Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Objedinjeni hitni bolnički prijem varaždinske Bolnice pacijente bi mogao početi primati za oko mjesec dana

Objavljeno:

- dana

U Općoj bolnici Varaždin dovršen je novi objekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji je danas obišao župan Anđelko Stričak s ravnateljem Opće bolnice Varaždin Damirom Poljakom te suradnicima.

Objedinjeni hitni bolnički prijem je izgrađen u sklopu EU projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“, čija je vrijednost 3,1 milijun eura. I dok su građevinski radovi i opremanje novog objekta gotovi, Opća bolnica Varaždin trenutno je u procesu ishođenja potrebnih suglasnosti za rad.

– Ovaj novi objekt donosi brojne novosti i benefite za pacijente. U ovoj zgradi na jednom mjestu bit će smješteni hitni prijemi šest odjela: interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije. Naši pacijenti koji su do sada dolazili na različite lokacije u bolnicu, ovdje će sada biti od strane medicinske sestre zaprimljeni, administrativno uneseni u sustav, trijažirani i ovisno o problemima koje budu imali bit će upućeni specijalistima unutar ove zgrade – rekao je Poljak.

Pojasni je da je prošle godine počelo opremanje novog objekta medicinskom opremom i to je u završnoj fazi. U planu je da se uskoro u planu je da se jednodnevna kirurgija i dnevna bolnica uskoro puste u rad.

– Trebamo dobiti suglasnost Ministarstva zdravstva za registraciju nove djelatnosti objedinjenog hitnog bolničkog prijema dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Nakon dobivenih suglasnosti iz Varaždinske županije, pozitivnog mišljenja Hrvatske liječničke komore i HZZO-a zatim Ministarstvo zdravstva daje suglasnost nakon tehničkog pregleda. Radi se o vrlo kratkom period od mjesec do mjesec i pol dana – završio je Poljak.

Župan Anđelko Strčak rekao je da se zdravstvo Varaždinske županije gradi kroz tri mjere – izgradnju i uređenje potrebnog prostora, druga mjera je nabavka medicinskih i dijagnostičkih aparata te treća obrazovanje liječnika.

– Kad zbrojimo sve naše zdravstvene ustanove imamo 146 mladih liječnika na specijalizacijama, a od toga ih se 115 odnosi na OB Varaždin. U ovoj godini pripremamo još 54 specijalizacije, a od toga će 34 biti vezane za OB Varaždin. U ovom novom objektu je najbitnije da će on dovesti do toga da će bolnica mijenjati svoj način rada. Za koja tri-četiri mjeseca ćemo ovdje iza opet imati gradilište za centralni operacijski blok. Normalno da to sve remeti normalnu radnu atmosferu – govorio je župan osvrnuvši se na pitanja o uređenju okoliša varaždinske Bolnice na posljednjoj Županijskoj skupštini.

Stričak je rekao da se planira izgradnja potrebnih parkirališnih mjesta za Bolnicu, nakon što se vidi kako će teći radovi na izgradnji centralnog operacijskog bloka. Kako je naglasio na glavnom ulazu u bolnicu bit će izgrađeno parkiralište za posjetitelje, a kod Hitne za zaposlenike.

– Naravno da je to proces koji će potrajati i zasigurno će trebati oko dvije godine da se to završi. Apeliram na strpljenje. Vjerujem da ćemo za dvije godine imati suvremeno opremljenu bolnicu s uređenim okolišem – završio je župan Stričak.

U fokusu

U ovoj hrvatskoj tvrtki radnici imaju prosječnu plaću od 6200 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u državi koju je lani i povećala za 13 posto u odnosu na godinu ranije, piše Danica.

Riječ je o tvrtki Microsoft Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu u vlasništvu istoimenog američkog IT diva. Hrvatska podružnica Microsofta ima 60-ak zaposlenih, što je pet više nego godinu ranije.

Primaju prosječnu mjesečnu plaću od čak 6200 eura neto (oko 46.700 kuna), koja je veća za 700 eura (za 5300 kuna) nego prethodne godine.

Prema podacima Financijske agencije, Microsoft Hrvatska lani je ostvario 15,3 milijuna eura prihoda, što je 20 posto više, a neto dobit iznosila je 2,8 milijuna eura i bila je veća za 70 posto.

Valja svakako naglasiti kako je to najveća prosječna plaća u srednjim i velikim tvrtkama s najmanje 20 zaposlenih.

Nastavite čitati

U fokusu

Stručnjaci u Varaždinu: Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako zaštititi zdravlje u nikad napornijim profesionalnim karijerama sportaša goruća je tema simpozija sportske medicine Pokaži srce. U Sveučilišnom centru Varaždin Sveučilišta Sjever okupili su se istaknuti liječnici i stručnjaci iz područja zdravlja i sporta Oni su na temelju istraživanja, te vlastitih iskustava i rada s profesionalnim sportašima, donijeli nove spoznaje. Brigu za zdravlje istaknuli su kao jednu od glavnih temelja profesionalnog sporta i sigurne budućnosti sportaša.

Upravo o jednom od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja i sigurnosti sportaša govorili su prof. dr. sc. Milan Milošević, predsjednik Instituta za sportsku medicinu i doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, a predstavili su i projekt preventivnih sportskih pregleda Pokaži srce.  Posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. Njime je do sada obavljeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda i više od 500 edukacija prve pomoći sportašima diljem Hrvatske, a među kojima je i Varaždin.

– Profesionalni sport je izuzetno naporan i ima štetne učinke na zdravlje. Upravo u tom kontekstu govorimo o temama i stvarima kojima su sportaši izloženi. To su iznenadne srčane smrti, traumatske ozljede, ortopedske ozljede i slično. Rezultati koje su sedamdesetih godina postizali seniorski uzrasti danas postižu juniori što dovoljno govori o ekstremnim naporima kojima su izloženi sportaši. Sport je izuzetno stresno zanimanje u kojem je sklonost ozljedama više desetaka puta veća od bilo kojeg drugog zanimanja. Ovaj simpozij posvećen je upravo edukaciji kako “tamne” strane sporta svesti na minimum– istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija i jedan od začetnika projekta Pokaži srce.

– Do 2026. godine namjeravamo ostvariti 10 tisuća zdravstvenih pregleda, 5 tisuća edukacija o prvoj pomoći, donirati županijama 21 aparat za automatsku vanjsku defibrilaciju, te diljem Hrvatske održavati brojne simpozije i edukacije – dodao je Madžar.

Bacc. physioth. occuo. therap. Miroslav Jamnić predstavio je temu Put do bronce – iskustvo fizioterapeuta Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine. Prof. dr. sc. Zdravko Babić govorio je o važnoj temi iznenadna srčana smrt, zbog čega se događa i kako ove tragične događaje svesti na minimalan broj, dok se doc. dr.sc. Eduard Rod osvrnuo na sindrome prenaprezanja i kako se s njima nositi. Tatjana Rogina, dr.med. upozorila je na važnost opsega preventivnog pregleda sportaša te laboratorijske obrade prema dobi i spolu, a doc. dr.sc. Ivo Dumić – Čule upoznao je sudionike s radiološkom dijagnostikom sportskih ozljeda. Vesna Hodić, mag. physio. govorila je o fizioterapiji u olimpijskim sportovima, a sveobuhvatnu paletu tema zaokružila je dr. sc. Mirela Marić koja je istaknula sve važnosti personalizirane prehrane sportaša.

Na svečanom otvaranju simpozija okupljenima obratili su se prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Damir Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić , predsjednik Županijskog nogometnog saveza Varaždinske županije Nenad Horvatić,  te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je i otvorila simpozij Pokaži srce.

– Današnja prenaprezanja sportaša zapravo su mikrotraume koje se stvaraju u organizmu i s vremenom dovode do većih oštećenja. Ona se mogu prevenirati održavanjem balansa mišića, fleksibilnosti, snage, ispravljanjem tehničkih grešaka u pokretu i slično. Svakih šest mjeseci potrebno je raditi preventivne preglede koji uvelike pomažu i sprečavaju brojna oštećenja. Neka oštećenja srca kod ljudi kod kojih postoje određene genetske predispozicije ne mogu se otkriti niti sveobuhvatnim preventivnim pregledom. Pokrenut je projekt u kojim se traže genetski poremećaji koji bi mogli dovesti do oštećenja srca! – izjavio jedoc. primdr. sc. Eduard Rod dr.med. specijalist ortopedije i liječnik Hrvatske nogometne reprezentacije

– Za brigu o sportašima zadužen je jedan veliki sustav u kojem je ključno da svatko najbolje što je moguće odrađuje svoj dio posla. Posebno zahvaljujem predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, izborniku Zlatku Daliću kao i svim djelatnicima koji ulažu velike napore kako bismo očuvali zdravlje sportaša. Preventivni pregledi jedan su od ključnih segmenata ovog sustava stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bismo u Hrvatskoj imali zdrave i uspješne sportaše – rekao je Nenad Horvatić, predsjednik ŽNS-a Varaždin.

Simpozij Pokaži srce održan je u organizaciji Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja te Hrvatskog društva za nogometnu medicinu i poliklinike Life. Partner projekta je PSK.

– Ovim simpozijem ističemo važnost preventivnih pregleda sportaša, ali i liječenja i saniranja ozljeda. U simpoziju sudjeluje više od 120 naših studenata sestrinstva i fizioterapije i oko stotinu djelatnika iz zdrastvenog i znanstvenog sektora. Ovaj događaj iznimno je značajan, ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju već puno šire– istaknula je izv.prof.dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje