Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Okončanjem projekta aglomeracije i centra kompetentnosti, Vinici se vraća stari sjaj!

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom u četvrtak, 21. travnja, počeo je bogat program ovogodišnjeg obilježavanja Dana Općine Vinica.

Uz domaćine, predsjednika Općinskog vijeća i saborskog zastupnika Predraga Štromara te općinskog načelnika dr. sc. Branimira Štimca, sjednici su prisustvovali brojni gosti i uzvanici poput HDZ-ove saborske zastupnice Nadice Dreven Budinski koja je u ovoj prigodi bila izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i varaždinskog župana.

Viničanci su ugostili generale Mladena Markača i Zdravka Jakopa koji je bio izaslanik predsjednika Vlade, varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, cestičkog načelnika Mirka Korotaja i druge čelnike jedinica lokalne samouprave s kojima  Općina Vinica uspješno surađuje. Dodajmo da su sjednici prisustvovali i predstavnici brojnih tvrtki i ustanova, a svima njima riječi dobrodošlice prvi je ispred domaćina uputio Predrag Štromar. Potom je načelnik Branimir Štimec zahvalio svim mještanima koji su njemu i njegovom timu dali povjerenje da vodi lijepu i malu općinu s oko 3000 stanovnika, koja se može pohvaliti iznimno bogatom poviješću.

Rade i grade

– Treba znati da se Župa svetoga Marka u Vinici prvi put spominje još 1334. godine, te da je Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinica jedno od najstarijih u Varaždinskoj županiji. Štoviše, prvi automobil na prostorima bivše Jugoslavije upravo je bio iz Vinice, te imamo i prvi snimljeni igrani film na prostorima Hrvatske “Grička vještica”. Vinička vina točila su se na bečkim dvorovima, imamo i dva akademika na koje se ponosimo, a s ovog područja krenula je obrana hrvatske neovisnosti u Domovinskom ratu – istaknuo je Štimec.

Okupljene je podsjetio je na veliku odgovornost i obaveze koje ima kao načelnik prema svim mještanima ovoga kraja.

– Kada sam zajedno sa svojim timom preuzeo vlast u Općini, željeli smo prvo upoznati najveće probleme. Stoga smo pitali komunalnog redara koji su to problemi, a on je poručio: “Načelniče, imat ćete samo tri glavna problema – aglomeracija, aglomeracija i aglomeracija”. I doista, gotovo 80% vremena potrošeno je na našu aglomeraciju, ali hvala Bogu, i taj projekt privodimo završetku – ustvrdio je načelnik.

Govoreći o općinskim projektima, osvrnuo se i na obnovu dvorca Opeka koji je bio na rubu propasti.

– Mi smo sve dobre projekte naših prethodnika nastavili i malo ih unaprijedili. Odnosno, Općina nastavlja sufinancirati dječji vrtić s više od milijun kuna, a lani u prosincu smo svim našim roditeljima poklonili besplatan vrtić. Nismo zaboravili ni osnovnu školu i omogućili smo učiteljicama u produženom boravku rad na neodređeno vrijeme, stoga roditelji više ne moraju brinuti hoće li taj program ići dalje. Podupiremo sve programe koji se provode u školi, subvencioniramo prijevoz srednjoškolcima, a uveli smo i nagradu od 200 kuna kojom potičemo odlične učenike da i dalje budu vrijedni. Nagrađujemo i naše najuspješnije studente, kojih na području općine imamo 50-ak, a tu je i briga za branitelje. Nastavit ćemo tradiciju posjeta na spomen obilježje u Jarmini, u znak sjećanja na branitelja Mladena Kasuna – obećao je Štimec.

U ovoj Općini brinu i o mještanima treće dobi te su umirovljenicima isplaćene božićnice i uskrsnice.

– Ne smijemo zaboraviti i na brigu o onim najmlađima. Stoga za prvo dijete Općina roditeljima isplaćuje potporu u iznosu od 5000 kuna, za drugo dijete 6000 kuna, treće 7000 kuna, a za svako sljedeće dijete iznos se povećava za 1000 kuna – rekao je općinski načelnik koji ima pune ruke posla.

Stambena zona za mlade

Naime, uz osnivanje Turističke zajednice, u suradnji s još pet općina, pred vodstvom Općine Vinica pristupa se uređenju svih prometnica, ali i groblja u Marčanu s više od 850.000 kuna, te uređenju stambene zone za mlade i rekonstrukciji s proširenjem Anine ulice.

– Zahvaljujem svima koji pomažu da se Vinica razvija, da grabi naprijed, a ponajviše direktorima javnih poduzeća – Varkoma, Čistoće, HEP-a i ŽUC-a. Nakon završetka projekta aglomeracije i centra kompetentnosti, Vinici će se definitivno vratiti stari sjaj – uvjeren je načelnik Štimec koji je s govornice na kraju svog izlaganja svim mještanima čestitao Dan Općine.

Nagrada za životno djelo Marijanu Kostanjevcu

U sklopu svečane sjednice održana je između ostalog i dodjela nagrada najuspješnijim studentima. Nagrađeni su Paola Majer i Neven Boltek (nagradu je preuzela njegova majka Dragica), dok su javna priznanja u vidu plakete dobili Udruga UMAMI te Perica Kostanjevec. Također, posthumno je dodijeljena i nagrada za životno djelo Marijanu Kostanjevcu, dugogodišnjem načelniku koji je Općinu Vinica vodio punih 19 godina. Spomenuti nagradu je preuzela njegova supruga Božena.

Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje