Poljoprivredni proizvođači koji djeluju na području Lokalne akcijske grupe „Mura-Drava“ i ove godine nastavljaju s tradicijom promocije svojih proizvoda i prodaje na kućnom pragu.

Iz tog razloga vrijedni OPG-ovci odlučili su organizirati, sada već tradicionalni, treći kućni sajam pod nazivom „Jeden grunt“.

Puno odricanja

Riječ je o manifestaciji na kojoj posjetitelji na jednom mjestu, gruntu, mogu vidjeti tradicionalne običaje, okusiti i kupiti vrhunske proizvode domaćih OPG-ova kao što su bučino ulje, prirodni sok od jabuke, domaći med, kozji sir, proizvode od aronije, domaći kruh… U sklopu sajma može se putem predavanja i radionice naučiti na koje sve načine se mogu svi ti kvalitetni domaći proizvodi i koristiti.

Domaćin još jednog kućnog sajma „Jeden grunt“ protekle subote, 6. travnja, bila je obitelj Zadravec iz Oporovca, koja se već četvrt stoljeća bavi kozarstvom.

– Svoju smo priču započeli prije 25 godina kada smo nabavili prve koze. Prije deset godina odlučili smo nešto promijeniti u pristupu i načinu rada, te smo otvorili siranu u kojoj nastaju ukusni domaći sirevi, nebrojeno puta nagrađivani na domaćim i međunarodnim izložbama – otkrila nam je Jasminka Zadravec.

Obitelj Zadravec se kozarstvom bavi 25 godina, a danas na imanju hrani stotinjak grla

Sama proizvodnja mlijeka i status kooperanta obitelj Zadravec nije zadovoljavala već su odlučili svoje višegodišnje znanje, kao i višedesetljetnu obiteljsku poljoprivrednu tradiciju, pretočiti u proizvod vrhunske kvalitete.

– Bio je to veliki iskorak za nas. Nije bio problem sirovinu pretočiti u proizvod, sireve vrhunske kvalitete, već pronaći najbolji način kako sireve učiniti pristupačnima našim kupcima. Ne obilazimo tržnice. Prodajemo isključivo na domaćem pragu, a naučiti ljude da dođu k vama po proizvod je težak i dugotrajan proces. No, svi oni znaju što od nas mogu dobiti, zadovoljni su kvalitetom i zbog toga nam se stalno vraćaju – pojašnjava Jasminka Zadravec.

U tom procesu pratili su ih brojni problemi, ali nisu odustali.

– Nema mjesta cendranju! Stvari treba jednostavno primiti u svoje ruke i samo jako – delati! – otkriva nam gazdarica Jasminka recept za uspjeh.

I kućni sajam „Jeden grunt“ osmišljen je kako bi stari i potencijalno novi kupci mogli vidjeti što je sve potrebno za nastanak vrsnih domaćih proizvoda. U vrijeme kada su police u trgovinama i trgovačkim lancima preplavljene robom sumnjive kvalitete, kupci su spremni na sve kako bi nabavili kvalitetne proizvode.

Edukacija mladih

– Putem kućnog sajma „Jeden grunt“ ljudima želimo približiti proces nastanka proizvoda od polja, preko staje do stola. Tako se mogu iz prve ruke uvjeriti da ono što kupe i što konzumiraju, uistinu nastaje na seoskom domaćinstvu u radinosti našega OPG-a. Tako nas ljudi počnu drugačije doživljavati, vide kako funkcioniramo; da nije riječ samo o lijepoj priči, već o puno posla i odricanja da bi konačni rezultat bio vrhunski proizvod.

Posjetitelji mogu saznati kako nastaje proizvod od polja preko staje do stola

Na imanju obitelji Zadravec okupilo se šest OPG-ova, a svaki od njih osim što je prezentirao svoje proizvode, bio je dužan posjetiteljima kućnog sajma pripremiti i jednu edukativnu radionicu. Najmlađi posjetitelji mogli su se igrati sa životinjama i kroz slikovnice naučiti sve o kozama, ali i vidjeti kako se izrađuju starinske igračke.

Oni nešto stariji su pak saznali sve o blagodatima bučinog ulja, aroniji i svježem soku od jabuka, pečenju domaćeg kruha u krušnoj peći, a zabavni i edukativni posjet obogaćen je brojnim degustacijama.

– Želimo li dugoročno djelovati na svijest građana, moramo redovito raditi na edukaciji djece i mladih. U najranijoj dobi se stvara svijest o važnosti očuvanja prirode i domaćih vrsta životinja i biljaka, ali i svijest o vrijednosti domaćih lokalnih namirnica.

Danas je to lakše nego prije desetak godina kada smo započeli s proizvodnjom sireva. Danas se puno više i glasnije priča o biodinamičkoj proizvodnji, izvornim sortama namirnica… – mišljenja je Jasminka Zadravec.

Na svojem imanju vodi brigu o oko 100 grla koza. U poslu joj pomaže suprug Stjepan te djeca Iva i Stjepan.

– Gotovo svu hranu za životinje proizvodimo sami. Primjenjujemo biodinamička načela koja garantiraju hranu najviše kvalitete.

Rezultat svega su mlijeko, odnosno sir vrhunske kvalitete – zaključuje Jasminka Zadravec.
Novo druženje na kućnom sajmu „Jeden grunt“ zakazano je kraj mjeseca svibnja.

Komentari

Komentara

loading...