Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Općinski dani Nedelišća u znaku međimurske popevke, općinske plakete Mariji Kukolić i Stjepanu Vrbancu

FOTO: Općina Nedelišće/Karate klub Međimurje

Objavljeno:

- dana

Dani Općine Nedelišće ove su godine organizirani nešto ranije nego obično. Iako su vezani uz blagdan sv. Vida koji se obilježava sredinom mjeseca, odnosno 15. lipnja, ovoga puta održali su se početkom mjeseca, točnije od četvrtka do nedjelje, 2. do 5. lipnja, kako bi koincidirali sa Smotrom “Međimurske popevke”.

Sve je započelo svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, koja je održana u dvorani Nacionalnoga gimnastičkog centra “Aton” u Nedelišću. Prisutne su pozdravili predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman i načelnik Nedelišća Nikola Novak, a obratili su im se i državni tajnici Tomislav Paljak te Sandra Herman, međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Preloga u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Ljubomir Kolarek te saborska zastupnica u svojstvu izaslanice Predsjednika Republike Hrvatske Andreja Marić.

Plakete i priznanja

Pojedincima i organizacijama koji su svojim zalaganjem zavrijedili pohvale uručene su općinske nagrade i priznanja. Općinske plakete tako su dobili Marija Kukolić i Stjepan Vrbanec iz Nedelišća, kao i općinski DVD-ovi Macinec, Trnovec i Gornji Hrašćan te tvrtka Eko-Terra iz Nedelišća, čiji je vlasnik Dario Novak.

Proglašeni su i najsportaši s područja Općine: to su Maria Murković (Karate klub Međimurje) i Karlo Levanić (NK Pušćine). Titulu najbolje momčadi ponijeli su seniori OK-a Međimurje Centrometal, dok su najboljom ženskom ekipom proglašene seniorke OK-a Nedelišće Elting. Druge sportske nagrade podijeljene su perspektivnim sportašima (Leo Marciuš – OK Međimurje Centrometal, Raina Špoljarić i Tara Lesjak – KK Međimurje, Vilim Pintarić – AK Nedelišće te Lovro Horvat – NŠ “Međimurec Sloboda”), a posebno priznanje za sezonu bez poraza dobio je i NK Pušćine.

Najuspješniji učenici također su zavrijedili priznanja pa su i njima dodijeljena na ovoj svečanoj sjednici. Dobitnici su Lea Branilović, Lea Kos, Valeria Marčec, Marta Topolnjak, Jura Novak, Jakov Marodi, Leon Valjan, Građanska grupa, Pjevački zbor, osvajačice županijskoga krosa i tim odbojkaša – županijskih prvaka (OŠ Nedelišće), kao i Karlo Košir, Uma Kirić, Medijska grupa i ekipa nominirana za natjecanje LiDraNo na državnoj razini (OŠ dr. Ivana Novaka Macinec). Među srednjoškolcima priznanja su zaradili Kristina Pergar, Vilim Srnec i Jan Špiclin te recipijent Rektorove nagrade Jakov Vuk.

Programom su prisutne vodili Aleksandra Ličanin i Dejan Buvač, a sjednicu su nastupima uveličali Tamara Korunek i Tomislav Cvrtila, skupina Srčeka DV-a “Zvončić” Nedelišće, kao i muška vokalna skupina iz lokalnoga KUU-a “Seljačka sloga”.

Vrtićarci i popevka

Veselo je bilo u nastavku općinskih dana u petak, 3. lipnja, kada je, također u NGC-u “Aton”, održana završna priredba vrtićaraca iz DV-a “Zvončić”.

Smijeha, veselja i dobrog raspoloženja nije nedostajalo, a uz bogato pripremljeni program mališani su pokazali sve ono što su naučili u svojim vrtićkim danima. Podrška mnogih roditelja, baka i djedova, braće i sestara te, naravno, odgojiteljica, nije izostala.

– Uz pjesmu i ples od svojih vrtićkih dana oprostili su se predškolci kojima će vrijeme provedeno u vrtiću sigurno ostati u nezaboravnom sjećanju. Želimo im puno uspjeha u školskim danima – poručili su im iz Općine i lokalne Turističke zajednice.

U 19.30 prikazan je i dokumentarni film “50 godina Međimurske popevke”, da bi se dan kasnije održala i ta prekrasna tradicija – 38. Smotra “Međimurske popevke”, na kojoj su prikazane 22 točke u okviru službenog programa, a nastupali su i gosti – Tamara Korunek i Karlo Čeh, ŽVS “Sveti Marko” Selnica te Tamburaški orkestar KUD-a Belica.

Posljednjeg dana općinske proslave, u nedjelju, 5. lipnja, koncert je u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću održao Ansambl “Ad gloriam brass”.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje