Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Oko 200 zaljubljenika u dva kotača na 4. maruševečkoj biciklijadi

FOTO: Općina Maruševec

Objavljeno:

- dana

Pod pokroviteljstvom Općine Maruševec, a u organizaciji Udruge za šport i rekreaciju Gmajna iz Čalinca, ovog je vikenda održana 4. Biciklijada Općine Maruševec.

Sunčano i lijepo vrijeme i ove je godine poslužilo ljubiteljima bicikliranja za rekreaciju na dvadesetak kilometara dugoj ruti.

Oko 200 biciklista s područja Općine Maruševec i okolice, ali i biciklisti iz susjednih županija ove su godine pedalirali po ruti duljine 22,5 kilometra. Ruta je prolazila kroz općine Maruševec, Klenovnik i Donja Voća, a na lokacijama u Cerju Nebojse, Lipovniku i na igralištu Iva u Donjem Ladanju, organizirana je okrjepa za sve bicikliste.

U organizaciji četvrtog izdanja Biciklijade Općine Maruševec sudjelovali su i Kuburaška udruga Maruševec koja je označila start 4. Biciklijade u 13 sati te Udruga mladih Općine Klenovnik koja je osigurala i podijelila okrijepu za bicikliste na postaji u Lipovniku. Članice i članovi Udruge Gmajna na igralištu Gmajna u Čalincu biciklistima podijelili vodu, majice i besplatni grah po povratku na cilj.

U Biciklijadi su i ove godine sudjelovali načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem, zadovoljni što je ovogodišnja rekreacijska manifestacija usprkos najavama lošeg vremena te uz postojeće epidemiološke mjere okupila zaljubljenike u pedaliranje, od najmlađih do najstarijih uzrasta.

Biciklijada je osim zdravstvenog imala i humanitarni karakter, a prikupljenu prigodnu kotizaciju Udruga Gmajna darovati građanima u potrebi.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje