FOTOIvan Agnezović
GibiGib

Varaždinska se županija prvi puta uključuje u Špancirfest i to na način da atrij Županijske palače uskoro pretvara u Bučograd, mjesto na kojem će se održati cijeli niz atraktivnih programa vezanih uz buču.

Najavila je to predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević na današnjoj konferenciji za medije. Uz nju, program Bučograda u atriju Varaždinske županije i Franjevačkom trgu predstavili su i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni, tajnica Udruge Varaždinsko bučino ulje Andreja Petrović, predsjednica Udruge „Hajdina“ Ruža Levatić te odgojiteljica i voditeljica radionica za djecu Ivana Mikulec.

– S obzirom na to da je Županija strateški odredila da će promovirati bučino ulje kao originalni proizvod, doista smo pripremili cijeli niz aktivnosti kojim ćemo to postići. Ovo na Špancirferstu je upravo ta dodatna promocija buče. Moći će se vidjeti kako se bučino ulje proizvodilo nekad i slično, dakle važno nam je da očuvamo tradicijsku baštinu, kulturu, poljoprivredu – rekla je Martinčević.

Dodaje da će u program biti uključeni i najmlađi građani koji će moći sudjelovati u radionicama, a izrađivat će se i jela buče, što će svi moći kušati. Radionice će se odvijati subotama od 10 do 12 sati.

– Biti će vrlo atraktivno, čak mislim da će ovo biti jedan od najzanimljivijih programa, potpuno novi i originalni u vrijeme trajanja Špancirfesta – rekla je Natalija Martinčević.

Obje subote Špancirfesta, 18. i 25. kolovoza, bit će u znaku gastronomije za što su zaslužni Udruga kuhara Varaždinske županije i Udruga „Hajdina“.

Udruga kuhara izrađivat će pogačice od sira s bučinim uljem i košticama, tako da svi oni koji kod kuće ne spremaju takva jela imaju prilike kušati takve specijalitete. Izrađivat će se i  Varaždinski klipiči, promovirati namaz od bučinog ulja i koštica te održati radionica rezbarenja buče.

– Ljudi su nekad na selu živjeli od onoga što su imali i to im je bilo igračka, inspiracija i hrana, pa tako i tikva. Mi smo se time rukovodili, dakle želimo prikazati tikvu sa što više aspekata – rekla je Ruža Levatić iz „Hajdine“.

Dodaje da će posjetitelji moći kušati jela od buče kao što su kučanski koščičjak, tikvače i zlefke od tikva. Prikazat će kako je nekad nastajalo ulje od buče te se svi moći okušati u slikanju s inspiracijom tikve. Najmlađi će moći sudjelovati u radionicama „Hajdine“, a sve s ciljem da barem prepoznaju tikvu, kako ona izgleda i kakav joj je okus.

Također, svih deset dana posjetitelji Špancirfesta moći će kušati sladoled od buče po cijeni od pet kuna. Radi se o sladoledu s vanilijom s nekoliko kapljica varaždinskog bučinog ulja i nesoljenim prženim košticama buče.

– Bučograd je svake subote otvoren od 9 do 13 sati, a vjerujem da će i ostali programi ispred palače Županije biti zaista atraktivni, kao i to da će Bučograd ove godine postati nešto nezaobilazno, barem tijekom trajanja Špancirfesta – rekao je Miran Bojanić Morandini i pozvao sve Varaždince, turiste i ljude dobre volje da prvi puta u povijesti uživaju u jednom od najljepših dvorišta u povijesnoj jezgri grada Varaždina.

Komentari

Komentara