Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Neodoljiva braća Bilić predstavila svoju verziju Tržnoružice braće Grimm

Objavljeno:

- dana

PROMOCIJA SIMPATIČNE SLIKOVNICE

“Nakon sto godina sna do dvorca dođe kraljević na bijelom konju. Trnje se pretvori u cvijeće”, ovo je ulomak iz posebne verzije bajke “Trnoružica”, koja je u srijedu predstavljena u varaždinskom Muzeju anđela.

Riječ je o slikovnici koju su stvorila braća, Nika (10), Dino (8) i Ema (6) Bilić. Dvije djevojčice i dječak koji vole crtati i pričati, redovni su sudionici “Svijeta bajki u Muzeju anđela”.

Tamo su zajedno s drugom djecom slušali poznatu priču braće Grimm u izvedbi profesionalne pripovjedačice Đurđice Dropuljić, a potom su svoju priču pretvorili u slike pod vodstvom samostalnog umjetnika Željka Prsteca.
 

Braća Bilić su nartali slike, ispisali tekst i dali Željku Prstecu da sve grafički obradi. I tako je nastala “Tržnoružica”, koju je u ispunjenom Muzeju anđela svima ispričala desetogodišnja Ema, a desetak malih protagonista je potom popularnu priču uprizorilo putem kazališta sjena.

– Dragi prijatelji, dođite i vi na “Svijet bajki u Muzej anđela” i stvorite svoju slikovnicu – pozvao je pak djecu osmogodišnji Dino.
 

Slikovnicu braće Bilić možete nabaviti u Muzeju anđela, kamo stižu nove bajke. Priče će se pričati i crtati tijekom zimskih praznika, a sljedeće godine slijedi upoznavanje s Petrom Panom.
 

Izvor: Foto:

Život i društvo

„Priprema, pozor, van!“: Općini Petrijanec povelja za naj-akciju u 2020. godini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Protekle se godine Općina Petrijanec uključila se u provedbu aktivnosti akcije „Gradovi i općine – prijatelj djece”, kojoj je cilj potaknuti lokalnu zajednicu, udruge i pojedince, u uključivanje, poticanje aktivnosti i projekata usmjerenih na poboljšanje kvalitete života djece i mladih.

Središnji koordinacijski odbor akcije Društva “Naša djeca” dodijelio je ove godine Općini Petrijanec Povelju „Naj akcija u 2020.“ za uspješno proveden projekt pod nazivom „Priprema, pozor, van!“.

– Cilj je akcije uključivanjem djece u donošenje odluka, razvijanjem ideja te samom participacijom u njihovom ostvarivanju, poticati razmjenu iskustva, razvijati građanske i socijalne kompetencije te zadovoljiti potrebu za kretanjem i boravkom na otvorenom, što doprinosi općem poboljšanju zdravlja i koordinacije pokreta, a s krajnjim ciljem uređenja prostornih uvjeta za boravak na otvorenom. Usprkos epidemiološkoj situaciji planirane radionice uređenja vanjskog prostora škole, sportska radionica, čitaonica na otvorenom, ekološke radionice sadnje biljaka i sadnica drveća odrađene su u manjim grupama djece različitih dobnih uzrasta – ističu iz Općine.

Kako bi igrališta i otvoreni prostori ostali i dalje mjesta rekreacije, aktivnosti i okupljanja djece i mladih, u planu je Općine Petrijanec uređivanje učionice na otvorenom te sadnja drvoreda pored dječjih igrališta.

Podsjetimo, Općina Petrijanec je zadnjih godina uložila značajna sredstva u revitalizaciju dječjih igrališta. Tako je prošle godine napravljeno novo dječje igralište kod dječjeg vrtića u Petrijancu vrijedno 50.825 kuna sa nekoliko različitih kombiniranih igrala.

Također, napravljena su i nova igrališta u naseljima Družbinec, Strmec Podravski i Nova Ves Petrijanečka ukupne vrijednosti 30.125 kuna.

Spomenimo i to da je Općina Petrijanec u rujnu 2018. godine donijela Odluku Općinskog vijeća o uključenju u akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece”, a ukupno je za Povelje i Pohvale za “Naj akcije” 2020. godine bilo prijavljeno 57 projekata.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počelo podnošenje inicijativa za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega raspisalo je oglas kojim se pozivaju građani, pravne osobe, političke stranke i udruge građana na podnošenje inicijativa za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega.

Javna priznanja Grada Ludbrega su:

  1. Proglašenje počasnim građaninom Grada Ludbrega
  2. Nagrada Grada Ludbrega za životno djelo
  3. Nagrada Grada Ludbrega
  4. Plaketa Grada Ludbrega
  5. Zahvalnica Grada Ludbrega

Podnositelji inicijativa za dodjelu javnih priznanja dužni su svoje pismene prijedloge na priloženom obrascu dostaviti Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega, Trg Svetog Trojstva 14 na email: [email protected] te poštom ili osobno, i to najkasnije do 12. veljače 2021. godine.

Nastavite čitati