Povežite se s nama

Kultura

FOTO Nova suradnja Glazbene škole i Baroknih večeri sa Sveučilištem u Sorbonni!

Objavljeno:

- dana

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik i ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić ovih dana borave u Parizu, gdje obavljaju finalne razgovore o novim glazbenim suradnjama u godini kada Varaždinske barokne večeri slave pola stoljeća svog kontinuiranog održavanja.

Susreli su se tako s prodekanom na Sveučilištu Sorbonne Fredericom Billetom i razgovarali o dolasku znanstvenika, autoriteta za istraživanje barokne glazbe s pariškog sveučilišta za veliki međunarodni skup koji se priprema ove godine u rujnu u Varaždinu.

Intenzivirat će se i suradnja između Glazbene škole i svjetski poznatog sveučilišta, započeta prije šest godina gostovanjem sveučilišnog zbora u Varaždinu, a pod pokroviteljstvom tadašnjih predsjednika dviju država.

Ove godine Varaždin će već u travnju ugostiti članove zbora iz Konzervatorija glazbe i baleta Edgar Varese iz Macona, a uslijedit će gostovanja Glazbene škole u tom francuskom gradu i u Parizu početkom studenog ove godine.

– Nesumnjivo će korist od ove turneje biti višestruka, jer pokazati će značaj kulturne suradnje kao najboljeg oblika produbljivanja veza između narodima. Ovaj projekt koji tek predstoji Glazbenoj školi u Varaždinu od izuzetnog značaja jer je potvrđuje kao jednu od vodećih institucija na području glazbenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ravnatelji su se susreli i s Constance Pancrazi, predstavnicom Mezzo.tv-a, medijske kuće koja ima više od 60 milijuna pretplatnika širom svijeta i koja će i ove godine biti medijski pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri, te svojim gledateljima pokazati posebnosti najdugovječnijeg festivala rane glazbe u Europi i kroz dokumentarni film.

– Lani smo bili vrlo ponosni kada je Mezzo.tv postao po prvi puta naš medijski pokrovitelj, a ove godine sa zadovoljstvom mogu reći da se ta suradnja još više produbljuje. Iznimno nam je to važno, jer glas o Varaždinskim baroknim večerima, Varaždinu pa i Hrvatskoj čuti će se u cijelom svijetu. Ta je suradnja već rezultirala dolaskom ljubitelja glazbe u Varaždin, a zasigurno će tako biti i ove godine. Glazbeno povezivanje varaždinske škole i pariškog sveučilišta bitno je i za varaždinski kulturni život, jer dokaz je kako je Varaždin kao grad kulture prepoznat i daleko izvan hrvatskih granica – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, zahvalivši na dobrodošlici te prijmu hrvatskom veleposlaniku u Francuskoj N. E. Filipu Vučaku, jer Veleposlanstvo RH u Parizu dati će potporu gostovanju Glazbene škole u Francuskoj.

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Kultura

Još tjedan dana traju prijave na natječaj Kreativno edukativnog centra “Murai”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ne propusti priliku za “programiranje” u Kreativno edukativnom centru “Murai”. Ostalo je još nekoliko dana do zatvaranja javnog poziva za društveno-kulturne i umjetničke programe 2022., javljaju iz “Muraija”.

Javni poziv za programe otvoren je do 20. siječnja, a mogu se prijaviti udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe, pojedinci, javne ustanove i institucije.

“Murai” financira produkciju programa u Kreativno edukativnom centru u ukupnom trošku ugovora o djelu od 3900 kuna po programu. Odabranih osam programa objavit će sredinom veljače.

Javni poziv, potrebnu dokumentaciju i sve informacije možete pronaći na ovoj poveznici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje