Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Općoj bolnici Varaždin priznat status COVID bolnice, zaposlenicima isplata 10 % na osnovicu plaće

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Općoj bolnici Varaždin priznat je status COVID bolnice, izvijestili su na današnjoj konferenciji saborska zastupnica Natalija Martinčević, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

– Još uvijek nismo do kraja svjesni posla koji je odrađen i koji nas vrlo vjerojatno čeka i dalje. Odgovoriti ovako jednom velikom izazovu je bilo iznimno teško i zahtijevalo je velike organizacijske promjene u radu bolnice. Praktički sve djelatnosti bile su podređene zbrinjavanju COVID bolesnika. Pružanje zdravstvene zaštite u obimu u kakvom smo naviknuti raditi bilo je svedeno na zbrinjavanje akutnih stanja, onkoloških bolesnika i djece. Bolesnika je bilo jako puno, u jednom trenutku čak 298 na bolničkom liječenju, više od 20 na respiratoru – započeo je ravnatelj Kudelić.

Danas je, dodaje, situacija bolja. Na bolničkom liječenju nalazi se 69 bolesnika, no brojka je i dalje vrlo ozbiljna.

– Ne trebamo se uspoređivati ni sa kime jer smo bili vodeći u Hrvatskoj. Pogledate li jedinu nacionalnu COVID bolnicu, KB Dubravu, ona može zbrinuti 600 bolesnika. A mi smo zbrinuli 300 bolesnika, s time da je naša populacija koja gravitira šest puta manja od one koja gravitira prema KB Dubrava, što znači da smo imali opterećenje bolnice višestruko veće nego li je to imao proglašeni nacionalni centar. To znači da smo bili jedan od nacionalnih centara, tzv. COVID bolnica – objasnio je Kudelić.

Priznavanje statusa COVID bolnice znači da ćese djelatnicima na prvoj crti obrane od koronavirusa isplatiti 10 % na osnovicu plaće.

– Svi radimo za plaću, ali mi smo toliko predani liječenju naših bolesnika tako da to vrlo često zaboravljamo. Pacijent je na prvome mjestu, a ovakva simbolična nagrada je pridavanje priznanja svim onim djelatnicima koji su bili na prvoj liniji bojišnice. Ovo priznanje nam služi kao podloga za reguliranje prava za određene djelatnike, što znači da svim zdravstvenim djelatnicima i svim nezdravstvenim koji su sudjelovali direktno na zbrinjavanju COVID-19 bolesnika, pripada ta simbolična nagrada od 10 % – pojasnio je ravnatelj OB Varaždin.

Saborska zastupnica Natalija Martinčević istaknula je zadovoljstvo što su Vlada RH i Ministarstvo zdravstva prepoznali važnost priznavanja statusa COVID bolnice Općoj bolnici Varaždin.

– Sve što je ravnatelj pojasnio, prošli sam tjedan u sklopu saborske rasprave o učincima epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju COVID-a 19 postavila kao pitanje ministru Berošu. Varaždinska bolnica je bila itekako opterećena, daleko opterećenija od KB Dubrave kao nacionalne COVID bolnice. Prema tome su i bolnica i vodstvo, a posebno svi liječnici i medicinsko osoblje, zaslužili taj status, kao i vrlo važnih 10 % povećanja na plaću. No, to ni izbliza nije dovoljno, riječ je samo o jednom malom dijelu priznanja kojeg svi zaposlenici zavređuju – navela je Martinčević, dodavši da je iz osobnog je iskustva svjedočila „kako zaposlenici trče, rade cijeli dan i noć bez prestanka“.

Zamjenik župana Robert Vugrin osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Varaždinskoj županiji, o čemu smo već izvijestili. Članak je dostupan klikom na OVDJE.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati