Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Obilježena 74. godišnjice pogibije mladih mještana kod Matušina u Makojišću Donjem

Objavljeno:

- dana

I ove su godine Udruga Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grad Novi Marof, organizirali obilježavanje obljetnice pogibije mladih mještana nakon Drugog svjetskog rata kod zaseoka Matušini u Makojišću Donjem. Položen je vijenac i zapaljene su svijeće u počast žrtvama poraća.

Mladi mještani pogubljeni su na kućnom pragu gotovo dvije godine po završetku Drugog svjetskog rada. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine. Tadašnja komunistička vlast pogubila ih je bez suđenja unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

Kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na stradavanje njihovih sumještana i ove su se godine okupili mještani te, uz poštivanje epidemioloških mjera, molitvom obilježili obljetnicu tog tragičnog događaja.

– Naša je dužnost da se prisjećamo tih nemilih događaja, da na njih upozoravamo, da se oni nikada ne ponove. Svaki autoritarni režim kao takav ima i autoritarne metode rješavanja. I dok je demokracija sistem koji je spor, boljega nemamo. Moramo se uvijek boriti za demokraciju s jedne strane, a s druge strane upozoravati da se takvi sustavi i sistemi ne ponove. Upravo je to razlog zašto se prisjećamo onoga što se dogodilo u naselju Matušini u Novom Marofu – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Predsjednik Ogranka Udruge Hrvatski domobran Zdravko Maltar dodao je da se svake godine prisjećaju mladih žrtava koji su na svom kućnom pragu izgubile živote.

– Prisjetimo ih se, pomolimo se i vjerujemo da ta njihova žrtva i mučeništvo svima šalje poruku da to ne smijemo zaboraviti, da živimo životima koji idu putevima istine i pravde i da njihova žrtva na neki način kod sviju nas još više jača ljubav prema domovini Hrvatskoj – rekao je Maltar.

Život i društvo

FOTO Uoči Međunarodnog dana žena Alen Runac razveselio je Varaždinke cvijećem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Subotnje prijepodne u Varaždinu mr. sc. Alen Runac, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Varaždina, iskoristio je za obilazak varaždinskog placa i Korza, gdje je brojnim Varaždinkama podijelio jaglace s prigodnom porukom da ozbiljno računa na žene.

– Žene su mi uvijek bile važna potpora i na njih stvarno mogu računati te ih planiram uključiti u još većem broju u javni život. Računam i na glasove žena koje će upravo u meni prepoznati najbolju osobu koja će ostvariti ozbiljne ciljeve u razvoju Grada Varaždina – istaknuo je Runac.

Podršku Alenu Runcu i njegovoj kandidaturi za varaždinskoga gradonačelnika, kao i potporu svim ženama u ostvarivanju prava, svojim su dolaskom i ovoga puta dali predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, saborski zastupnik Anđelko Stričak i predsjednik HDZ-a Grada Varaždina, saborski zastupnik Damir Habijan.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati