Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Obnovljeno je dvorište i vanjski dio zgrade Područne škole Donji Vidovec

Objavljeno:

- dana

Obnovljeno je dvorište i vanjski dio školske zgrade Područne škole Donji Vidovec, ustanove u koju je ove školske godine sjelo čak 19 prvašića, četiri više u odnosu na prošlu godinu.

Bolji uvjeti

Sa svojih 50-ak učenika jedna je od najvećih područnih škola u Međimurju, a kako bi stvorili kvalitetnije uvjete za rad i boravak učenika i djelatnika, obnovljena je suradnjom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec.

Naime, Međimurska županija u svom je Proračunu već u prvoj polovici godine osigurala sredstva za obnovu škole, a radovi su započeti tijekom rujna i odrađeni u brzom roku. Obnovljeno je ulazno stepenište na glavnom ulazu u školu, odrađeni su potrebni građevinsko-obrtnički radovi, popločeno je vanjsko stubište protukliznim keramičkim pločicama, gazište, podest i rampa za invalide te su uređene staze u dvorištu.

Usto, Međimurska županija odlučila je uložiti i dodatna sredstva u obnovu fasade te je u obnovu škole uloženo nešto više od 100.000 kuna.

– Radovi su odrađeni u najkraćem mogućem roku na radost naših najmlađih i njihovih roditelja. Nastavljamo s investicijama u našim školama, a realizacija ovog projekta potvrda je da nije važna veličina škole, mjesto u kojoj se nalazi ili broj učenika, već želimo u svakoj našoj školi stvoriti najbolje uvjete dok je konačan cilj uvođenje jednosmjenske nastave u cijelom Međimurju – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec povodom završetka radova obnove.

Područna škola Donji Vidovec u sastavu je Osnovne škole Donja Dubrava, čija je ravnateljica Mirjana Ribić istaknula zadovoljstvo odrađenim radovima, dok je načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić s ponosom dodala da su mališani Donjeg Vidovca zaslužili da se ulaže u kvalitetnije uvjete njihovog odgoja i obrazovanja.

Posljednje dvije godine u Područnoj školi Donji Vidovec zamijenjen je sustav grijanja investicijom vrijednom 88.300 kuna, prenamijenjena je prostorija za spremište u učionicu za informatiku, zamijenjen je dio vanjske i unutarnje stolarije.

Ove godine, tijekom proljetnih mjeseci učenici prvih i drugih razreda dobili su nove školske klupe za koje su sredstva osigurala Međimurska županija i Općina Donji Vidovec, a u planu je i nabava novih školskih klupa za treće i četvrte razrede.

Kako je župan Posavec najavio, s ulaganjima u Područnu školu Donji Vidovec neće se stati, a u tijeku su ulaganja u osnovnim školama u Domašincu i Belici, Područnoj školi Gardinovec te Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje