Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Općina Veliki Bukovec podijelila jednokratne novčane pomoći za roditelje novorođenčadi i studente

Objavljeno:

- dana

Roditelji novorođenčadi te studenti s područja Općine Veliki Bukovec jučer su primili jednokratne novčane pomoći na prijemima koje je za njih organizirano uoči božićnih blagdana.

Jednokratne novčane pomoći u iznosu od 2.500 kuna po djetetu dobili su roditelji desetero djece s područja Općine Veliki Bukovec, rođene u ovoj godini. U 2018. godini preminulo je 24 ljudi što znači da Općina ima negativan prirodni prirast. Načelnik Općine, HSS-ov Franjo Vrbanić ističe da općinska uprava provodi nekoliko mjera kako bi se najmlađima i mladima olakšao život na tom području. – Općina financira smještaj u vrtiće, od jasličke do predškolske dobi, sa 700 kuna po djetetu. Mališani, i oni vrtićke i oni školske dobi, nedavno su primili darove, a tu je Općina s financijskim sredstvima „uskočila“ i mjesnim odborima i udrugama za nabavku darova – naglasio je Vrbanić dodajući kako su učenici prvog razreda osnovne škole prvi put dobili poklon paket od 250 kuna, a iduće godine financirat će se radne bilježnice osnovcima koji na to nemaju pravo prema socijalnom statusu. – Također, Općina sufinancira prijevoz učenika osnovne škole, a iduće godine jednokratnu novčanu naknadu dobit će i srednjoškolci te će tako sve dobne skupine djece i mladih biti pokrivene nekim oblikom pomoći – najavio je Vrbanić. Studenti, redoviti i oni izvanredni koji nisu u radnom odnosu, primili su „božićnice“ po tisuću kuna. Na to ima pravo 44 studenta i studentica s područja Općine Veliki Bukovec. – Svake je godine sve više studenata te je želja općinske uprave osigurati uvjete da barem dio njih ostane na području općine. U tom smjeru idu i nastojanja da se podigne poduzetnička klima kako bi mladi krenuli u poduzetništvo i dali doprinosu razvoju svoje sredine – zaključio je načelnik uz najavu osiguranja sredstava u općinskom proračunu za iduću godinu, 60.000 kuna, za poduzetnike početnike, što je jedna od mjera poticanja razvoja poduzetništva, uz pomoć postojećim poduzetnicima te pomoć u promociji. Uz načelnika na podjeli je bila i predsjednica Općinskog vijeća Jasenak Zdelar. Svim okupljenima, ali i svim mještanima Općine, zaželjeli su čestit i blagoslovljen Božić te sretnu novu 2019. godinu.

U fokusu

Velike promjene za učenike i roditelje: Ukida se jesenski odmor, proljetni praznici će biti kraći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao što je bilo i najavljeno, ove godine nastava počinje tjedan dana kasnije. Izmjenama odluke o početku školske godine 2024./2025., nastava umjesto 2. rujna počinje 9. rujna.

Također, ukinut je jesenski odmor, skraćeno trajanje proljetnih praznika, a ministar Radovan Fuchs ocijenio je da taj kalendar zadovoljava više ili manje sve te da učenici njime neće ništa izgubiti, prenosi Jutarnji list.

Prema izmjenama odluke, koje su prošle javno savjetovanje i koje bi uskoro trebale biti objavljene u Narodnim novinama, nastava za maturante traje do petka 23. svibnja 2025., a za ostale učenike do petka 13. lipnja 2025., umjesto 18. lipnja kako je ranijom odlukom predviđeno.

Ukida se jesenski odmor za učenike koji je bio planiran od 31. listopada do 3. studenog 2024.

Nepromijenjen ostaje prvi dio zimskog odmora koji traje dva tjedna, odnosno od 23. prosinca 2024. do 6. siječnja 2025.

Drugi dio zimskog odmora traje pet dana od 24. do 28. veljače 2025.

Skraćeno je trajanje proljetnih praznika u travnju pa odmor učenika traje pet dana, a počinje u četvrtak 17. travnja (Veliki četvrtak) i traje do 21. travnja (Uskrsni ponedjeljak), s time da nastava počinje u utorak 22. travnja.

Ranijom odlukom bilo je predviđen od 17. do 27. travnja, s time da bi nastava počela 28. travnja.

Time se, napominju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, otvorio prostor za skraćivanje nastavne godine koja sad traje do 13. lipnja umjesto prije do 18. lipnja, s time da ljetni odmor počinje 16. lipnja 2025.

Nastavna godina za maturante ima 163 nastavna dana, a za ostale učenike 177.

Nastavite čitati

U fokusu

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji postavljeno novih šest kamera za mjerenje brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dok jedni odmaraju, drugi i dalje marljivo rade. Tako je i s prometnom policijom, koja ni u srcu turističke sezone ne posustaje s postavljanjem novih kamera za kontrolu brzine, odnosno kućišta za te kamere. Nove lokacije niknule su diljem Hrvatske.

Kako navodi Autonet, u prethodna dva mjeseca postavljena su kućišta za kamere na 37 novih lokacija u Hrvatskoj.

Tako su postavljene nove kamere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Međimurska županija

OPOROVEC (Grad Prelog), na kolniku lokalne ceste LC20039 u visini naselja Oporovec

PODBREST (Općina Orehovica), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 18km+790m

TURČIŠĆE (Općina Domašinec), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 8km+234m

Varaždinska županija

LEPOGLAVA, Trakošćanska ulica kod kbr.10A; D74

NOVI MAROF, Varaždinska ulica kod kbr. 108; ŽC2269

NOVI MAROF, Zagorska ulica kod kbr. 82; D24

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje