donijelo je i program demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji.

Programom se želi potaknuti rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Varaždinskih Toplica te potaknuti doseljavanje mladih obitelji radi demografske obnove i povećanja broja stanovništva.

– Ovim programom definirane su mjere prodaje zemljišta za izgradnju obiteljske kuće na području Grada Varaždinskih Toplica za stanovnike s područja grada te za stanovnike izvan područja Grada Varaždinskih Toplica. Prihvatljivi korisnici s područja našeg grada imaju pravo kupnje zemljišta po povlaštenoj cijeni u iznosu do 30 % procijenjene vrijednosti nekretnine. Oni, kao i korisnici koji trenutno ne žive na području Grada Varaždinskih Toplica, dužni su u roku od tri godine od sklapanja ugovora o kupnji zemljišta izgraditi kuću i prijaviti prebivalište na adresi novonastale obiteljske kuće te su dužni zadržati prebivalište na toj adresi idućih 15 godina – pojašnjeno je na sjednici Gradskog vijeća.

Vezano uz izgradnju stambenog naselja, Grad Varaždinske Toplice zatražio je od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine darovanje nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u Varaždinskim Toplicama, ukupne površine 44.056 m², koja je prostornim planom uređenja Grada predviđena kao građevinsko područje naselja Varaždinske Toplice kao zona mješovite, pretežno stambene namjene.

Darovanje nekretnine zatraženo je radi poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, smanjenja trenda iseljavanja stanovništva s područja Grada, poticanja doseljavanja stanovništva, izgradnje i uređenja novog stambenog naselja, a sve u cilju poticanja demografskog razvitka varaždinskih Toplica.

Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna – nije prihvaćen

Na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica našao se i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2020. godinu.

U 2020. godini ostvareni prihodi u Proračunu Grada Varaždinskih Toplica bili su 19,9 milijuna kuna, a rashodi 15,9 milijuna. Prihodi su ostvareni s 80,56 % u odnosu na godišnji plan, a 11,90 % manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Manje ostvarenje prihoda u odnosu na planirane je zbog posebnih okolnosti izazvanih epidemijom bolesti COVID-19, navedeno je u izvještaju o izvršenju proračuna.

Rashodi i izdaci proračuna izvršeni su 65,67 % u odnosu na godišnje planirane, a 26,21 % manje nego prethodne godine.

Odstupanje u odnosu na prethodnu godinu je zbog toga što do kraja godine nisu završeni svi ugovoreni radovi te se završetak investicija prenosi u ovu godinu.

Od prisutnih 12 vijećnika 7 je bilo za, a 5 protiv, te godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna nije prihvaćen, jer je za to potrebna većina svih članova Gradskog vijeća, kojih je 15.

Prihvaćena su izvješća o izvršavanju programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture. U programu građenja komunalne infrastrukture realizirano je 2,9 milijuna kuna, među kojima je i 857 tisuća kuna za izgradnju kanalizacijskog sustava javne odvodnje aglomeracije Varaždinske Toplice te 514 tisuća kuna za sanaciju i uređenje kolnika te pješačkih nogostupa i cestovne odvodnje Ulice kralja Zvonimira.

U programu održavanja komunalne infrastrukture utrošeno je 2,7 milijuna kuna.

Gradsko vijeće donijelo je i odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Varaždinskih Toplica te će se izbori za članove 18 mjesnih odbora održati zajedno s lokanim izborima 16. svibnja 2021. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bolt u Varaždinu nastavlja s pilot projektom iznajmljivanja električnih romobila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinci će već od sredine svibnja na svojim ulicama moći koristiti električne romobile za najam. Grad Varaždin poduzima potrebne aktivnosti u suradnji s tvrtkom Bolt Services HR d.o.o. na uvođenju pilot projekta te priprema dokumentaciju kojom će se precizirati svi detalji iznajmljivanja i korištenja električnih romobila na varaždinskim ulicama.

Dio tih dogovora je i odabir lokacija na kojima će građani moći preuzeti, odnosno unajmiti romobile.

Grad Varaždin stoga upućuje poziv građanima da do 12 sati u petak, 23. travnja ove godine na adresu [email protected] pošalju svoje prijedloge gdje bi po njihovom mišljenju trebali nalaziti romobili. Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina predložio je desetak mogućih lokacija, a to su: Kapucinski trg, Studentski centar, Tehnološki park i bazeni, tržnica, TC Super Nova, sportska dvorana Arena, Sveučilište Sjever i naselje POS, Banfica kao i nekoliko pozicija u prigradskim naseljima.

Namjera je tim lokacijama pokriti mjesta na kojima se nalaze potencijalni korisnici e-romobila. Po primitku prijedloga građana, Grad Varaždin će s tvrtkom Bolt Services HR objaviti detaljnije uvjete i načine korištenja električnih romobila koji predstavljaju ekološki prihvatljivo prijevozno sredstvo i zelenu alternativu u borbi protiv prometnih gužvi i zagađenja.

Kako građani prihvaćaju takve nove oblike mobilnosti provjerio je gradonačelnik provozivši se centrom grada u četvrtak romobilom koji je izradio varaždinki majstor Siniša Vugrek. Reakcije Varaždinaca bile su više nego pozitivne.

Nastavite čitati