Povežite se s nama

U fokusu

Odlično posjećen obrtnički ulični sajam

Objavljeno:

- dana

Uz 120. rođendan varaždinskih obrtnika

Varaždinske su ulicu u subotu, 7. svibnja oživjele sjećanja na nekadašnji način trgovanja, uz bogatu paletu ponuđenih proizvoda i usluga varaždinskih obrtnika i njihovih gostiju iz Slavonije, Dalmacije i Istre.

Kao i zadnje dvije godine bilo je tu pregršt dobre muzike, pjesme i plesa.

Treči “Obrtnički ulični sajam 2016.” održao se u organizaciji Udruženja obrtnika Varaždin, a uz potporu grada Varaždina i Varaždinskog obrtničkog portala kao nastavak tradicije okupljanja gradskih obrtnika uz rođendan Udruženja. Organizirano obrtništvo u gradu Varaždinu ove godine slavi 112. obljetnicu.

Jutro

Tako su na čak pedesetak štandova na varaždinskim trgovima i ulicama – Trg kralja Tomislava, Pavlinska i Gundulićeva ulica te Trg slobode – gradski obrtnici promovirali svoje proizvode. Osim prezentacije svoje ponude obrtnici su ujedno i promovirati bogatu povijesnu baštinu te time i unaprijedili gradsku turističku ponudu.

Sajam je započeo u 9 sati ujutro kad su se otvoriti štandovi te se u isto vrijeme građanima predstavilo osam Oldtimer timova – krojač/dizajner, frizer, kozmetičar, cvjećar i slastičar – uz akciju besplatnog šišanja u organizaciji sekcije frizera Udruženja pod geslom “Tko te šiša”.

Treči “Obrtnički ulični sajam 2016.” održao se u organizaciji Udruženja obrtnika Varaždin, a uz potporu grada Varaždina i Varaždinskog obrtničkog portala kao nastavak tradicije okupljanja gradskih obrtnika uz rođendan Udruženja

Kao i zadnje dvije godine bilo je tu pregršt dobre muzike, pjesme i plesa. Varaždince je u jutarnjim satima na Korzu uveseljavala varaždinska grupaTimeless, potom je na pozornicu izašlo Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo i gosti iz Križevaca te plesna skupina Podkalnički plemenitaši.  Održana je i modna revija Kuzminski&Maruška design, Ellera, Brokat, Koobabee design, BROTH by Blaženka Roth.

Poslijepodne

Poslijepodne je počelo s poznatim varaždinskim obrtnikom i kolekcionarom gramafona i gramafonskih ploča Ivicom Kolarekom koji je puštao  Rock antologiju na varaždinskom Korzu. Na istom  se mjestu održao i poznati ženski “Biznis Čvenk” koji je ovaj put obradio temu uloge žena u obrtništvu danas. Specijalne gošće ovoga bizins čvenka bile su predsjednice Udruženja obrtnika iz Slavonije, Istre i Dalmacije. Predvečer je sekcija frizera Varaždin modnom revijom frizura prigodno zatvorila ovogodišnji Obrtnički ulični sajam

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje