Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Obnavljaju se sportsko-rekreacijski kompleksi u Gornjem i Donjem Kućanu

Objavljeno:

- dana

– Lijepo je vidjeti i pohvaljujem građane koji većinom rade sami te uz pomoć sponzora uređuju sportsko-rekreacijske komplekse u svojim naseljima. Tamo gdje su ljudi složni i gdje se dogovore svakako će i Grad pomoći – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok koji je u utorak zajedno s pročelnikom UO za sport i zdravstvenu zaštitu Draženom Cesarom obišao radove na sportskim kompleksima u Gornjem Kućanu i Donjem Kućanu.

Grad je krajem prošle godine počeo, a početkom ove  nastavio s isplatom sredstava namijenjenih obnovi sportsko-rekreacijskih kompleksa.

– I ove ćemo godine dalje uložiti sredstva iz proračuna jer nas posebno raduje da su uprave klubova a i sami građani prionuli poslu i dosta toga obavili sami  o svojem trošku – dodao je gradonačelnik.

Na igralištu NK Zelengaj u Donjem Kućanu gradonačelnika i pročelnika o radovima je izvijestio Boris Ismajlovski, predsjednik kluba.

– Krenuli smo u adaptaciju prostorije i uređenje tribina, a troškovi su oko 35 tisuća kuna. Sve sami rješavamo uz pomoć donacija i dobrih ljudi. Nadam se da ćemo uspjeti sve urediti do početka trećeg mjeseca da budemo spremni za nastavak sezone. Uređujemo tribine sa 120 sjedećih mjesta, dio će biti natkriven. Mi smo klub koji ovisi o rezultatu i publici, a bez publike na tribinama teško ćemo financijski opstati. Imamo pomoć od zajednice sportskih udruga i zahvaljujemo na pomoći Gradu Varaždinu koji nas prati i maksimalno izlazi u susret – bio je zahvalan predsjednik kluba koji se nada dobrom staru u nastavku četvrte nogometne lige Čakovec-Varaždin.

Tek nekoliko ulica dalje, u Gornjem Kućanu na igralištu NK Udarnik 32 gradonačelnika su dočekali Jurica Pocedulić, predsjednik i Goran Bobek, predsjednik MO i potpredsjednik kluba koji se natječe u trećoj županijskoj ligi.

Nakon godine stagnacije, ekipa je ponovo oformljena, a istaknuti su i ambiciozni planovi uređenja sportsko-rekreacijskog centra.

Najavljuje se uređenje manjeg vanjskog igrališta 60×40 metara za rad s nižim uzrasnim kategorijama igrača uz financijsku pomoć Grada Varaždina te privatnih sponzora i donatora.

Uz to će se urediti i poligon za vatrogasce pa će uz postojeće nogometno i dječje igralište te već posađen drvored cijeli prostor biti zaokružena cjelina sportsko-rekreacijskog kompleksa. 

Vodstvo kluba i mjesnog odbora po istom modelu planira završiti započeto uređenje prostorija, sanitarne čvorove i tuševe te grijanje objekta u kojem će svoj prostor konačno dobiti i mjesni odbor.

Zadovoljan onim što je vidio, gradonačelnik je izrazio spremnost Grada da sredstvima proračuna pomogne takve planove.

– To je zajedničko ulaganje Grada Varaždina i samih građana te mjesnih odbora. To nije važno samo za sport i sportske aktivnosti, nego i za mjesni odbor te za dječja igrališta i vatrogasce. Grad će također pomoći u dogradnji i ostalih sportskih borilišta u gradu bez obzira o kojem je sportu riječ – zaključio je gradonačelnik na kraju obilaska.

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivanečki park „odijeva se“ u cvjetno ruho: sade se rododendroni, ruže, božuri, hortenzije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Nakon što je isplanirana cijela površina glavnog ivanečkog gradskog parka, navezena zemlja, zasijana trava te uređena podloga za klizalište, sada su u tijeku i radovi koji će parku dati onaj najljepši, završni „glanc“.

Naime, park se sada „odijeva“ u cvjetno ruho.

Oko centralnog paviljona sade se ružičasti rododendroni, kojima odgovara hlad okolnih velikih četinjača (smreka). 

Nasuprot paviljona već su zasađene bijele ruže i drvenasti grmoliki božuri, dok su uz rubove parkovnih staza svoje mjesto već našle plave i limunski žute hortenzije.

Po cijelom parku su zasađeni i tzv. pokrivači tla, niske sitne ruže (poput tepiha, u ružičastoj, crvenoj i bijeloj boji), koje cvatu cijele godine.

Prekrasna zelena površina, na kojoj su sada u punom cvatu tratinčice, neće se dirati, dapače, razmišlja se o tome da se najesen zasije još tratinčica, kao predivan prirodni ukras parka. Osim toga, prava ljepota novouređenog parka doći će do izražaja kad nikne trava i ozelene se stabla.

Radove u parku u srijedu je obišao gradonačelnik Milorad Batinić s resornim pročelnikom Stankom Rožmanom i suradnicima te na licu mjesta s hortikulturnom inženjerkom Natašom Fiolica razgovarao o načinu uređenja parka.

Vrijednost završnog uređenja parka sadnjom cvijeća i ukrasnog grmlja je 74.500 kuna, a Grad Ivanec radove je povjerio tvrtki Zeleni ured d.o.o. iz Zagreba.

Nastavite čitati