Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Osnovnoškolci iz Vrbna uče o zdravom načinu života, očuvanju prirode…

Objavljeno:

- dana

Ove školske godine Područna škola Josipa Jedvaja Vrbno uključila se u vrijedan projekt.

Vezan je uz ekologiju i održivi razvoj koji se provodi u okviru Građanskog odgoja i obrazovanja, a Područna škola Vrbno realizira ga u suradnji s Varaždinskom županijom.

S obzirom na to da učenici uče o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju, projekt je itekako značajan. Osnovnoškolci tako sudjeluju u nekoliko izvannastavnih aktivnosti – jedna grupa izrađuje povišene gredice na kojima će uzgajati začinsko bilje, a napravit će i hotel za kukce, druga grupa obrađivat će vrt u blizini škole gdje će saditi i sijati autohtone vrste cvijeća i povrća, dok će treća grupa obrađivati školski voćnjak.

– Budući da je ograda na školskome vrtu dotrajala, bilo je potrebno zamijeniti ju drugom. Uz veliki angažman učitelja, učenika, roditelja i tehničkog osoblja škole nastao je tradicijski plot od šibe, karakterističan za ove krajeve – opisuju iz Područne škole Vrbno.

Krajem travnja posjetit će ih i članovi varaždinske Udruge Gredica koja se bavi promicanjem održivog načina života, pa će njihovi savjeti i prigodno predavanje biti od velike koristi kako učenicima tako i profesorima.

– Učenici i učitelji uživaju u radovima na svježem zraku, u prirodi. Nadamo se da ćemo ovime napraviti barem mali, ali značajan korak prema kvalitetnijem suživotu s prirodom – zaključili su iz škole.

Čestitavši učenicima i nastavnicima na uspješnom provođenju ovog vrijednog projekta načelnik Općine Bednja Damir Poljak istaknuo je važnost očuvanja okoliša i brige o prirodi.

– Drago mi je da se sve osnovne škole na našem području sve više uključuju u razne projekte i izvannastavne aktivnosti te da ih i više nego uspješno provode. Time se našim učenicima, uz osnovno obrazovanje, daju temelji i uči ih se o nekim od najvažnijih stvari za njihov budući život, očuvanju prirode, zdravom načinu života, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i brizi za okoliš – poručio je načelnik Poljak.

Život i društvo

Ekipa „Nikud nikam“ pobijedila na 2. „Strmskim seoskim igrama“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 6. kolovoza, na igralištu Gašparnjak, u organizaciji Mjesnog odbora Strmec Podravski i DVD-a Strmec Podravski održane su 2. „Strmske seoske igre“.

Sudjelovalo je šest miješovitih ekipa u pet disciplina: mali nogomet, odbojka na pijesku, potezanje užeta, vatrogasni poligon i ispijanje piva.

Cilj ove manifestacije je bilo druženje mještanja te su rezultati bili u drugom planu, ali valja istaknuti da je prvo mjesta nakon zbroja svih rezultata osvojila ekipa „Nikud nikam“, drugi su bili „Krovopokrivači“, dok je treće mjesto osvojila ekipa caffe bara „Monaco“.

Djeca su se mogla zabaviti na popularnom napuhancu i vožnji vlakićem.

Za sve natjecatelje i posjetitelja bila je osigurana hrana i piće, a sve zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima kako s područja općine Petrijanec, tako i iz susjednih mjesta. Organizatori su ima zahvalili na pomoći.

Nastavite čitati

Život i društvo

U protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na divljač, policija poziva na oprez u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Praćenjem događanja prometnih nesreća i drugih prometnih događaja na području Policijske uprave varaždinske u proteklih nekoliko dana, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zamijetili su da je u prethodnom razdoblju porastao broj događaja naleta cestovnih motornih vozila na domaće i divlje životinje.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako pozivamo ih da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti, ali i domaćih životinja – poručili su iz PU varaždinske.

Napominju također da je samo tijekom protekla 24 sata zabilježeno šest naleta na srneću divljač, koji su se dogodili u rano jutarnjim i večernjim satima na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana.

– Također, pozivamo vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (psi, mačke i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama – ističe policija.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisana kazna 300 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje