Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Općoj bolnici Varaždin priznat status COVID bolnice, zaposlenicima isplata 10 % na osnovicu plaće

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Općoj bolnici Varaždin priznat je status COVID bolnice, izvijestili su na današnjoj konferenciji saborska zastupnica Natalija Martinčević, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

– Još uvijek nismo do kraja svjesni posla koji je odrađen i koji nas vrlo vjerojatno čeka i dalje. Odgovoriti ovako jednom velikom izazovu je bilo iznimno teško i zahtijevalo je velike organizacijske promjene u radu bolnice. Praktički sve djelatnosti bile su podređene zbrinjavanju COVID bolesnika. Pružanje zdravstvene zaštite u obimu u kakvom smo naviknuti raditi bilo je svedeno na zbrinjavanje akutnih stanja, onkoloških bolesnika i djece. Bolesnika je bilo jako puno, u jednom trenutku čak 298 na bolničkom liječenju, više od 20 na respiratoru – započeo je ravnatelj Kudelić.

Danas je, dodaje, situacija bolja. Na bolničkom liječenju nalazi se 69 bolesnika, no brojka je i dalje vrlo ozbiljna.

– Ne trebamo se uspoređivati ni sa kime jer smo bili vodeći u Hrvatskoj. Pogledate li jedinu nacionalnu COVID bolnicu, KB Dubravu, ona može zbrinuti 600 bolesnika. A mi smo zbrinuli 300 bolesnika, s time da je naša populacija koja gravitira šest puta manja od one koja gravitira prema KB Dubrava, što znači da smo imali opterećenje bolnice višestruko veće nego li je to imao proglašeni nacionalni centar. To znači da smo bili jedan od nacionalnih centara, tzv. COVID bolnica – objasnio je Kudelić.

Priznavanje statusa COVID bolnice znači da ćese djelatnicima na prvoj crti obrane od koronavirusa isplatiti 10 % na osnovicu plaće.

– Svi radimo za plaću, ali mi smo toliko predani liječenju naših bolesnika tako da to vrlo često zaboravljamo. Pacijent je na prvome mjestu, a ovakva simbolična nagrada je pridavanje priznanja svim onim djelatnicima koji su bili na prvoj liniji bojišnice. Ovo priznanje nam služi kao podloga za reguliranje prava za određene djelatnike, što znači da svim zdravstvenim djelatnicima i svim nezdravstvenim koji su sudjelovali direktno na zbrinjavanju COVID-19 bolesnika, pripada ta simbolična nagrada od 10 % – pojasnio je ravnatelj OB Varaždin.

Saborska zastupnica Natalija Martinčević istaknula je zadovoljstvo što su Vlada RH i Ministarstvo zdravstva prepoznali važnost priznavanja statusa COVID bolnice Općoj bolnici Varaždin.

– Sve što je ravnatelj pojasnio, prošli sam tjedan u sklopu saborske rasprave o učincima epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju COVID-a 19 postavila kao pitanje ministru Berošu. Varaždinska bolnica je bila itekako opterećena, daleko opterećenija od KB Dubrave kao nacionalne COVID bolnice. Prema tome su i bolnica i vodstvo, a posebno svi liječnici i medicinsko osoblje, zaslužili taj status, kao i vrlo važnih 10 % povećanja na plaću. No, to ni izbliza nije dovoljno, riječ je samo o jednom malom dijelu priznanja kojeg svi zaposlenici zavređuju – navela je Martinčević, dodavši da je iz osobnog je iskustva svjedočila „kako zaposlenici trče, rade cijeli dan i noć bez prestanka“.

Zamjenik župana Robert Vugrin osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Varaždinskoj županiji, o čemu smo već izvijestili. Članak je dostupan klikom na OVDJE.

U fokusu

“Kamenje i prašina lete na sve strane, više ne možemo izdržati”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ma ne možemo više izdržati. Ovo traje već godinama. Kamioni jure naseljem, a sada kad su još u tijeku radovi na Aglomeraciji Varaždin u Jalkovcu, još je je gore. Kuća vam se strese kad vozilo prođe preko ulegnuća na cesti. Kamenje i prašina lete na sve strane – rekla nam je jedna Jalkovčanka iz Ulice braće Radić, najduže u Jalkovcu.

I mještani manjih, sporednih ulica su ogorčeni.

– Ma to više nije normalno. Kamenje leti na sve strane. Skoro su mi stradali prozori na kući – ističe stanovnica Plitvičke ulice.

Neizdrživo

Ogorčena je i majka 5-godišnjeg djeteta iz Nove ulice.

– Kako se voze s teretnim vozilima, to je strašno. Uvijek sam u strahu da se mom malenom nešto ne dogodi – rekla je ogorčeno.

No, kamioni koji dovoze i odvoze robu do Zone malog i srednjeg poduzetništva u Jalkovcu drugim putom ni ne mogu ići.

– Ma svjesni smo mi da vozači kamiona nemaju drugi način nego da se kroz naše naselje voze do Zone u Jalkovcu, ali dokad će to biti tako? – rekla je Jalkovčanka iz Ulice braće Radić.

S problemima mještana upoznati su i u Mjesnom odboru Jalkovec.

– Kontinuirano upozoravamo na problem teškog teretnog prometa u naselju Jalkovec te potrebu iznalaženja rješenja za njegovo izmještanje. To svake godine kao Vijeće Mjesnog odbora stavljamo na listu prioriteta i komuniciramo prema gradskoj vlasti – ističe Robert Vugrin, predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Upoznati

S tom problematikom Mjesni odbor Jalkovec upoznao je novu gradsku vlast.

– Zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića s tom problematikom upoznali smo na koordinaciji s predsjednicima vijeća mjesnih odbora u lipnju te je nakon toga početkom srpnja upućen i dopis – dodao je Vugrin.

Iz Grada Varaždina ističu da su upoznati s problematikom Jalkovčana.

– Izmještanje teretnog prometa iz naselja Jalkovec je predmet razgovora svih dosadašnjih vlasti u Gradu Varaždinu s Hrvatskim cestama s obzirom na činjenicu da navedeno prvenstveno ovisi o izgradnji čvora Jalkovec na jugozapadnoj obilaznici grada Varaždina – ističu iz Grada Varaždina te dodaju da je s Hrvatskim cestama dogovarano da se projektiranje navedenog čvora uvrsti u planove Hrvatskih cesta za 2021. godinu.

– Nemamo informacije je li išta po tom pitanju pokrenuto – tvrde iz Grada Varaždina.

Vugrin pak ističe da iz Hrvatskih cesta očito čekaju da se krajem ove godine na sjednici Skupštine Varaždinske županije izglasaju III. izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, koje između ostaloga obuhvaćaju i nove čvorove na varaždinskoj obilaznici, pa time i ovaj jalkovečki.

Rješenje

Do tog čvora na jugozapadnoj obilaznici vodila bi pristupna cesta dužine oko 600 metara koja bi se protezala od Magme u Zoni pa do završetka Ulice Stanka Tomaškovića u Jalkovcu.

Navedenu cestu mora osigurati Grad Varaždin i prema aktualnim podacima na Geoportalu Državne geodetske uprave vidljivo je da je u tu svrhu parcelirana samo polovica dužine te buduće pristupne ceste. Taj dio koji je parceliran ima otegotnu okolnost što se radi o zemljištu koje je predmet sudskog spora vezanog uz zamjenu zemljišta Grada Varaždina i tvrtke T7 VIS.

No, drugih 300 metara nemaju otegotnu okolnost, već se moraju riješiti imovinskopravni odnosi.

Predviđen novi čvor na jugozapadnoj obilaznici

Nadanja

– Uzimajući u obzir sve navedeno i pokušavajući učiniti ono što se može, u 2022. godini bi postojali preduvjeti da se barem počne s projektiranjem čvora od strane Hrvatskih cesta i potrebnim predradnjama od strane Grada Varaždina kako bi se imovinskopravno riješilo preostalih 300 metara buduće pristupne ceste. Jednako tako ostaje i nada da će hrvatsko pravosuđe učinkovitije i brže rješavati sudske postupke koji trenutno onemogućavaju da se počne s izgradnjom buduće pristupne ceste na već parceliranom dijelu – zaključuje predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji osam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je evidentirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 136 osoba.  

Oporavile su se dvije osobe i broj aktivnih slučajeva je 24. Od početka epidemije u županiji je evidentirano 22.180 osoba pozitivnih na koronavirus.  

Svi zainteresirani građani mogu se danas i u subotu cijepiti na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

Raspored cijepljenja:

Danas, 4. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – do 18 sati –  cijepljenje drugom dozom AstreZenece za osobe koji su prvom dozom cijepljeni 12. svibnja, cijepljenje drugom dozom Pfizera za cijepljene 23. lipnja, kao i za sve ostale zainteresirane građane bez prethodne najave.

Subota, 7. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – od 8 do 14 sati –cijepljenje drugom dozom Pfizera za osobe cijepljene 26. lipnja, kao i prvom dozom za sve zainteresirane građane bez prethodne najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje