Povežite se s nama

Kultura

FOTO Općina Veliki Bukovec obilježila Dane Zlate Brzeske

Objavljeno:

- dana

Veliki Bukovec bio je u petak, 6. ožujka, domaćin dijela manifestacije 2. Dani Zlate Brzeske u organizaciji Udruge za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „Vendi“ iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica.

Pokrovitelji manifestacije su i ove godine bili općine Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Đelekovec. Suorganizatori su OŠ veliki Bukovec, OŠ Donja Dubrava, Udruga žena Veliki Bukovec i Društvo žena Đelekovec, a medijski pokrovitelj Radio Ludbreg.

– Mještani ovog kraja posebno su vezani za tradiciju i kulturnu baštinu, za svoju povijest. Ako je netko bio predan očuvanju kulturne baštine i tradicije ovog kraja onda je to Zlata Brzeska koja nas je nažalost prerano napustila prije gotovo dvije godine. Manifestacija „Dani Zlate Brzeske“ samo je skroman način da se prisjetimo svih divnih trenutaka koje smo proveli s njom, ali i svega što je učinila za naš kraj – izjavio je načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić te dodao da je jedan cilj bio da se u ovu manifestaciju uključe i mladi.

Naime, središnji dio manifestacije u Velikom Bukovcu bio je proglašenje najboljih na književnom natječaju učenika osnovnih škola podravsko-međimurskog kraja, koje se nalaze uz rijeku Dravu, pod nazivom „Zavičaj uz rijeku Dravu“ te predstavljanje Zbornika radova.

– Upravo smo to uspjeli kroz natječaj koji je okupio učenike sedmih razreda osnovnih škola koji su prijavili svoje literarne radove. Najbolji od najboljih nagrađeni su na događanju u Velikom Bukovcu i svim dobitnicima priznanja upućujem čestitke – završio je Vrbanić.

Autori najboljih literarnih radova su Sinita Blatarić, Hrvoje Ivančić te Melani Povijač iz OŠ Veliki Bukovec, zatim Zara Bilić i Dea Busija iz OŠ Ludbreg, Ema Bajkovac iz OŠ Martijanec, Ivona Međimurec iz OŠ Donja Dubrava te Tara Petrić iz OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec. Nagradu po izboru publike dobio je Roko Zelčić iz OŠ Veliki Bukovec. Dea Busija je dobila posebnu nagradu Općine Veliki Bukovec budući da njezino literarno djelo najbolje prenosi doživljaj zavičaja.

Uz proglašenje najboljih literarnih radova i predstavljanje zbornika organizirana je i izložba radova slikarica s područja općina Veliki i Mali Bukovec, izložba radova Zlate Brzeske te izložba radova Udruge žena Veliki Bukovec. Kulturni program izveli su učenici OŠ Veliki Bukovec.

Predsjednik Udruge „Vendi“ Mladen Levak izrazio je zadovoljstvo što već u drugom izdanju manifestacija napreduje.

– Uključujemo mlade i lijepi broj radova stigao nam je na natječaj. Razvijamo manifestaciju iz godine u godinu, sada smo uključili i osnovce. Prvog dana u Donjoj Dubravi smo imali kreativnu književno-likovnu radionicu za osnovne škole. Nakon Velikog Bukovca idemo i u Mali Bukovec, a završavamo u Đelekovcu – rekao je Levak.

Zlata Brzeska, (9.3.1957. Donja Dubrava – 9.9.2018. Novi Marof), dala je neizmjeran doprinos Udruzi, a njezine tri knjige objavljene su u okviru biblioteke Udruge – „Komadić moje duše“, pjesme i proza (2014.), „Sto mojih rana u sto pjesama“, pjesme (2015.) i „U naručju smrti“, proza (2015.) Osim pisanja izrađivala je ručne radove i umjetnička djela, a nagrađivana je i za cvjetni okoliš svog doma.

Kultura

Ostvarila mu se želja: Najpoznatiji hrvatski tenor Tomislav Mužek odlazi u ruski Boljšoj teatar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najpoznatiji hrvatski tenor i nacionalni prvak Opere zagrebačkog HNK-a Tomislav Mužek dobio je poziv Boljšoj teatra.

Naime, ovih dana putuje u Moskvu jer počinju probe za Wagnerovog „Lohengrina“ u suradnji s Metropolitan Operom u kojem igra naslovnu ulogu, piše Jutarnji.

– Lohengrin je moja omiljena uloga koju željno iščekujem još od 2015. godine kada sam je posljednji put pjevao u Sao Paulu. Sada mi se želja konačno opet ostvarila, i to ni manje, ni više nego u Boljšoj teatru. Tako sam u novu godinu ušao s prekrasnim vijestima – rekao je za Jutarnji Tomislav Mužek i dodao da je premijera krajem veljače.

Mužek je svoje glazbeno obrazovanje započeo u Glazbenoj školi u Varaždinu, a nastavio je na Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost u Beču.

U svojoj karijeri, nakon verdijanskog, puccinijevskog, mozartovskog i slavenskog repertoara, u jednom je trenutku odlučio ući u wagnerijanske uloge, onaj repertoar koji lirski i spinto tenor maksimalno može u Wagneru ostvariti.

Uložio je mnogo truda u wagnerijanski repertoar. Pjevao je Erika u „Ukletom Holandezu“ na festivalu u Bayreuthu, u Semperoperi, u suradnji s Bavarskom državnom operom i Münchenskim opernim festivalom, te u Zagrebu. Zatim je pjevao Lohengrina u istoimenoj Wagnerovoj operi u Teatru Municipal u Sao Paulu te Waltera Von Stolzinga u Wagnerovim „Majstorima pjevačima“, također u münchenskoj suradnji, navodi Jutarnji.

– U Wagnerovu repertoaru mogu se također pronaći lirske uloge kojima sam i ja počeo, čak i vrlo rano u svojoj karijeri. Za Wagnera ne treba sazreti, nego se ta glazba treba voljeti da bi se uplovilo u nju. Moje usavršavanje nikad nije stalo, ono traje i dandanas, a trajat će do kraja karijere – govori Mužek.

Inače, Mužek je izdao i novi CD s Kvartetom saksofonista „Night and Day“ koji donosi obrade američkih jazz standarda, od Colea Portera, Kaye Ballard i Franka Sinatre, do filmske glazbe. Taj repertoar američkih standarda 20. stoljeća, kaže, odlično odgovaraju njegovu glasu, što je otkrio vrlo rano.

– Nekad su se jako puno gledali stari filmovi, a ja sam odmalena pjevao pjesme iz tih filmova, i to su zapravo moji neki prvi koraci u glazbi tako da nije ni čudno što za gušt volim to pjevati. Imam osjećaj kao da sam u prošlom životu živio u to vrijeme – rekao je tenor uoči nastupa u Boljšoj teatru.

Nastavite čitati

Kultura

Stari grad u Varaždinu i palača Herzer u Noći muzeja bit će zatvoreni za posjetitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog trenutačno iznimno nepovoljne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, izložbeni postavi GMV-a u Starom gradu i palači Herzer bit će u Noći muzeja, 28. siječnja, zatvoreni za posjetitelje.

Od muzejskih prostora bit će dostupan samo onaj u palači Sermage, gdje će se na katu / u Galeriji umjetnina GMV-a otvoriti izložba 6. Bijenale slikarstva (izbor) u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Otvorenje izložbe priredit će se na otvorenom prostoru (u 18 sati), nakon čega će izložba biti besplatno otvorena za razgled u petak, 28. siječnja, u Noći muzeja, do 20 sati. Otvorenje i razgled organiziraju se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

Noć muzeja, manifestacija koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva već godinama organizira posljednjeg petka u siječnju, događanje je masovnog tipa, kada gotovo svi muzeji sudionici bilježe pojačan posjet u odnosu na ostale dane.

– Proteklih godina Noć muzeja redovito je privukla velik broj posjetitelja i u izložbene postave Gradskog muzeja Varaždin, svake godine njih 6000 do 7000, po čemu je varaždinski muzej bio uvijek među najposjećenijima u Hrvatskoj, pa je za očekivati da bi tako moglo biti i ovaj put. S obzirom na to da se epidemiološke mjere ponajprije odnose i na ograničavanje broja posjetitelja koji istovremeno mogu biti u nekom zatvorenom izložbenom prostoru, procijenili smo da, referirajući se na iznimno velik interes publike u prethodnim godinama „prije korone“, većina zainteresiranih ne bi mogla ući u muzejske prostore. Kako bismo izbjegli stvaranje gužvi pred vratima muzejskih postava, a još važnije, kako ne bismo nikoga izlagali riziku od zaraze zbog mogućih masovnih okupljanja, program u muzejskom prostoru održavamo djelomično, u kraćem vremenskom trajanju – objašnjavaju iz GMV-a.

I dodaju: – Sudjelovanje Gradskog muzeja Varaždin u Noći muzeja 2022. obilježavamo i digitalnim sadržajima, koji će jedino u petak, 28.siječnja, biti dostupni svim zainteresiranim korisnicima na YouTube kanalu GMV-a. Gradski muzej Varaždin bio je jedan od rijetkih hrvatskih muzeja koji se od samog početka (2005.) uključio u Europsku noć muzeja (u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a) i sudjelovao je u njoj svake godine uz Međunarodni dan muzeja (sve do pojave „korone“, kad se više nije ni održavala). Ako prilike dozvole, ponajprije epidemiološka situacija, muzejsku noć Gradski muzej Varaždin priredit će u svibnju 2022. godine – poručuju.

Program Gradskog muzeja Varaždin

Palača Sermage / Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3, 18 – 20 sati

Izložba 6. Bijenale slikarstva / izbor 

Otvorenje: petak, 28. 1. 2022. u 18 sati (na otvorenom prostoru)

Bijenale slikarstva, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, nacionalna je likovna manifestacija posvećena bilježenju scene i pomaka u mediju slikarstva, pokrenuta s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama.

Hrvatska selekcija predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih, članova HAZU-a, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu, s ciljem bilježenja aktualne dvogodišnje produkcije.

Izložba u Varaždinu predstavlja izbor od 30-ak umjetničkih djela najistaknutijih autorica i autora koji su izlagali u sklopu glavne selekcije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Odabrani umjetnici: Matko Vekić, Grgur Akrap, Marko Zeman, Zlatan Vehabović, Nikola Pjevačević, Iris Jambrek, Domagoj Rogina, Josipa Krolo, Lea Popinjač, Ivan Prerad, Maša Barišić, Stjepan Šandrk, Pavle Pavlović, Koraljka Kovač, Damir Sobota, Luka Kušević, Fedor Fischer, Josip Tirić, Aleksandar Bezinović, Sebastijan Dračić, Ivan Marković, Leonardo Budimilić Majnarić i Maja Rožman.

Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika.

Otvoreno 18-20 sati; razgled se organizira uz propisane/preporučene epidemiološke mjere, uz ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom postavu.

Digitalni programi na YouTube kanalu GMV-a, 18 – 24 sata

Muzejske spike / audiovizualni sadržaj edukacijsko-zabavnoga karaktera o restauriranju predmeta

Filmske priče iz Staroga grada: Vlasnici Staroga grada, Varaždinski cehovi, Od alkemije do ljekarništva,

Koncert u Starom gradu, Ljubav lajtnanta Milića / iz Stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela GMV-a

Šošteraj / videofilm snimljen uz istoimenu izložbu

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje