Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Ogromne četiri tone sarme pojelo se u slast za jedno poslijepodne u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Zeljarijada

Tajna najbolje sarme na svijetu je – varaždinsko zelje.

Tako veli kulinarski majstor Damir Crleni, koji je danas sarmom nahranio nekoliko tisuća gostiju Zeljarijade u Vidovcu.

Brojke su impresivne: sarma je dugačka 1320 metara, potrošeno je 1200 glavica zelja – 1,2 tona – 700 kilograma svježeg mesa – svinjetine i junetine – 200 kilograma suhog mesa, 150 kilograma riže, 50 kilograma luka, tri kilograma češnjaka. Teška je nevjerojatne četiri tone.

Sve je to tri dana miješalo, motalo i kuhalo 22 profesionalna kuhara iz Varaždinske županije pod budnim okom velikog chefa Crlenija.

– Svaka domaćica zna kako skuhati dobru sarmu. Omjer mesa treba biti 2:1 u korist svinjetine, ali ključ ove sarme je domaće varaždinsko zelje. Njegove su glavice plosnate, pogodne za motanje i tope se u ustima. Sarma s debljim zeljem nije „to“ – priča Damir Celeni.

Kako odrediti pravi omjer začina? – Vjerujte ne znam koliko čega treba. Ja to već 20 godina mjerim svojim šakama i nisam pogriješio – smije se.

Svima koji paze na prehranu, bilo zbog zdravlja ili linije – Damir Crleni daje zeleno svijetlo za sarmu – Zelje je puno c vitamina, a domaće meso je izvor proteina – kaže kuhar zašto bi bez grižnje savjesti svi trebali jesti sarmu.

Vidovečka sarma je ove godine nahranila 10 000 ljudi, a uskoro će ju isprobati i Zagrepčani.

Župan Čačić je s kuharom, naime, dogovorio, spremanje jednako velikog lonca na Jelačićevom trgu.Neka je svima dobar tek

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje