Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Novi Marof kreće u gradnju novog groblja, evo kako bi trebalo izgledati

Objavljeno:

- dana

Iako vremena nisu idealna, a koronavirus djelomično je zaustavio ili usporio gospodarski i društveni život, u Novom Marofu nastavljaju s projektima čiji je cilj poboljšati standard i kvalitetu života građana.

Gradonačelnik Siniša Jenkač od početka svog mandata isticao je da je jedan od njegovih ciljeva da grad Novi Marof postane pravo urbano središte, sa svom potrebnom infrastrukturom, stoga ne čudi da se gradilišta otvaraju iz mjeseca u mjesec, a uskoro će se, prema svemu sudeći, otvoriti još jedno.

Naime, u utorak je potpisan Ugovor za izradu projektne dokumentacije, odnosno glavnog projekta za građenje groblja u Novom Marofu.

– Napravili smo i taj treći korak prema realizaciji ovog za sve nas značajnog projekta, s obzirom da je prvi korak bio otkup zemljišta, a drugi idejni projekt. Sad krećemo s glavnim projektom, kako groblja, tako i dijela pristupne ceste, uređenja dijela potoka. Možemo reći da smo prošli polovicu projekta jer imovinsko-pravni odnosi su riješeni i ide se na građevinsku dozvolu – rekao je Jenkač.

Vrijednost izrade glavnog projekta za izgradnju novog groblja u centru Novog Marofa kod Franjevačke crkve je 240.375,00 kuna s PDV-om, a trebao bi biti izrađen u sljedeća četiri mjeseca.

Izgradnja groblja je nužna i dio je rješavanja problematike vezane uz ukop, s obzirom da su groblja na području grada – Mađarevo, Remetinec, Oštrice i Presečno puna, dodaje Jenkač.

– Osim toga, uskoro ćemo potpisati ugovore za sanaciju grobnih kuća na svakom od ovih četiriju groblja, zajedno s okolišem, a s Gradom Ivancem svake godine potpisujemo sporazum prema kojem Grad Novi Marof s 40 posto sufinancira njihov program ulaganja i uređenja groblja u Margečanu”, rekao je gradonačelnik i zaključio: „Novo groblje je dio našeg projekta uređenja i dizanja infrastrukture na višu razinu. Želimo da naši građani imaju viši, zavidan standard, da žele ostati ovdje, odnosno da dođu živjeti u Novi Marof.”

Uime Projektnog biroa arhitekton d.o.o, ugovor je potpisala direktorica Zrinka Benić Jerinić, dipl. ing. arh., istaknuvši da je iznimno zadovoljna suradnjom s Gradom Novim Marofom i gradonačelnikom Jenkačem.

– Ono što je lijepo kad ste projektant je kad kolege prihvaćaju vaša argumentirana mišljenja. Bez problema smo idejno rješenje doveli do visokog stupnja i nadam se da ćemo što skorije imati i glavni projekt i nastaviti cijeli taj projekt izgradnje novog groblja. Mislim da će to sada ići brzo jer dobri temelji su postavljeni”, kazala je Benić Jerinić.

Život i društvo

Online oproštaj od srednje škole: program Maturantike u petak na VTV televiziji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove će se godine program Maturantike odvijati u posljednjim danima nastave, u petak, 21. svibnja, s početkom u 18 sati u studiju VTV televizije. Podsjetimo, Maturantika simbolizira jedan neponovljivo lijep period u životu mladih te njihov novi početak, korak u svijet odraslih.

Tako će se i ovaj put, vodeći se dobrim primjerom iz prošle godine, zbog pandemije COVID-a 19, program za maturante odvijati virtualno – online, radi njihove zaštite i sigurnosti.

Moderatori programa uživo biti će novinar VTV televizije Kristijan Petrović i DJ David Mašić, dok će Radio Megaton prenosit cijeli program, koji će se moći pratiti uživo i putem društvenih mreža VTV-a (Facebook, Youtube kanal i web stranica).

Koncept programa sadržavat će reprodukciju top 10 glazbenih brojeva odabranih od strane razrednih odjela, prikazivanje videa maturanata i ravnatelja koje će snimiti Prva školska televizija Elektrostrojarske škole Varaždin te direktnog javljanja u program.

Biti će to mozaik glazbe i dobrih vibracija uz promoviranje pozitivnih stilova života te izgradnje kulture tolerancije, zajedništva i nenasilja.

– Ovaj program primarne prevencije ima za cilj promicanje kulture tolerancije, nenasilja i dijaloga kao i promicanja pozitivnih stilova života mladih, koji isključuju svaki oblik vandalizma, huliganizma, preveniraju govor mržnje – ističu iz PU varaždinske, dodajući da je cilj Maturantike sigurna proslava mladosti i ulazak u svijet odraslih kao odgovornih samosvjesnih i nenasilnih osoba.

Iz PU varaždinske ujedno ističu slijedeće:

Iako većina mladih ima prirodno razvijenu sposobnost da se veseli bez alkohola i drugih stimulativnih sredstava, zajednička je dužnost odraslih upozoriti ih da konzumiranje alkohola, osim mogućnosti razvoja ovisnosti, može imati za posljedicu: problematično ponašanje i mogućnosti nastanka problema sa zakonom, trajne posljedice na zdravlje, stradavanje u prometnim nesrećama. 

  • Alkohol je uzročnik 41% svih smrtnih slučajeva u prometnim nezgodama!

Nekoliko korisnih savjeta za roditelje/skrbnike i sve one kojima je stalo da se mladi sigurno provedu:

•          ako su mladi konzumirali alkohol savjetujte im neka ne ostaju sami i/ili se ne vraćaju kući sami. Konzumacija alkoholnih pića povećava rizik od nesreća, ozljeda i trauma koje mogu biti opasne za zdravlje i život;

•          neka za povratak kući osiguraju pratnju osobe koja nije pijana. Ako imaju prijevoz, važno je da za vozača odaberu prijatelja koji nije pio, roditelja ili neku drugu poznatu osobu koja nije pila;

•          prilikom izlaska neka svakako ponesu mobitel i provjere imaju li dovoljno novca na računu kako bi mogli nazvati roditelje u bilo koje doba dana ili noći, osobito ako su u nevolji.

Voditi računa o tome da je resorpcija alkohola puno brža ako:

•          se piju koncentrirana pića;

•          se pije na prazan želudac (maksimalna koncentracija u krvi postigne se za 10 do 20 minuta);

•          se piju topla pića;

•          se pije brzo (eksa);

•          uz ugljični dioksid i bikarbonate (pjenušci).

Nastavite čitati

Život i društvo

Budući medicinari najprije vježbali u laboratoriju i kabinetima, a potom su uslijedila predavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uživo u Medicinskoj školi Varaždin i online putem platforme Zoom, od 10. do 14. svibnja, održan je 1. Sajam „Dani strukovnih zanimanja u Regionalnom centru kompetentnostiˮ, u okviru projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin.

Cilj ovoga Sajma bio je povezivanje učenika, roditelja, nastavnika i vanjskih stručnjaka iz različitih struka u području zdravstva. Medicinska škola Varaždin zajedno s partnerskim institucijama prezentirala je zanimanja koja nudi u okviru svojeg odgojno-obrazovnog programa s naglaskom na očekivani razvoj stručnih kompetencija unutar Projekta. Vanjski predavači informirali su prisutne sudionike o novim spoznajama u okviru različitih struka u kontekstu širenja epidemije bolesti COVID-19.

Svaki dan bio je posvećen jednom zanimanju, a aktivnosti su započele učeničkim predstavljanjem i demonstracijom odabranih vježbi u laboratoriju ili u kabinetima, a potom je uslijedilo predavanje stručnjaka.

Magistra farmacije Ana Soldo govorila je o ulozi ljekarničkog tima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Emil Jurič objasnio je koje su novosti u razvoju dentalne tehnologije, Željka Gajski, glavna sestra službe za interne bolesti, prikazala je simptome bolesti COVID-19, razvoj bolesti i tijek liječenja, dok je fizioterapeut Tomislav Vrbnjak govorio o uzrocima križobolje i načinima prevencije te bolesti današnjice.

Posljednji dan Matija Vrbanec predstavio je djelokrug rada zdravstveno-laboratorijskih tehničara, s naglaskom na dijagnostiku koronavirusne bolesti.

Predavači su objasnili na koji se način svako zanimanje u sektoru zdravstva moralo prilagoditi novim uvjetima rada izazvanim zahtjevima pandemije te su istaknuli želju za nastavkom suradnje u RCK-u u okviru kojeg će se nakon rekonstrukcije i dogradnje škole kabineti i laboratoriji opremiti najsuvremenijom opremom za teorijsku i praktičnu nastavu, laboratorijske i kliničke vježbe, a provodit će se i stalna stručna edukacija nastavnika, navela je voditeljica aktivnosti Sunčica Podoreški.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!