Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Obilježava se 60 godina zaštite špilje Vindija, a posjetitelji mogli vidjeti kako su živjeli neandertalci

Objavljeno:

- dana

Pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća, a u organizaciji KUD-a Voća proteklog je vikenda održana 10. po redu manifestacija “Špilja Vindija – naša prošlost i budućnost” koja je okupila veliki broj ljudi, ne samo iz Varaždinske županije već i iz susjednih slovenskih općina.

Ova manifestacija je dio cjelogodišnjeg programa obilježavanja 60 godina od zaštite špilje Vindija, a sama manifestacija ima folklorno-edukativni sadržaj.

Osim prigodnog predavanja prof.dr.sc.Ivora Karavanića, svjetski poznatog arheologa, autora mnogobrojnih radova na temu neandertalaca, članovi KUD-a Voća uprizorili su život neandertalaca kroz zanimljivu i poučnu priču.

Profesor Karavanić je sa stručnog aspekta približio značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca, a okupljenima su se prigodnim riječima obratili i načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Načelnica općine Kočet je istaknula kako je općina unazad nekoliko godina izdvojila određena financijska sredstva za zaštitu špilje te je naglasila kako ovakve manifestacije imaju cilj popularizirati priču o špilji, ali i privući što više posjetitelja u voćanski kraj.

– Ova manifestacija koja je nastala 2014. godine povodom 50. jubileja od proglašenja Vindije zaštićenim geološko-paleontološkim spomenikom prirode svake godine privlači sve više posjetitelja i to nas veseli. Sigurna sam da nakon adekvatne zaštite i nadzora nad ovim lokalitetom, uz kontrolirani posjet špilja Vindija može pridonijeti izvrsnoj promidžbi općine, Varaždinske županije, ali i cijele Hrvatske – rekla je Sanja Kočet.

Pohvalivši organizaciju manifestacije župan je istaknuo kako su zahvaljujući špilji Vindija, Varaždinska županija i Republika Hrvatska upisane na kartu najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu.

U obilježavanje ove vrijedne godišnjice bile su uključene i mnoge udruge s područja cijele Općine Donja Voća pripremivši tako niz suvenira i domaćih proizvoda.

Posjetitelje do kraja lipnja očekuju radionica arheološkog iskapanja za osnovnoškolce, prikazivanje filma “Obitelj Kremenko”, Špilja Vindija Trail utrka po zagorskim bregima te “Wannabe neandertalske igre” i plesna zabava uz DJ-a i Ivanu Banfić.

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je program obilježavanja Dana općine Ljubešćica, zasvirat će i Gazde

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Ljubešćica objavila je program proslave dana općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu 2024.”.

Sve počinje tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja 2. Off road utrkom Glogovina.

Program traje sve do 5. kolovoza, a mi ćemo izdvojiti neka događanja.

U četvrtak, 1. kolovoza, na Ljubeškom trgu održat će se projekcija kratkometražnog igranog filma “Šutim” redateljice i producentice Sare Horvatić.

Na istom mjestu zabavljat će se u petak, 2. kolovoza, uz popularne Gazde.

Dan nakon toga, subota, rezervirana je za prvenstvo u tenisu, a navečer druženje uz Fenomen Band.

Druženja neće nedostajti niti u nedjelju, 4. kolovoza, uz Gulašijadu, seoske sportske igre i glazbu Vrijeme ljubavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje