Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Općina Belica: zbudili su jih z trubama – jani dišli k meši, drugi na ribičiju!

T.B.

Objavljeno:

- dana

Općina Belica krajem lipnja i početkom srpnja proslavila je svoje općinske dane.

Dan Općine Belica vezan je uz blagdan svetaca Petra i Pavla i obilježava se nedjelju prije 29. lipnja, odnosno Petrova i Pavlova. U sklopu općinske proslave organizirani su sadržaji primjereni epidemiološkoj situaciji.

Zadnjega petka u lipnju koncert je održao Podium Brass Band

Sve je započelo koncertom Podium Brass Banda u petak, 25. lipnja, navodi belički načelnik Zvonimir Taradi, koji je nedavno osvojio peti mandat na čelu ove srednjomeđimurske općine.

Glazba, sport, misa i mladi

– Koncert je organiziran u dvorištu Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u suradnji Općine te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Od 25. lipnja do 4. srpnja održan je i tradicionalni malonogometni noćni turnir na umjetnoj travi, koji je organizirao Nogometni klub BSK. Malonogometni klub Belica organizirao je pak 7. Memorijalni malonogometni turnir “Ivan Makar-Mali” – objašnjava Taradi.

Tradicionalni malonogometni noćni turnir trajao je čak deset dana!

U obilježavanje općinskih dana uključili su se i najmlađi. Prigodnim su se programom, naime, predstavili povodom dobivanja prestižnoga međunarodnog statusa Ekoškole i zelene zastave, dok je za predškolce to ujedno bio i oproštaj od bezbrižnih vrtićarskih dana.

Na svečanosti se okupljenima, osim načelnika Taradija, obratila i ravnateljica Dječjeg vrtića Belica Snežana Bence. Na sam Dan Općine, koji je ove godine “pao” na 27. lipnja, ujutro su članovi Limene glazbe Belica tradicionalno “na noge digli” žitelje općine budnicom. Prijepodne je uslijedila i svečana sveta misa koju je predvodio župni upravitelj Karlo Kruljac. Misi je prisustvovao i međimurski župan Matija Posavec.

Članovi Športskoga ribolovnog društva “Šaran” iz Gardinovca te su nedjelje u svome mjestu organizirali općinski kup u pecanju i druženje za zainteresirane. Strpljivi natjecatelji i ovoga su puta uz pomoć svog umijeća ostvarili dobar ulov.

– Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Belica nije održana. Na blagdan svetaca Petra i Pavla, 29. lipnja, upriličili smo prijam učenika koji su osvojili prvih pet mjesta na županijskom natjecanju i predstavljali Osnovnu školu Belica na državnim natjecanjima – dodaje načelnik, koji je mentorima i učenicima uz pomoć potpredsjednice Općinskog vijeća podijelio nagrade za trud i rad, kao i rezultate koje su postigli.

Transparentnost i ekološka svijest

Aktualna su još dva uspjeha Općine Belica: nedavno im je Institut za javne financije dodijelio peticu za proračunsku transparentnost, što na sjeveru Hrvatske postaje standardom koji će Belica nastojati zadržati, dok su preliminarni podaci za odvajanje otpada u 2020. godini pokazali i da je Belica u toj komunalnoj kategoriji na prvome mjestu u državi.

– Podaci koje je objavilo Ministarstvo okoliša i energetike pokazuju da se na Belici odvaja 79,76 posto otpada, čime smo se uvjerljivo pozicionirali na vrh tablice, a cijela grupacija oko PRE-KOM-a bilježi fantastične rezultate. Nedavno su na području Općine podijeljeni plavi i žuti spremnici za odvojeno skupljanje papira i tetrapaka te plastike, koji se više neće prikupljati u vreće – kaže čelni čovjek Belice.

Dodaje i da je raspisana velika javna nabava za izgradnju atletske staze, što je zajednički projekt Općine, Ministarstva turizma i sporta te Međimurske županije. Putem natječaja je odabran i izvođač radova na fasadi Društvenog doma u Gardinovcu. Pripremljena je i dokumentacija za prijavak projekta adaptacije i uređenja DVD-a Gardinovec na mjeru 7.4.1., što je investicija od oko 850.000 kuna s PDV-om. Kompletno se mijenja i ograda kod nogometnog igrališta, odnosno škole. Sredstva za navedene projekte su osigurana.

Međimurje

U Međimurju četvrte listopadske subote 90 novozaraženih COVID-om, u bolnici 28 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 288 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,9% pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 449. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72.922 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Putopisno-književna večer: Milan Majerović-Stilinović u Križovcu predstavio svoju prvu knjigu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami"

U Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu prošlog je tjedna održana putopisno-književna večer na kojoj je Milan Majerović-Stilinović predstavio svoju prvu knjigu „Što sam naučio na planini“.

Majerović-Stilinović je novinar, reporter, urednik i voditelj, savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću te autor Facebook bloga „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za predstavljenu knjigu.

Probranu publiku, većinom članove međimurskih planinarskih društava, pisanom riječi knjige tijekom večeri vodilo je nekoliko moderatora: tu su bili Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ koja je bila domaćin i organizator večeri, te Roberta Radović, novinarka i predsjednica Planinarskog kluba „Extrem“ Čakovec.

Na „vrući“ stolac pitanja za milijun ne kuna, već planinarskih emocija, sjećanja, događaja i impresija, sjela je i Sonja Vršić, predsjednica Planinarskog društva „Bundek“ iz Murskog Središća.

Posjetitelji večeri doznali su niz detalja Milanovih planinarskih impresija iskazanih na osobit, gotovo pjesnički način jer, kako on ističe, u brdima „isključuje svoj mikrofon i sluša orkestar planina“.

Kulturna zbivanja u Centru „Med dvemi vodami“ nastavljaju se i početkom studenoga. Ponovo stiže nakladnik Libricon, ovog puta predstavljajući knjigu „Alpinist“ s autorskim potpisom Borislava Aleraja.

Putopisno-književna večer zakazana je za srijedu, 3. studenoga, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje