Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Ogromne četiri tone sarme pojelo se u slast za jedno poslijepodne u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Zeljarijada

Tajna najbolje sarme na svijetu je – varaždinsko zelje.

Tako veli kulinarski majstor Damir Crleni, koji je danas sarmom nahranio nekoliko tisuća gostiju Zeljarijade u Vidovcu.

Brojke su impresivne: sarma je dugačka 1320 metara, potrošeno je 1200 glavica zelja – 1,2 tona – 700 kilograma svježeg mesa – svinjetine i junetine – 200 kilograma suhog mesa, 150 kilograma riže, 50 kilograma luka, tri kilograma češnjaka. Teška je nevjerojatne četiri tone.

Sve je to tri dana miješalo, motalo i kuhalo 22 profesionalna kuhara iz Varaždinske županije pod budnim okom velikog chefa Crlenija.

– Svaka domaćica zna kako skuhati dobru sarmu. Omjer mesa treba biti 2:1 u korist svinjetine, ali ključ ove sarme je domaće varaždinsko zelje. Njegove su glavice plosnate, pogodne za motanje i tope se u ustima. Sarma s debljim zeljem nije „to“ – priča Damir Celeni.

Kako odrediti pravi omjer začina? – Vjerujte ne znam koliko čega treba. Ja to već 20 godina mjerim svojim šakama i nisam pogriješio – smije se.

Svima koji paze na prehranu, bilo zbog zdravlja ili linije – Damir Crleni daje zeleno svijetlo za sarmu – Zelje je puno c vitamina, a domaće meso je izvor proteina – kaže kuhar zašto bi bez grižnje savjesti svi trebali jesti sarmu.

Vidovečka sarma je ove godine nahranila 10 000 ljudi, a uskoro će ju isprobati i Zagrepčani.

Župan Čačić je s kuharom, naime, dogovorio, spremanje jednako velikog lonca na Jelačićevom trgu.Neka je svima dobar tek

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati