Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Odlična atmosfera na predblagdanskom druženju u Obiteljskom domu Sv. Antun

Objavljeno:

- dana

OBILJE ZADOVOLJSTVA

Osoblje i štićenici Obiteljskog doma Sv. Antun za smještaj pokretnih, polupokretnih i nepokretnih osoba priredili su u petak tradicionalno predblagdansko druženje.

Ovo je drugo po redu takvo okupljanje u Domu obitelji Benko koji je svojim štićenicima otvorio vrata u srpnju 2016. godine.

– Završno druženje uoči Božića za 20 korisnika i članove njihovih obitelji i lani se pokazalo kao pun pogodak. Naime, restoranski prostor omogućava nam da u ovakvim prigodama korisnicima Doma i svim gostima osiguramo kvalitetan sadržaj – naglasio je Dino Benko, vlasnik Obiteljskog doma koji je okružen prirodom i daleko od buke.

Idealan je za starije i nemoćne jer to je mjesto s atmosferom doma, koje korisnicima daje osjećaj blagostanja i sigurnosti.

– Za korisnike o kojima skrbimo naši kuhari spravili su blagdanski objed kakvog se samo može poželjeti. Naime, nakon ručka posluženi su pravim domaćim narescima. Na meniju su kobasice, suhi jezici, meso iz banjice i druge delicije koje će prigristi dok traje višesatno opušteno druženje – rekao je Benko.

Iako je među korisnicima na druženju bilo starijih i bolesnih osoba, uz živu glazbu i odličnu atmosferu brzo se zaboravilo na različite boljke.

– U sobama su morali ostati jedino teško bolesni korisnici doma, koji ne smiju iz kreveta. O njima 24 sata brinu medicinska sestra, i četiri njegovateljice. Trudimo se svima uljepšati blagdane i raduje nas što naši korisnici imaju brojne aktivnosti u kojima zajednički uživaju. Naime, u sobi za dnevni boravak gledaju televiziju, kartaju, sudjeluju u radionicama, a na raspolaganju im je i mnogo naslova iz naše knjižnice – zaključio je Benko.       


    

  

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Život i društvo

Varaždin: Županijski dužnosnici podržali rad udruge apstinenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Alkoholizam je socijalni i  javnozdravstveni problem koji pogađa obitelji  zajednice. Nažalost, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima visoku konzumaciju alkoholnih pića.

S obzirom na to da se nalazimo u mjesecu borbe protiv ovisnosti, Udruga apstinenata Varaždinske županije „Hrabrost“ danas je na Franjevačkom trgu predstavila svoje aktivnosti.

Njihove aktivnosti i rad došli su podržati i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te njegova zamjenica Silvija Zagorec koji su se tom prilikom i upoznali s članstvom, ali i svim  akcijama te programima koje provodi spomenuta udruga.

Predsjednik Udruge Đuro Kobal  je naglasio kako Udruga djeluje već šestu godinu zaredom  i broji više od četrdeset članova koji se okupljaju jednom tjedno na radionicama i predavanjima, a Udruga organizira i aktivnosti kao što su sportske igre te izrada prigodnih poklona i brošura.

Zamjenica župana je istaknula kako je posebno zabrinjavajuće što sve veći broj mladih konzumira alkohol, što prva konzumiranja alkohola počinju već u osnovnoj školi ili pak što je u mnogim obiteljima još uvijek smiješno kad se malom djetetu kaže neka „namoči prst u alkohol“, misleći pritom kako mu se ništa neće dogoditi.

-Iz tih razloga važno je da imamo jednu ovakvu udrugu, kao što je to Udruga apstinenata Varaždinske županije. Njihovi članovi ne samo da svojim svjedočanstvima mogu osvijestiti širu javnost o problematici ovisnosti o alkoholu, koja razara cijele obitelji, i seže duboko u srž samog društva, već nam svojim nadljudskom voljom i željom koju imaju mogu biti primjer da se vrijedi boriti protiv te bolesti. Stoga pohvaljujem rad ove Udruge te izražavam punu potporu svim članovima u poticanju kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti koje olakšavaju i učvršćuju  apstinenciju samih članova – zaključila je Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Gradu Rudara upaljena prva adventska svijeća – svjetlo mira!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent je vrijeme priprema za najradosniji kršćanski blagdan Božić. Četiri su nedjelje došašća i svake nedjelje pali se po jedna svijeća s određenom simbolikom. Ovo je vrijeme iščekivanja, obraćenja, oprosta i nade. Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu i simbolično se označava početak adventa.

U takvom duhu, u subotu, 27. studenog započeo je Advent u Gradu Rudara te je u gradskom parku Mursko Središće upaljena prva ovogodišnja adventska svijeća, svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje.

Simbolično ju je, nakon molitve koju je predvodio župnik vlč. Marijan Horvat, upalio gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. Paljenju su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak i predsjednik Mjesnog odbora Mursko Središće Ivan Novak.

Obred paljenja prve adventske svijeće upotpunio je crkveni zbor Mursko Središće. Paljenjem prve adventske svijeće započelo je vrijeme adventa odnosno došašća u kojem se mnogobrojni vjernici pripremaju za Božić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje