Povežite se s nama

Kultura

FOTO I VIDEO Noć muzeja 2021. u Međimurju: zanimljivosti o Zrinskima, flori i fauni, trahomu i umjetnosti…

Muzej Međimurja/Studio VIPRO/Međimurska županija

Objavljeno:

- dana

U petak, 29. siječnja, održana je 16. Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, koja je tijekom godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U okolnostima globalne krize proteklih mjeseci izazvane pandemijom COVID-a 19, većina muzejskih događanja ovogodišnje Noći muzeja preselila se u digitalne kanale komuniciranja.

Muzej Međimurja

Za ovogodišnju Noć muzeja Muzej Međimurja Čakovec snimio je video u trajanju od 9 minuta o aktualnoj izložbi „Zrinski i čakovečki Stari grad“ koja se postavljala ovih dana u stalnom postavu, na drugome katu palače Zrinskih. Na ovakav način virtualnog otvorenja izložbe odlučili su se zbog trenutne epidemiološke situacije, a izložbu je u digitalnom obliku pregledalo gotovo 5000 ljudi.

Vrijedne muzealke aktivno su privodile kraju postavljanje izložbe na novouređenom 2. katu JI krila palače Staroga grada. Radovi uređenja prostora i postava izložbe sufinancirani su projektom „Living Castles“ iz Operativnoga programa INTERREG V-A (Slo-Hr 2014.- 2020.) u vrijednosti od 85 posto, dok je ostatak sufinanciran vlastitim sredstvima. Za potrebe izložbe izrađene su nove vitrine i postamenti, osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira život obitelji Zrinski uz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično. Od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su prekrasni primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Staroga grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3-D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom. Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Osmišljena je i aplikacija za pametne telefone koja otkriva dodatne sadržaje o rodoslovlju obitelji Zrinski i njihovim biografijama.

Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskoga i njegove žene, grofice Sofije Löbl. Izradio ih je majstor krojač Ivan Debeljak iz HNK-a Varaždin. Na izložbi su radile kustosice Ana Šestak, Magdalena Vrbanec i Maša Hrustek Sobočan. Izložba „Zrinski i čakovečki Stari grad“ može se razgledati samostalno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja (od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati i vikendom od 10 do 14 sati).

CZP Križovec

Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” Križovec prvi je put sudjelovao u popularnoj manifestaciji Noć muzeja te je svoja vrata otvorio digitalno, ali i za posjetitelje uz najavu dolaska. Organiziran je besplatan obilazak galerijskim postavom Mura i Drava. U sedam termina svakoga punog sata od 18 sati do ponoći, interpretaciji prirodne baštine uz stručno vođenje djelatnika Javne ustanove “Međimurska priroda” prisustvovalo je sveukupno 120 posjetitelja u grupama do maksimalno 20 osoba. Uz stalni postav, u Križovcu je odnedavno i terarij s paličnjacima, kukcima-majstorima mimikrije, kojima su se posebno razveselila djeca.

Na Trgu međimurske prirode u suradnji s SRD-om “Verk” Križovec i Udrugom žena Križovec organizirana je podjela kuhanog vina i čaja. Toplinu večeri i osobitom ugođaju dao je i “fire pit”, kod kojega su posjetitelji razmjenjivali dojmove nakon obilaska. Priča o međimurskim šumama interpretirana je u drvenoj kolibi Moj hrast Adam koju su posjetitelji također s interesom razgledali, a najmlađi su s veseljem i u noćnim satima isprobali igrala na igralištu Rječica. Svi programi organizirani su sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama.

Osim događanja uživo, pripremljeni su i digitalni sadržaji. Putem YouTube platforme unutar 24 sata bio je dostupan videozapis stručnog vođenja Centrom. U Noći muzeja premijerno je na službenoj internet stranici Centra “Med dvemi vodami” prikazana i virtualna šetnja galerijama Mura i Drava.

Grad Prelog

Muzej “Croata insulanus” Grada Preloga predstavio je dvije online izložbe vezane uz lokalnu povijest i umjetnost: izložbu Očna bolnica za trahom Prelog i izložbu slika međimurskih autora iz kolekcije Pohižek.

Tijekom stoljeća, Međimurjem su harale epidemije koje su zahvatile i Prelog. Kao i danas, zatvorene su bile škole, crkve, gostionice, bila su onemogućena okupljanja većega broja ljudi… Velik broj stanovnika Međimurja u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća bio je zaražen trahomom, očnom bolešću. Slijedom toga, u Prelogu je 1894. godine otvorena Očna bolnica za trahom koja je radila sve do 1963. godine u zgradi današnje Gradske uprave Grada Preloga i kraće vrijeme na prvome katu Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga. Uz izložbu posvećenu Očnoj bolnici za trahom mogu se pratiti osnivanje, rad i sudbina bolnice.

U digitalnom obliku, kao i u stalnom postavu, Muzej “Croata insulanus” predstavio je izložbu međimurskih slikara: Vladimira Meglića, Franje Ružmana, Željka Kipkea, Mladena Palića, Franje Mustača i Pavla Ružmana iz privatne kolekcije „Pohižek“. Autore okuplja izniman lokalni i regionalni značaj, dok su stilski i tematski veoma različiti, što daje posebnu zanimljivost ovoj izložbi. Izložbe se u Muzeju “Croata insulanus” Grada Preloga, u stalnom postavu i multimedijalnoj dvorani, mogu razgledati od 1. do 26. veljače.

Etno zbirka KUU “Zvon”

Kulturno-umjetnička udruga “Zvon” iz Male Subotice povodom Noći muzeja postavila je prigodnu izložbu fotografija pod nazivom “Foto vremeplov – 25 godina KUU ‘Zvon'” koju možete pogledati do kraja veljače.
– Pratite stranice Udruge na društvenim mrežama, jer vam spremamo različita iznenađenja! Otklenite lepe uspomene! – poručuju iz “Zvona”.

Kultura

Projekcije, autori, koncerti i umjetnička fotografija na Topličkom Art Festivalu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinske Toplice ovog su vikenda mjesto pregršt kulturno-umjetničkog sadržaja, od izložba, koncerata, projekcija, pa do umjetničkih fotografija.

Naime, u petak je, 24. lipnja, započelo drugo izdanje Topličkog Art Festivala.

Riječ je o dvodnevnom umjetničkom festivalu koji se održava u strogom starom centru Varaždinskih Toplica, a kako pojašnjava organizator i idejni začetnik TAF-a Sven Tomašić, sama ideja nastala je kao odgovor na pozitivne reakcije na kultni toplički High Grounds Festival.

– Ovaj festival je mlađi brat High Groundsa. Sve što nismo stigli tamo uvrstiti u program, ostavili smo za Toplički Art Festival. Poanta festivala je da se održava u starom centru Varaždinskih Toplica, da bude besplatan i da nudi ponešto za svakoga, od umjetničkih projekcija, autora, koncerata, do umjetničke fotografije – rekao je Tomašić.

Iako je ovo tek drugo izdanje festivala, s obzirom na doista velik odaziv, organizatori se s pravom nadaju da će ovo postati još jedna tradicionalna toplička manifestacija.

– Festival je cijelo vrijeme prohodan i to je njegov cilj. Posjetitelji stalno prolaze kroz Ulicu nad zidom gdje se nalaze izložbe naših autora, a ulice su kontinuirano pune – kazao je Tomašić dodavši kako su reakcije građana itekako pozitivne.

Uz Grad Varaždinske Toplice, podršku ovom festivalu pruža i gradska Turistička zajednica, a direktorica Lana Husnjak ističe da je ovaj festival odličan spoj bogate kulturne baštine po kojoj su Varaždinske Toplice poznate i suvremenih umjetničkih izražaja.

– Toplički Art Festival još je jedna lijepa priča iz Varaždinskih Toplica koja na odličan način spaja Grad, Turističku zajednicu i alternativnu scenu. Kroz ovu manifestaciju prikazuje se kreativni duh kojeg naš grad skriva, a ulicama i trgovima vraća se živost i promovira se kulturno-kreativni prostor sjevera Hrvatske i šire – rekla je Husnjak.

Toplički Art Festival otvoren je predavanjem domaće arhitektice Kristine Škrokov pod nazivom „O mogućoj prošlosti i budućnosti Varaždinskih Toplica” koje je provedeno kao skica grada.

– Bio je to crtež uživo s namjerom da se crtanje približi i drugima koji nisu umjetnici kao metoda proučavanja prostora oko sebe. Priča o gradu svela se na zrak, termalnu vodu, prednost ovog mikroreljefa, ljekovitost i način na koji se kroz prošlost i kako će se kroz budućnost uvijek koristiti. Najviše se trudim pričati o osjećajima i doživljajima, a manje o tehničkim stvarima – pojasnila je Škrokov najavivši i izložbu maketa i projekciju na zidu iznad kina koji će se održati u subotu.

Riječ je o projekciji njezinog projekta kupališta u Bjelovaru koji je na 56. zagrebačkom salonu arhitekture bio jedan od sedam nagrađenih radova.

Osim predavanja, u Kinu Ljubelj održane su i izložbe „NE/MOGUĆI” i „BLOOP” te filmske projekcije. U Ulici nad zidom tijekom obadva dana festivala posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografskih radova Vide Žagar pod nazivom „A čija si ti?”, izložbu drvenih skulptura „Wooden Abstract Art” Alena Stokića te izložbu pjesama i scenografija „Zagorske reči i Mistični prizori” Morena Debića. U Atriju Starog grada u petak i subotu može se razgledati izložba slikarskih radova „5 kroz 5” Ljiljane Belavić Kliček, a na Trgu Republike Hrvatske kroz obadva dana festivala u večernjim satima publiku zabavljaju glazbeni nastupi.

Program je nastavljen i tijekom današnje subote.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski folklorni ansambl na trodnevnom gostovanju u Švicarskoj povodom Dana nezavisnosti RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski folklorni ansambl odlazi od 24. do 26. lipnja u Švicarsku, gdje će održati tri vokalno-instrumentalna koncerta u gradovima Schaffhausenu, Zürichu i St. Gallenu.

Gostovanje je organizirano povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Republike Hrvatske u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Hrvatske u Zürichu. Financijski su gostovanje podržali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Grad Varaždin.

Osim u Zürichu, koncerti će se održati u Schaffhausenu, koji s Gradom Varaždinom ima potpisanu povelju o prijateljstvu, te u St. Gallenu.

Ovo je prva samostalna inozemna koncertna turneja VFA u povijesti Ansambla. Na turneji će Ansambl izvoditi vokalno-instrumentalne koncerte “Igrajte nam mužikaši” na kojima će švicarsku publiku povesti na glazbeno putovanje Hrvatskom, od doline Neretve na jugu do Međimurja na sjeveru zemlje, a “otići” će čak i preko granica u Gradišće i mađarsku Baranju.

Na programu se nalaze vrhunske obrade i autorske skladbe najboljih hrvatskih folklornih aranžera i skladatelja.

Tako će publika u Švicarskoj slušati “Jačke iz Gradišća” Marijana Makara”, “Na vrčaku tulipani” Bože Potočnika, “Idem kolu makar ne igrala” Ivice i Branka Ivankovića, a bit će praizvedene “Popevke tete Lize” koje je za VFA pripremio Alan Kanski, glazbeni voditelj Ansambla LADO.

Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj Ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker. Predsjednik Ansambla je Pjerino Hrvaćanin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje