Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Oduševila maestralna Esma Redžepova, Elemental prašio u Kraljevskoj zoni

Objavljeno:

- dana

Špancirfest

Tjedan odličnih humorističnih predstava i stand-up komičara završio je jučerašnjom predstavom Đurologija, poznatog glumca Branka Đurića koji je do suza nasmijao sve posjetitelje Vile Bedeković. S druge strane, kraljica romske glazbe Esma Redžepova svojim je maestralnim izvedbama oduševila publiku prepunog Kapucinskog trga, dok je posjetitelje Korza zabavio bend Drvored. Kraljevska zona ugostila je uvijek britku Remi i Elemental čije hitove su uglas pjevali brojni obožavatelji.

Uz već navedene koncerte i cjelodnevni umjetnički program, još danas i sutra traje i radionica Akupunktura grada, čiji je cilj nizom intervencija u javnom prostoru utjecati na kvalitetu života u gradu. Namijenjena je studentima i stručnjacima iz raznih područja, a ove godine traži se idejno rješenje za dvije poznate varaždinske lokacije – bunar na Korzu te parcela ispred Studentskog doma.

U suradnji s Hrvatskom funk delegacijom, ovaj vikend će se na Špancirfestu održati dvije glazbene radionice za odrasle. DJ Radionica na  rasporedu je u petak, 26. i subotu 27. kolovoza, svaki dan od 10 do 13 sati te od 14 do 17 sati. Radionica Scratchanja održat će se u subotu 27. kolovoza od 10 do 13 sati i od 14 do 17 sati. Prijave za radionice su u tijeku.

Kako je bilo jučer pogledajte na fotografijama.

Izvor: Foto:

Međimurje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: „Necertificirano sjeme smanjuje prinose“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković još se jednom osvrnula na Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je izazvao puno polemika u javnosti, ustvrdivši da na vidi razlog za odgodom njegova donošenja.

– Riječ je o redovnoj proceduri u Hrvatskom saboru, gdje će se tijekom dvaju čitanja provjeriti je li što propušteno – izjavila je ministrica Vučković.

Dodala je da su mali proizvođači izuzeti od certificiranja i dorade, baš kao i ekološki poljoprivrednici te da određene informacije iznesene u javnosti nisu točne.

– Imamo velik problem zbog korištenja necertificiranog sjemena, a koristi se prosječno na 20 posto velikih površina. To značajno smanjuje prinose i to je teška tema. Razmišljamo neke primjedbe otkloniti uvođenjem posebnih potpora. Nastojat ćemo ubuduće malo bolje voditi dijalog – zaključila je Vučković.

Na prijedlog novoga Zakona su krajem 2020. godine reagirali Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga „Biovrt – u skladu s prirodom“ i Udruga OPG-ova Hrvatske „Život“, ocijenivši ga nedorečenim.

Nastavite čitati

Međimurje

Preminuo Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Grahovec

U Međimurju danas tužna vijest: u 72. godini preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja.

Lik Đure z Međimurja, zabavljača koji je desetljećima uveseljavao Međimurce i žitelje susjednih regija, ostvarivao se putem priča o malome čovjeku i njegovim naporima. Prije triju godina uručena mu je Povelja Međimurske županije kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i doprinos kulturno-umjetničkomu amaterizmu.

Posljednji ispraćaj održat će se u krugu obitelji.

Nastavite čitati