Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Nakon prijašnjih pet, ove godine veliki vodenjaci u Međimurju zabilježeni na još tri lokaliteta!

Objavljeno:

- dana

Na području Međimurja krajem ožujka i sredinom travnja istraživači Bruno Schmidt i Daria Kranželić iz Udruge „Hyla“ proveli su nastavak kartiranja velikoga dunavskog vodenjaka za „Međimursku prirodu“.

Na terenu u blizini kurije Terbotz kod Železne Gore i u Svetome Urbanu pratili smo ih u društvu glavnoga čuvara prirode iz Javne ustanove „Međimurska priroda“ Velimira Bašeka.

Velimir Bašek, Daria Kranželić i Bruno Schmidt

Treća godina istraživanja

Još tijekom travnja i svibnja 2019. godine „Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s Udrugom „Hyla “ provela je projekt pod nazivom „Kartiranje crvenog mukača, dunavskog vodenjaka i barske kornjače na području Međimurske županije“. Istraživane su upravo ove tri vrste, jer se nalaze na popisu ciljnih vrsta ekološke mreže Natura 2000 za Međimursku županiju, koju je Hrvatska proglasila ulaskom u EU.

– Veliki dunavski vodenjak vrsta je vodozemca koja nastanjuje različita vodena staništa kao što su močvarna područja, porječja nizinskih rijeka, rukavci, mrtvice, poplavna područja, bare, jezera, kanali i jarci do 300 metara nad morem. U kopnenoj fazi tijekom dana i suhih razdoblja nalazi se u sjeni ispod panjeva i grana. U vodenoj fazi većinom obitava pod vegetacijom na dnu, osim kad zbog disanja ispliva na površinu. Najaktivniji je noću i za vlažnog vremena na kopnu.

U Hrvatskoj ga možemo naći u porječju Dunava, Save i Drave te se smatra gotovo ugroženom vrstom. Razlog tomu negativni je utjecaj čovjeka. Mijenjanje prirodnog toka voda, fragmentacija staništa, pretjerano korištenje pesticida, unošenje stranih vrsta u vodena staništa… negativno utječu na razmnožavanje i životni ciklus vodenjaka te se time ugrožava dugoročna stabilnost populacije. Veliki dunavski vodenjak značajna je vrsta te se njegova populacija mora pratiti na hrvatskoj, ali i na europskoj razini – kažu iz „Međimurske prirode“.

Terenska istraživanja velikih vodenjaka Međimurske županije nastavila su se tijekom 2020. i 2021. godine. Provedena su na proljeće kada se vodenjaci vraćaju u vodena staništa radi razmnožavanja. Metode koje su se koristile bile su vizualni pregled vodenih tijela, traženje jajašca na vodenoj vegetaciji, nasumično uzorkovanje vodenom mrežom te lov Ortmannovim zamkama (kante s otvorima koje plutaju na vodi).

– Tijekom dvaju terenskih izlazaka (svaki u trajanju od četiriju dana) posjećeno je dvadesetak lokacija s naglaskom na močvarna staništa uz rijeke Muru i Dravu. Istraživanje je dalo pozitivne rezultate te su zabilježene jedinke velikih vodenjaka u prirodnom staništu, no tek će genetička analiza potvrditi da se radi o navedenoj vrsti ili njenom hibridu. Naime, veliki dunavski vodenjak u središnjoj Hrvatskoj hibridizira s velikim vodenjakom te bi genetičke analize iz tog razloga dale točan rezultat – objašnjavaju stručnjaci iz Udruge „Hyla“.

„Mrtvice“ ili „živice“?

U Međimurskoj županiji kartiranje je, kako smo već napomenuli, započelo 2019. godine kada nije zabilježen nijedan veliki dunavski vodenjak, ali je zato tijekom 2020. godine ukupno zabilježeno 15 jedinki velikih vodenjaka na pet lokacija u širem području uz Muru. Pronađeni su kod naselja Marof (kod Žabnika), Ferketinec, Peklenica, Novakovec i Domašinec. Najboljom metodom istraživanja pokazale su se Ortmannove zamke, odnosno kante s otvorima koje plutaju na vodi.

S ovogodišnjim kartiranjem nastavilo se čim su nastupili prvi proljetni dani. Tako su 30. ožujka na novoj lokaciji uz rijeku Muru, u mrtvici kod Lapšine, pronađene još četiri velika vodenjaka, a jedna jedinka u blizini mjesta Otok. U drugom izlasku sredinom travnja kod Svetog Urbana detektirane su još tri jedinke.

Je li riječ baš o velikome dunavskom vodenjaku, utvrdit će se nakon genetičke analize

– Na terenu smo 15. travnja kod Svetog Urbana našli tri ženke. Na ostalim istraživanim lokacijama u županiji tih smo dana većinom vidjeli samo male vodenjake, iako ni oni nisu bili zabilježeni na svim lokacijama. Od žaba smo pak vidjeli smeđe krastače, zelene žabe i šumske smeđe žabe. Sveukupno smo, u različitim istraživanjima – onom od prošle i od ove godine – našli velike vodenjake na ukupno osam lokacija na području Međimurske županije – kaže mag. oecol. Bruno Schmidt.

Dodaje da su veliki vodenjaci zabilježeni i u susjednim zemljama, Sloveniji i Mađarskoj, te u nekim županijama u blizini Međimurja. Sukladno tomu, zaputili su se u slična povoljna staništa u Međimurskoj županiji kako bi istražili prisutnost velikih vodenjaka. Pronalaženjem lokacija na kojima se veliki vodenjaci nalaze započinje njihova zaštita na području županije uz praćenje stanja populacija.

Ovo je istraživanje još jedna potvrda bogatstva prirodnih ljepota i bioraznolikosti koja vlada na našim prostorima, kojih gotovo da i nismo svjesni. Kako je u travnju obilježen i Dan planeta Zemlje, razmislimo o vrijednosti i krhkosti svega što nas okružuje i neka svatko od nas dadne svoj mali obol očuvanju prirodne baštine!

Međimurje

Cividini na sjednici Gradskog kotara Zapad s građanima razgovarala o potrebama i novim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini sudjelovala je na 18. sjednici Gradskog kotara Zapad, gdje je s građanima razgovarala o potrebama i neophodnim projektima na tom području.

Predsjednica kotara Štefanija Damjanović naglasila je potrebu za kompletnom obnovom i sanacijom ulica, nogostupa, šahtova te pješačkih i biciklističkih staza.

Građani su dodali i potrebu za uvođenjem rasvjete po pješačkim stazama, a iznijeli su i svoju ideju o potencijalnom novom kružnom toku kod raskrižja Vukovarske, Športske i Ulice Jakova Gotovca, ali i o potencijalnoj instalaciji vode za piće na prostoru fontane u Perivoju Zrinskih Čakovec te izgradnji ograđenog prostora za pse.

Što se tiče velike većine molbi, ono što predstavlja izazov je činjenica da nisu napravljeni sustavi oborinskih odvodnja i da treba obnoviti kanalizacijski sustav. Kako je naglasila Cividini, počeli su radovi u Ulici Žrtava Fašizma, a budući da Međimurje plin u ovoj situaciji nema sredstva za investicije, tražit će se rješenja za plinsku mrežu.

Što se tiče prometa i rasvjete, dodala je da će se neki od projekata rekonstrukcije pokrenuti u 2023. godini, ovisno o financijskim mogućnostima Grada i prema prioritetima koje su građani iznijeli.

Najavila je da su u tijeku pregovori s Hrvatskim cestama da se osvijetli nadvožnjak i paralelno odradi okolna rasvjeta, kao i priprema novih parkirališnih mjesta i staze kod bazena.

Na zahtjev stanara kod križanja ulica Miroslava Magdalenića i Jakova Gotovca koji su zatražili rješenje za proširenje parkinga, gradonačelnica je odgovorila da je već održan sastanak te je u izradi projektna dokumentacija za nove parkirališne površine.

Građani su pohvalili nove vijesti o rekonstrukciji Dječjeg vrtića Cipelica i potencijalnom parku koji je planiran Gradskim urbanističkim planom između Srednje škole Čakovec i novih zgrada, a od gradonačelnice su ujedno više saznali o projektu jednog od većih i najopremljenijih regionalnih teniskih centara regije uz kompleks SRC-a Mladost, ali i drugim sportskim sadržajima koji će se u tom dijelu grada planirati s naglaskom na sportaše, rekreativce, djecu i mlade.

Pritom je Cividini pohvalila ideju za iniciranjem projekta sufinanciranja solarnih panela kućanstvima, kao i za izradu klupica u suradnji s Tehničkom školom Čakovec.

Dodajmo da je bilo riječi i o božićnici za sugrađane u potrebi, koju će ove godine dobiti 25 stanovnika Gradskog kotara Zapad.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je Ugovor o uređenju Cvjetne i Dravske ulice u Cirkovljanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorima Uprave Grada Preloga potpisan je Ugovor o uređenju, odnosno rekonstrukciji Cvjetne i Dravske ulice s izgradnjom pješačko biciklističkih staza te uređenju parkirališta kod groblja u Cirkovljanu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i ispred izvođača radova, tvrtke Szabadics Építöipari Zrt. iz Mađarske, Horvath Szabolcs.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 3.123.465,81 kunu (s uključenim PDV-om).

Prema potpisanom Ugovoru, navedeni radovi će početi nakon radova na Aglomeraciji Donja Dubrava, u okviru kojih je u tijeku izgradnja sanitarne kanalizacije i kućnih priključaka u naseljima Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Oporovec, a ujedno se vrši i intenzivno uređenje prometnica.

– Zahvaljujemo stanovnicima svih naselja u kojima se provodi projekt Aglomeracije Donja Dubrava na strpljenju. Radovi idu kraju, kreće uređenje svih naselja, a ovo je prvi korak u tom smjeru – istaknuo je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje