Povežite se s nama

Međimurje

FOTO OŠ Hodošan: učenici će u sklopu Erasmus+ projekta izrađivati ekstramobil!

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Hodošan od ove godine prvi put sudjeluje u Erasmus+ KA2 projektu pod nazivom “Go-Car-Go PLUS”.

– Riječ je o jednogodišnjem projektu u sklopu kojeg će učenici izrađivati ekstramobil na zadanu šasiju (podvozje). Projekt je nastavak projekta Go-Car-Go autora Stanka Kostanjevca iz Šolskog centra Ptuj, dok su u našoj školi za projekt bili zaslužni mentori Kristijan Ovčarić i Ivan Barić, te sumentori Marko Krhač, Nenad Kipke i Tomislav Sabol – kažu iz OŠ Hodošan.

Ove godine nosilac projekta je Školski centar Ptuj na čelu s ravnateljicom Anjom Jesenek Grašič, čiji će polaznici u sklopu projekta izraditi šasiju, BFI Burgenland iz Austrije izradit će električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola će na te već izrađene dijelove ekstramobila izraditi nadogradnju. Na kraju projekta održat će se smotra na kojoj će se učenici natjecati u različitim kategorijama i disciplinama sa svojim vozilima.

Dana 10. studenoga u Donjem Kraljevcu u prostorijama poduzeća Tehnix održan je prvi radni sastanak svih partnera projekta. Na radnom sastanku sudjelovali su nosioci projekta Šolski center Ptuj (Slovenija) te ostali partneri iz Slovenije OŠ Sveti Tomaž, OŠ dr. Ljudevit Pivak, OŠ Hajdina, OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik – Trnovska vas, iz Srbije OŠ Matija Gubec, Austrije BFI Burgenland te iz Hrvatske OŠ Hodošan.

– Našu školu su na sastanku predstavljali ravnatelj Damir Kovačić, učitelj tehničke kulture Kristijan Ovčarić, učitelj engleskog jezika Denis Kirić te domar škole Tomislav Sabol. Nakon sastanka posjetili smo OŠ Hodošan, a u Čakovcu Riznicu Međimurja i Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju “Metalska jezgra” – dodaju iz hodošanske Škole.

Slijede radni sastanci u Austriji i Srbiji, dok će se smotra i natjecanje održati 18. svibnja 2022. godine u Ptuju.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje