Povežite se s nama

Foto i video

FOTO OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija maškarama započela obilježavanje Godine čitanja 2021.

FOTO: Gordana Šimunec

Objavljeno:

- dana

U učionicama Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija na pokladni utorak, 16. veljače, nastavu su pratili Trnoružica, Matovilka, Pepeljuga, šegrt Hlapić, Stribor, Bambi i njegovi šumski prijatelji, lovci, vukovi, prinčevi, vještice i brojni drugi likovi iz poznatih dječjih romana, bajki i priča, u koje su se maskirali učenici razredne nastave i njihovi učitelji. Tako je, primjerice, u 1.b nastavu održavala Crvenkapica, u 2.a poštar Kolbaba, a u 3.b Majstor Mrkonja.

Tematskim maskiranjem u likove iz dječjih romana, bajki i priča, u OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija započeli su obilježavanje Godine čitanja 2021. Na ideju o provođenje ove aktivnosti došle su vjeroučiteljica Gordana Šimunec i knjižničarka Tatjana Slunjski, a u njezinoj su realizaciji sudjelovali svi učenici razredne nastave, njihove učiteljice Danica Detić, Sanja Požgaj, Nikolina Cmrečak Blaži, Paula Peharda, Jasenka Minđek, Anica Hajdinjak, Monika Copak, učitelj Darko Meštrić i ravnateljica Anđelka Rihtarić.

Učitelji su unaprijed dogovorili s učenicima koja će im književna djela koja su čitali biti inspiracija za izradu maski i kostima. Tako su prvašima inspiracija bile Grimmove bajke, učenicima 2.a Poštarska bajka, učenicima 2.b General Kiro miš, učenicima 3.a i 3.b romani Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Vlak u snijegu, učenicima 4.a Šuma Striborova, a učenicima 4.b roman Bambi. U izradu maski i kostima uključili su se roditelji učenika i ostali članovi obitelji.

Osim maskiranja u lik iz knjige, svaki je učenik na pokladni utorak u svom razredu predstavio svoj lik. Nakon predstavljanja, uslijedilo je razredno glasovanje za izbor dvoje najboljih likova pojedinog razreda. Učenici su trebali izabrati dva lika koji svojim kreativnim kostimom, pojavom i nastupom mogu i druge učenike zainteresirati za knjigu iz koje dolaze i potaknuti ih na čitanje.

Nakon izbora titulu za najkreativnije maskirani književni lik i njegovo najzanimljivije predstavljanje ponijeli su prvaši Rafael Barulek, Nataša Škriljevečki, Luka Vujasinović i Zara Melnjak, drugaši Gabrijel Blaži, Nikola Epling, David Eršeg i Ana Šestak, trećaši Franka Barulek, Martin Jalšovec, Dina Cilar i Nola Mlakar te četvrtaši Roko Mavrić, Dona Plantak, Leo Zamuda i Karlo Šinko. Ovih 16 učenika nagrađeno je knjigama i Linoladama, a svi ostali učenici zasladili su se bombonima. Učenici nagrađeni knjigama obećali su da će knjige dobivene na poklon u ovoj 2021. Godini čitanja svakako i pročitati.

– S obzirom na to da je zbog trenutne epidemiološke izostala planirana Povorka knjiga u kojoj bi se likovi iz dječjih romana, bajki i priča imali prilike vidjeti, upoznati, popričati i družiti, nastupi svih 16 izabranih razrednih likova su snimljeni kako bi oni svojom pojavom i nastupom i druge učenike potaknuli da uzmu u ruke knjigu iz koje dolaze – izvijestila je knjižničarka Tatjana Slunjski.

Foto i video

FOTO Aktivna nedjelja: nordijskim hodanjem u Ludbregu započeo „Welcome spring“ festival

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Ludbregu je danas, 7. ožujka, započeo „Welcome spring“ festival – festival sporta, rekreacije i aktivnog života.

Organizatori su pripremili utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Prvo na redu bilo je nordijsko hodanje stazom dugom 10 kilometara. Događaju su se odazvali brojni rekreativci, a građanima se u hodanju pridružio i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Staza je vodila od Ludbrega prema Vinogradima Ludbreškim kroz uglavnom šumske puteve. Ovo festivalsko događanje organizira udruga „Narcisa“ Ludbreg koja nordijsko hodanje promovira u sklopu svojih redovitih aktivnosti.

U subotu, 13. ožujka, na redu je Watermark Kayak, a detalje i raspored ostalih događaja doznajte na linku ispod.

>>„Welcome spring“ festival: Ludbreg u ožujku postaje središtem sporta i rekreacije

„Welcome spring“ će svakog vikenda u Ludbreg donijeti uzbudljiva sportska natjecanja praćena zanimljivim popratnim programom, a cilj je popularizacija aktivnog života, odnosno outdoor aktivnosti kao vrste zabave, rekreacije i zdravog druženja na otvorenom.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija s današnjeg događaja.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Posjetitelji obišli romantični Trakošćan i „napunili baterije“ u prirodi koja ga okružuje

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

Dok su jedni slobodnu subotu iskoristili za druženje u centru grada, drugi su odlučili podne provesti u mirnoći prirode, daleko od gradske gungule.

Oni koji su se odlučili na posjet Trakošćanu i šetnju park šumom oko Trakošćanskog jezera učinili su pravu stvar jer ništa ne može bolje „napuniti baterije“ od odmora u prirodi s pogledom na bajkoviti dvorac.

Podsjetimo, još je nekoliko vikenda ostalo za uživanje u pogledu na Trakošćansko jezero i fotografiranje uz prepoznatljivu vizuru istog jer će se najkasnije u travnju ispustiti voda iz jezera na godinu dana radi izmuljivanja.

U galeriji fotografija pogledajte kako je danas bilo u Trakošćanu.

Nastavite čitati