Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Nedelišće: nagrade i priznanja najzaslužnijim mještanima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Nacionalnom gimnastičkom centru „Aton“ obilježeni su Dan Općine Nedelišće i 25. obljetnica osnutka Općine. Bila je to prilika da se najzaslužnijim pojedincima uruče općinske nagrade i priznanja.

Plakete Općine Nedelišće primili su Ivan Ganzer iz Dunjkovca za dugogodišnji uspješan rad i velik doprinos u razvoju i promociji sporta. Franjo Preložnjak iz Nedelišća plaketu je dobio za doprinos u promociji kulture sporta i novinarstva, a Dragutin Topolnjak za ogroman doprinos u razvoju vatrogastva. Za uspješan dugogodišnji rad i doprinos u razvoju gospodarstva na području Općine plaketa je pripala tvrtki Poljo Posavec iz Dunjkovca. Ujedno su uručena općinska priznanja za iznimne rezultate u sportu, koja su završile u rukama Dijane Pintarić, Lovre Kovačića, Fabijana Farkaša i Marina Žnidarića. Kao perspektivni sportaši nagrađeni su Lucija Lesjak, Leon Marciuš, članice Ženskoga odbojkaškoga kluba Elting Nedelišće i članovi Odbojkaškoga kluba Centrometal. Općina Nedelišće nagradila je i učenike koji su postigli izniman uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima, a priznanja su primili Ivona Jakovljev, Vilim Srnec i mladi robotičari koji djeluju u sklopu Udruge žena Pretetinec. – Nedelišće je u mnogočemu iznimka među prigradskim naseljima. Iako smješteno između dva grada, Nedelišće je prostor vrlo aktivnog i bogatog društvenog, gospodarskog i kulturnog života – istaknuo je u prigodnom govoru Ljudevit Bošćak, predsjednik Općinskog vijeća Općine Nedelišće. Načelnik Darko Dania osvrnuo se na brojne realizirane projekte u proteklom razdoblju, ali i najavio velike planove. – Među prioritetnim projektima je izgradnja obilaznice Čakovec – Varaždin u 2020. godini, koja će rasteretiti cestovni promet kroz Nedelišće, a samim tim i povećati sigurnost naših mještana. U planovima je i uređenje jezera Gornji Kuršanec, Dom za starije i nemoćne, izgradnja pješačkih staza te sanacija svih prometnica, izgradnja vatrogasnih domova… – otkrio je Dania.

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje