Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Nesvakidašnja astronomska pojava okupirala pozornost mnogih umjetnika!

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija – Davor Žerjav: “Neowise II”

Bliski prolazak kraj Sunca izdržao je komet Neowise te je obogatio noćno nebo sjeverne polutke.

Na društvenim mrežama pojavile su se brojne fotografije ove zanimljive astronomske pojave pa smo o njemu popričali s istaknutim članovima čakovečkoga Fotokluba – Davorom Žerjavom te predsjednikom Kluba Davorinom Manceom.

Davorin Mance: “C-2020 F3_Neowise nad Mađerkom”

– Za ovo fotografiranje trebalo je krenuti u 2 sata ujutro iz Čakovca. Bilo nas je četvero, svi smo prije bili na rođendanu Davorina Mancea i odlučili smo se na fotografiranje jer je prognoza bila odlična – vedro nebo i nešto vjetra, dakle bez magle ili izmaglice. Ovo fotkanje zapravo je bio “afterparty”. Komet je trenutno vidljiv od 22 sata do negdje 4 ujutro dosta nisko na sjevernom nebu; međutim, slabi mu sjaj i bit će sve manje i manje vidljiv – ima još tjedan-dva i onda ga možda vidimo za nekoliko tisuća godina u našoj blizini. Moguće ga je fotografski zabilježiti ako koristimo stativ, povećamo ISO vrijednost, otvorimo blendu i ekspoziciju produžimo na desetak sekundi – objašnjava Žerjav.

Davor Žerjav: “Neowise”

Iskoristili priliku!

– Fotografije su snimljene u noći s 12. na 13. srpnja između 3 i 4 sata ujutro. Za nedjeljnog druženja načeli smo temu fotografiranja ovoga kometa. Provjerom informacija o svjetlini kometa i vremenskoj prognozi za idućih nekoliko dana ustanovili smo da nam je tu večer zadnja prilika snimiti ga dok je još dovoljno svijetao. Prognoza je, naime, govorila da od noćnog fotografiranja radi naoblake u idućih tjedan dana neće biti ništa, a tada će već komet biti nešto manje svjetline.

Filip Lučin: “Neowise”

Iako je pred nama bio radni dan, brzo smo odlučili da u 2 sata krećemo prema Mađerkinom bregu. Prema podacima iz planetarijuma, (aplikacije za mobitele SkyPortal, izdavač Celestron) odlučili smo fotografirati s južne strane Mađerke jer će tako komet biti vidljiv između dva terasasta brežuljka. Mjesec u zadnjoj četvrti koji je izašao koji sat ranije lijepo je osvjetljavao krajolik, što je fotografiranje učinilo još zanimljivijim. Po dolasku na lokaciju ustanovili smo da je naše predviđanje bilo točno te da se komet nalazi točno gdje smo ga očekivali.

Marko Kiš: “Neowise”

Vidljiv golim okom, komet Neowise je zaista spektakularna pojava. Činjenica da će, ako sve bude u redu, biti ponovo vidljiv sa Zemlje tek za više od 6000 godina čini ga još posebnijim. Nakon smirivanja prvih dojmova razmilili smo se po brijegu i okolici u potrazi za kadrovima. Ja sam koristio širokokutni i teleobjektiv, a fotoaparat je bio montiran na mehanički uređaj koji svojom rotacijom kompenzira rotaciju Zemlje, što omogućava fotografiranje puno dužim ekspozicijama bez pomicanja zvijezda u kadru – kaže Mance.

Davorin Mance: “C-2020 F3 Neowise nad Mađerkom II”

Dodaje da su u svitanje, kad je komet prestao biti vidljiv, završili s fotkanjem te nakon popijene kave otišli u novi dan bogatiji za nesvakidašnje iskustvo.

Silvio Benč: “Neowise nad Prelogom”

Danijel Blažeka: “Neowise”

Davor Žerjav: “Neowise III”

Filip Lučin: “Neowise II”

Danijel Blažeka: “Neowise II”

Davorin Mance: “C-2020 F3_Neowise nad Mađerkom III”

Foto i video

FOTO Djed Mraz stigao u Varaždin i već uveselio brojne mališane koji su poželjeli druženje s njime

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Danas, 7. prosinca, u svoju Kuću u Gajevoj ulici u Varaždinu stigao je pravi pravcati Djed Mraz.

Svratili smo do njega da vidimo ima li već posjetitelja i zatekli ga u društvu oduševljenih mališana koji se s njim fotografiraju i kreiraju vječne uspomene.

U toploj, divno uređenoj Kući Djeda Mraza tako je već prvi dan vrlo veselo, a osim djece, zabavljaju se i roditelji jer je Djed Mraz u odličnom raspoloženju, spreman na šalu s mlađima i malo starijima.

Naravno, Djed Mraz gotovo ništa ne radi bez svojih pomagača, pa je tako posjetiteljima na usluzi bila i vesela vilenjakinja.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Na Korzu Varaždinke i Varaždinci prate utakmicu Hrvatske i Japana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Hrvatska nogometna reprezentacija u ponedjeljak, 5. prosinca, na Svjetskom prvenstvu u Kataru igra utakmicu osmine finala.

Protivnici našima su Japanci. Rezultat je trenutno 1:1. Japan je poveo u 43. minuti kada se Maeda najbolje snašao u hrvatskom kaznenom prostoru.

U drugi dio Dalićevi izabranici krenuli su žustrije i pritisak je urodio plodom u 55. minuti. Dejan Lovren ubacio je za Perišića koji je glavom pogodio za izjednačenje.

Igraju se trenutno produžeci.

U Varaždinu je, kao i mnogim hrvatskim gradovima, organizirano gledanje utakmice na otvorenom.

Mnogi su tako stigli na varaždinsko Korzo i na velikom video zidu prate susret.

Temperatura je oko 5 Celzijusa, no sigurno će navijače zagrijati napitci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje