Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Nesvakidašnja astronomska pojava okupirala pozornost mnogih umjetnika!

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija – Davor Žerjav: “Neowise II”

Bliski prolazak kraj Sunca izdržao je komet Neowise te je obogatio noćno nebo sjeverne polutke.

Na društvenim mrežama pojavile su se brojne fotografije ove zanimljive astronomske pojave pa smo o njemu popričali s istaknutim članovima čakovečkoga Fotokluba – Davorom Žerjavom te predsjednikom Kluba Davorinom Manceom.

Davorin Mance: “C-2020 F3_Neowise nad Mađerkom”

– Za ovo fotografiranje trebalo je krenuti u 2 sata ujutro iz Čakovca. Bilo nas je četvero, svi smo prije bili na rođendanu Davorina Mancea i odlučili smo se na fotografiranje jer je prognoza bila odlična – vedro nebo i nešto vjetra, dakle bez magle ili izmaglice. Ovo fotkanje zapravo je bio “afterparty”. Komet je trenutno vidljiv od 22 sata do negdje 4 ujutro dosta nisko na sjevernom nebu; međutim, slabi mu sjaj i bit će sve manje i manje vidljiv – ima još tjedan-dva i onda ga možda vidimo za nekoliko tisuća godina u našoj blizini. Moguće ga je fotografski zabilježiti ako koristimo stativ, povećamo ISO vrijednost, otvorimo blendu i ekspoziciju produžimo na desetak sekundi – objašnjava Žerjav.

Davor Žerjav: “Neowise”

Iskoristili priliku!

– Fotografije su snimljene u noći s 12. na 13. srpnja između 3 i 4 sata ujutro. Za nedjeljnog druženja načeli smo temu fotografiranja ovoga kometa. Provjerom informacija o svjetlini kometa i vremenskoj prognozi za idućih nekoliko dana ustanovili smo da nam je tu večer zadnja prilika snimiti ga dok je još dovoljno svijetao. Prognoza je, naime, govorila da od noćnog fotografiranja radi naoblake u idućih tjedan dana neće biti ništa, a tada će već komet biti nešto manje svjetline.

Filip Lučin: “Neowise”

Iako je pred nama bio radni dan, brzo smo odlučili da u 2 sata krećemo prema Mađerkinom bregu. Prema podacima iz planetarijuma, (aplikacije za mobitele SkyPortal, izdavač Celestron) odlučili smo fotografirati s južne strane Mađerke jer će tako komet biti vidljiv između dva terasasta brežuljka. Mjesec u zadnjoj četvrti koji je izašao koji sat ranije lijepo je osvjetljavao krajolik, što je fotografiranje učinilo još zanimljivijim. Po dolasku na lokaciju ustanovili smo da je naše predviđanje bilo točno te da se komet nalazi točno gdje smo ga očekivali.

Marko Kiš: “Neowise”

Vidljiv golim okom, komet Neowise je zaista spektakularna pojava. Činjenica da će, ako sve bude u redu, biti ponovo vidljiv sa Zemlje tek za više od 6000 godina čini ga još posebnijim. Nakon smirivanja prvih dojmova razmilili smo se po brijegu i okolici u potrazi za kadrovima. Ja sam koristio širokokutni i teleobjektiv, a fotoaparat je bio montiran na mehanički uređaj koji svojom rotacijom kompenzira rotaciju Zemlje, što omogućava fotografiranje puno dužim ekspozicijama bez pomicanja zvijezda u kadru – kaže Mance.

Davorin Mance: “C-2020 F3 Neowise nad Mađerkom II”

Dodaje da su u svitanje, kad je komet prestao biti vidljiv, završili s fotkanjem te nakon popijene kave otišli u novi dan bogatiji za nesvakidašnje iskustvo.

Silvio Benč: “Neowise nad Prelogom”

Danijel Blažeka: “Neowise”

Davor Žerjav: “Neowise III”

Filip Lučin: “Neowise II”

Danijel Blažeka: “Neowise II”

Davorin Mance: “C-2020 F3_Neowise nad Mađerkom III”

Foto i video

FOTO Dan ružičastih majica: i u Međimurju borba protiv vršnjačkog nasilja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zadnja srijeda u veljači obilježava se kao Dan ružičastih majica, posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja. Ideja o obilježavanju nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi.

Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način – nošenjem ružičaste majice – riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja teško bolesne majke.

Belica, Čakovec, Strahoninec…

Obilježili su ga i preventivci Policijske uprave međimurske, uz aktivaciju Mobilnoga preventivnog centra policije. Podršku aktivnostima na informativnom punktu u Strahonincu u srijedu, 24. veljače, pružili su pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, a pridružili su se i mališani Dječjeg vrtića Suncokret iz Strahoninca.

Školarci OŠ Strahoninec i OŠ Belica Dan su obilježili aktivnostima i radionicama u svojim školama – uz video, radne listove, izradu ružičastih “privjesaka”…

Sovice iz OŠ Strahoninec (4.a) kreativno su se izrazile uz vodstvo razrednice Ane Horvat
I 4.a iz OŠ Belica poslao je poruke ljubavi i nenasilja sa svojom razrednicom Vesnom Herman

– Preventivnom akcijom dižemo svijest o prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Već danas djeca u vrtićima moraju učiti kako spriječiti nasilje, koje u protivnom ostavlja dugotrajne posljedice. I mi odrasli bismo trebali imati više razumijevanja, tolerancije, paziti kako naše riječi i djela utječu na druge, ali i poštovati se te pomagati jedni drugima – rekao je pročelnik Darko Radanović.

Na čakovečkome Trgu Republike djelatnici Preventivnog centra postavili su informativni punkt koji su 25. veljače posjetili predškolci DV-a „Cipelica“ i njihove odgojiteljice. Podršku akciji dali su i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Marijem Medvedom i Zoranom Vidovićem, kao i zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber te ravnateljica Dječjeg vrtića „Cipelica“ Gordana Šoltić Siladi.

Nastavite čitati

Foto i video

VIDEO Virtualni fašnički koncert UŠ “Miroslav Magdalenić” posvećen obnovi sisačke glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na službenoj Facebook stranici i službenoj stranici Škole dostupan je virtualni Fašnički koncert učenika Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec.

Koncert je posvećen obnovi Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku i Petrinji. Sudjeluju polaznici Osnovne glazbene škole i Osnovne baletne škole. Želite li i sami sudjelovati u pomoći Glazbenoj školi, svoje donacije uplatiti možete putem priložene poveznice.

Trenutačno je, ako računamo sredstva skupljena klasičnim putem i online kampanju, prikupljeno nešto manje od trećine potrebnih sredstava za obnovu. Budući da je zbog epidemioloških mjera onemogućena klasična organizacija koncerata, iz čakovečke Umjetničke škole omogućili su praćenje virtualnoga koncerta.

Uživajte u izvedbama mališana!

Nastavite čitati