Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Odana počast žrtvama ustaškog logora u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

U noći s 29. na 30. travnja 1945. godine ustaške su vlasti likvidirale ustaški logor u Lepoglavi. S logorom je likvidirano i preostalih 80-ak logoraša, dok je većina logoraša, njih oko 1300, prethodno deportirano u Jasenovac.

Uz sjećanje na te crne dane lepoglavske povijesti, na Spomen groblju u Lepoglavi odana je počast ubijenima u ustaškom logoru u Lepoglavi i svim žrtvama fašističkog terora.

Počast su ubijenima odali predstavnici Udruge antifašističkog boraca i antifašista Ivanec i podružnice Lepoglava, Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te ispred Grada Lepoglave gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač.

– U kaznionici u Lepoglavi s dolaskom ustaša zatvoreni nisu lišavani samo slobode već su lišavani i života. O tome što se događalo unutar zidina svjedoče imena ispisana na ovom Spomen groblju, 961 ispisano ime žrtava ubijenih u logoru u Lepoglavi. Od 11. travnja 1945. godine, kada je počela “likvidacija” logora od strane ustaša, tri su vagonska transporta sa zatvorenicima upućena u Jasenovac. Iz jednog vagona uspjelo je pobjeći njih stotinjak od kojih je preživjelo njih 57 koji su svjedočili o strahotama koje su se događale u logoru u Lepoglavi. Preostali zatvorenici likvidirani su s 29. na 30. travnja – kazala je predsjednica UABA Ivanec, Marija Varović.

Grad Lepoglava ima bogatu kulturno-povijesnu tradiciju prepoznatu i na svjetskoj razini, ali činjenica je da je Lepoglava bila i mjesto patnje.

– To je povijest od koje ne možemo, ali ne smijemo bježati već to vrijeme nazvati pravim imenom i s njime upoznati generacije mladih kako se u budućnosti to ne bi ponovilo – dodao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Tom je prigodom podsjetio na nedavno objavljeni roman Lepoglava profesora Željka Funde koji govori upravo o strahotama koje su se događale u ustaškom logoru Lepoglavi. Najavio je i obnovu Spomen groblja predstavivši glavni projekt prema kojem se planira obnova ovog spomen obilježja .

Na strahote koje su se za vrijeme 2. svjetskog rata događale u ustaškom logoru u Lepoglavi ovom se prigodom osvrnuo i predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i član Predsjedništva SABA, Milivoj Dretar.

Kazao je da se čitanjem ispisanih imena i godina rođenja žrtava može vidjeti da su u logoru Lepoglavi stradali i muškarci i žene svih dobnih skupina pa tako i djeca te starci što dovoljno govori o kakvom je logoru bilo riječ. Na žalost, istaknuo je, ima nekih koji će sve to negirati.

Počast je žrtvama odana je i u Parku žrtava fašizma, pored zida nekadašnjeg logora – na mjestu na kojem su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih u logoru u Lepoglavi.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!