Povežite se s nama

Međimurje

FOTO „Open Streets Day“: mališani uživali u graničaru i školici, odrasli na biciklijadi kroz tri grada

Objavljeno:

- dana

Stari i mladi, zaposleni i umirovljenici, školarci i vrtićarci uživali su u utorak, 24. rujna, u sva tri međimurska grada u igri i rekreaciji na ulici. Naime, u sklopu projekta „Open Streets Day“, odnosno Dan otvorenih ulica, pod motom „Pješači i bicikliraj te bolesti preveniraj“ u prijepodnevnim satima zatvorene ulice za promet u našim gradovima pretvorene su u igrališta.

„Open Streets Day“ je paneuropski projekt kojeg je pokrenula ISCA – Međunarodna organizacija za sport i kulturu. Jedna od 15 država u kojima se provode aktivnosti je i Hrvatska, a nacionalni koordinator projekta „Open Streets Day“ za Hrvatsku je Renata Kutnjak Kiš, voditeljica djelatnosti za javno zdravstvo pri međimurskom Zavodu za javno zdravstvo, koja je istaknula da je izuzetno zadovoljan reakcijom i odazivom. – Zahvaljujući suradnji s brojnim partnerima u sva tri grada uključio se veliki broj djece, ali i odraslih osoba. Svi su uživali u brojnim aktivnostima koje smo za njih pripremili na ulicama zatvorenima za promet – izjavila je Kutnjak Kiš dodavši da su svi poručili da će se ponovno odazvati i sljedeće godine, što samo potvrđuje da je važno vratiti igru na ulice te i dalje njegovati međusektorsku suradnju. „Open Streets Day“ je zamišljen da bude premosnica između obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Europskog tjedna sporta s ciljem korištenja ulica i javnih prostora za rekreativne aktivnosti. Posebnost hrvatskog, odnosno međimurskog uključivanja u projekt je bila i bicklijada koja je povezala sva tri međimurska grada. Startala je u 9 sati u Prelogu, pa je preko Murskog Središća iza podneva stigla u Čakovec na Sajam prevencije i sigurnosti. Sudionici biciklijade bili su međimurski zdravstveni djelatnici, zaposlenici Županijske bolnice, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja, policijski službenici, zaposlenici u javnim, državnim, regionalnim i lokalnim tijelima te članovi brojnih udruga. Uz njih u sva tri grada organizirane su male biciklijade za vrtićku i školsku djecu koja su uz pomoć djelatnika PU međimurske učila prometna pravila. Središnji dio Dana otvorenih ulica bio je održan u čakovečkoj Športskoj ulici u sklopu Sajma prevencije i sigurnosti na kojem su volonterke i volonteri pripremili različite aktivnosti: tu je bio pikado za slijepe i slabovidne osobe, vježbanje za starije osobe, prezentacija tenisa i džuda. Program za najmlađe osmislili su studenti Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu pa su se vrtićarci i školarci mogli okušati u graničaru, igri školice, potezanju užeta, preskakanju gume te još nekoliko igara na ulici. Studentica 5. godine Vanesa Novak tom je prilikom izjavila da je „Open Streets Day“ omogućio studentima Učiteljskog fakulteta iskustvo rada s djecom izvan školskih okvira. – Uživali smo u opuštenoj atmosferi te u igrama koje su djeca vrlo rado prihvatila. Nadamo se da će nam se omogućiti još koja ovakva prilika – poručila je Vanesa. Svi sudionici „Open Streets Daya“ pohvalili su angažman i organizaciju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Međimurje

Energetska zajednica: očuvanje okoliša i biološke raznolikosti pretvorilo se u „mrtvo slovo na papiru“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Hrvatska, Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Rumunjska i Srbija potpisnice su ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Udruženje je formalizirano 2006. godine, a kasnije im se pridružilo i Kosovo. Pristupanjem udruženju potpisnice ugovora su se obvezale poštivati interna pravila energetskog tržišta Europske unije i primijeniti ih u zakonodavstvima svojih zemalja. Time je navedenim zemljama omogućeno sudjelovanje u zajedničkom europskom energetskom tržištu, uz poštivanje određenih mjera zaštite okoliša, poput izrade procjene utjecaja na okoliš, zaštite migratornih vrsta ptica i ograničavanja zagađenja zraka usred rada elektrana.

No, s vremenom je postalo jasno da navedene mjere nisu dovoljne da bi se zaštitili raznoliki i visokovrijedni ekosustavi obuhvaćeni teritorijem zemalja potpisnica i njihova biološka raznolikost.

– Štoviše, od potpisivanja ugovora do danas nije poznat nijedan primjer iz ovih zemalja u kojem je procjena utjecaja na okoliš zaključila da postoji neprihvatljivo velik utjecaj nekoga energetskog postrojenja na okoliš – ističu iz WWF-a „Adria“, globalne udruge za zaštitu okoliša.

Zanimljivo, od spomenutih država tri su u međuvremenu postale članice EU: Bugarska, Rumunjska (obje od 1. siječnja 2007.) i Hrvatska (od 1. srpnja 2013.) Time su stavljene pod još izravnije praćenje pridržavanja europske direktive o zaštiti okoliša i biološkoj raznolikosti. Unatoč tomu, ni u ovim zemljama nije registriran nijedan projekt iz područja energetike koji bi dobio negativnu ocjenu vezanu za utjecaj na okoliš.

– Osim toga, mnogi projekti poput izgradnje malih hidroelektrana, ne moraju pristupiti izradi procjene utjecaja na okoliš, iako je šteta koju uzrokuju prirodi i lokalnim zajednicama nesrazmjerno velika. Upravo su male hidroelektrane primjer da i obnovljivi izvori energije mogu imati značajan utjecaj na prirodu i biološku raznolikost ako se ne planiraju na ispravan način, isključuju javnost iz procesa odlučivanja te zaobilaze postavljene procedure – složne su okolišne udruge koje u Hrvatskoj upozoravaju na brojne nelogičnosti sadržane u novom prijedlogu izmjena Zakona o vodama, za koji i dalje tvrde da nije usklađen s direktivama i zakonodavstvom Europske unije.

Na razini Europske unije postoji nekoliko ključnih direktiva čija je svrha aktivna zaštita vrsta, staništa i vodnih tijela: Direktiva o pticama, Direktiva o staništima i Okvirna direktiva o vodama. To znači da područja koja su zaštićena kao dio mreže Natura 2000 te rijeke, jezera i vlažna staništa moraju ostati očuvana, bez nanošenja dodatne štete, osim u situacijama kada ne postoji nijedno drugo rješenja, a koje su u navedenim direktivama jasno definirane.

– Imajući ovo na umu, organizacija Bankwatch je u suradnji s organizacijama WWF i ClientEarth izradila analizu mogućnosti ugrađivanja odredbi iz navedenih direktiva u ugovor o Energetskoj zajednici. U zaključku analize navodi se da svi energetski projekti koji potencijalno imaju utjecaj na postojeću mrežu zaštićenih područja ili na vodna tijela moraju proći procjene predviđene ovim direktivama ne bi li se utvrdilo mogu li se ti projekti uopće realizirati. U nadolazećem periodu suočit ćemo se s brojnim posljedicama klimatske krize i nemarnog odnosa prema prirodi, zbog čega je potrebno brzo djelovanje. Ovo se odnosi i na energetske politike i povećanje udjela obnovljivih izvora energije da bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Ne smijemo dopustiti da zbog brzopletih i nepromišljenih političkih odluka dovedemo u pitanje očuvanje biološke raznolikosti, koja je temelj svih naših civilizacijskih postignuća – zaključuju ekološki aktivisti.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: započelo uređenje novoga dječjeg igrališta kod Rudarske etno kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudarska etno kuća, novi turistički proizvod Murskoga Središća, dobiva dodatni sadržaj namijenjen najmlađima. Naime, ovih je dana započelo uređenje dječjeg igrališta u dvorištu Rudarske kuće, a posebnost je da će biti u rudarskom stilu.

Sadržavat će metalnu ljuljačku za djecu u invalidskim kolicima, dva tobogana, ljuljačku košaru, ljuljačku za malu djecu sa zaštitom, dječji vlak s dva vagona, dječju kućicu, tunel za provlačenje i dvije njihalice.

Projekt uređenja novog dječjeg igrališta većim će se dijelom financirati novcem iz EU fondova, točnije iznosom od 300.000 kuna, dok je preostalih 70.000 kuna osigurano iz gradskoga Proračuna.

Nastavite čitati