Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Općinski dani Nedelišća u znaku međimurske popevke, općinske plakete Mariji Kukolić i Stjepanu Vrbancu

FOTO: Općina Nedelišće/Karate klub Međimurje

Objavljeno:

- dana

Dani Općine Nedelišće ove su godine organizirani nešto ranije nego obično. Iako su vezani uz blagdan sv. Vida koji se obilježava sredinom mjeseca, odnosno 15. lipnja, ovoga puta održali su se početkom mjeseca, točnije od četvrtka do nedjelje, 2. do 5. lipnja, kako bi koincidirali sa Smotrom “Međimurske popevke”.

Sve je započelo svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, koja je održana u dvorani Nacionalnoga gimnastičkog centra “Aton” u Nedelišću. Prisutne su pozdravili predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman i načelnik Nedelišća Nikola Novak, a obratili su im se i državni tajnici Tomislav Paljak te Sandra Herman, međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Preloga u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Ljubomir Kolarek te saborska zastupnica u svojstvu izaslanice Predsjednika Republike Hrvatske Andreja Marić.

Plakete i priznanja

Pojedincima i organizacijama koji su svojim zalaganjem zavrijedili pohvale uručene su općinske nagrade i priznanja. Općinske plakete tako su dobili Marija Kukolić i Stjepan Vrbanec iz Nedelišća, kao i općinski DVD-ovi Macinec, Trnovec i Gornji Hrašćan te tvrtka Eko-Terra iz Nedelišća, čiji je vlasnik Dario Novak.

Proglašeni su i najsportaši s područja Općine: to su Maria Murković (Karate klub Međimurje) i Karlo Levanić (NK Pušćine). Titulu najbolje momčadi ponijeli su seniori OK-a Međimurje Centrometal, dok su najboljom ženskom ekipom proglašene seniorke OK-a Nedelišće Elting. Druge sportske nagrade podijeljene su perspektivnim sportašima (Leo Marciuš – OK Međimurje Centrometal, Raina Špoljarić i Tara Lesjak – KK Međimurje, Vilim Pintarić – AK Nedelišće te Lovro Horvat – NŠ “Međimurec Sloboda”), a posebno priznanje za sezonu bez poraza dobio je i NK Pušćine.

Najuspješniji učenici također su zavrijedili priznanja pa su i njima dodijeljena na ovoj svečanoj sjednici. Dobitnici su Lea Branilović, Lea Kos, Valeria Marčec, Marta Topolnjak, Jura Novak, Jakov Marodi, Leon Valjan, Građanska grupa, Pjevački zbor, osvajačice županijskoga krosa i tim odbojkaša – županijskih prvaka (OŠ Nedelišće), kao i Karlo Košir, Uma Kirić, Medijska grupa i ekipa nominirana za natjecanje LiDraNo na državnoj razini (OŠ dr. Ivana Novaka Macinec). Među srednjoškolcima priznanja su zaradili Kristina Pergar, Vilim Srnec i Jan Špiclin te recipijent Rektorove nagrade Jakov Vuk.

Programom su prisutne vodili Aleksandra Ličanin i Dejan Buvač, a sjednicu su nastupima uveličali Tamara Korunek i Tomislav Cvrtila, skupina Srčeka DV-a “Zvončić” Nedelišće, kao i muška vokalna skupina iz lokalnoga KUU-a “Seljačka sloga”.

Vrtićarci i popevka

Veselo je bilo u nastavku općinskih dana u petak, 3. lipnja, kada je, također u NGC-u “Aton”, održana završna priredba vrtićaraca iz DV-a “Zvončić”.

Smijeha, veselja i dobrog raspoloženja nije nedostajalo, a uz bogato pripremljeni program mališani su pokazali sve ono što su naučili u svojim vrtićkim danima. Podrška mnogih roditelja, baka i djedova, braće i sestara te, naravno, odgojiteljica, nije izostala.

– Uz pjesmu i ples od svojih vrtićkih dana oprostili su se predškolci kojima će vrijeme provedeno u vrtiću sigurno ostati u nezaboravnom sjećanju. Želimo im puno uspjeha u školskim danima – poručili su im iz Općine i lokalne Turističke zajednice.

U 19.30 prikazan je i dokumentarni film “50 godina Međimurske popevke”, da bi se dan kasnije održala i ta prekrasna tradicija – 38. Smotra “Međimurske popevke”, na kojoj su prikazane 22 točke u okviru službenog programa, a nastupali su i gosti – Tamara Korunek i Karlo Čeh, ŽVS “Sveti Marko” Selnica te Tamburaški orkestar KUD-a Belica.

Posljednjeg dana općinske proslave, u nedjelju, 5. lipnja, koncert je u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću održao Ansambl “Ad gloriam brass”.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje