Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Osnovnoškolci u čakovečkome Muzeju doznali sve o čaju te kasnije uživali u čajanci

Objavljeno:

- dana

Učenici 2. a razreda III. osnovne škole Čakovec jučer su u Muzeju Međimurja naučili gdje je otkriven čaj, koje sve vrste tog napitka postoje i potječu li svi od iste biljke.

Naime, u okviru Muzeologajnice, edukativnog projekta Muzeja Međimurja Čakovec, muzejska pedagoginja Ines Virč i vlasnik specijalizirane trgovine čajeva „ČokoČaj“ Krešimir Šoštarko održali su radionicu posvećenu tom napitku kojeg 15. prosinca slavi cijeli svijet. – Svaki se mjesec u Muzeju Međimurja održavaju tematske radionice usko povezane s predmetima u našem stalnom postavu. A kako se u našem kulturno-umjetničkom odjelu nalaze servisi za čaj te predmeti vezani uz kuhinju i blagovaonicu, željeli smo približiti te stvari djeci i tako obilježiti Svjetski dan čaja – rekla je Ines Virč dodavši da je radionica bila podijeljena u tri djela. U prvome su mališani razgledali predmete vezane uz čajanku koji se nalaze u Muzeju, nakon čega su u gostujućem predavanju Krešimira Šoštarka naučili kako je i kada nastao čaj, kada je izumljena filtar vrećica i slično. U trećem, kreativnom djelu, osnovnoškolci su sami izrađivali šalice čaja od kolaž papira. – Bio mi je izazov na ovakav način s dječicom raditi. No, vrlo je zanimljivo da su baš u ovo zimsko vrijeme djelatnici Muzeja ovako nešto pokrenuli, u vrijeme kad ljude zima asocira na čaj. Uvijek je zanimljivo educirati ljude jer se još uvijek kod nas o čaju malo što zna – rekao je vlasnik „ČokoČaja“. Interes za radionice koje se odvijaju u okviru Muzeologajnice je velik. Primjerice, oko 200 djece prijavljeno je u prosincu samo za radionice vezane uz čaj, stoga se svi zainteresirani roditelji ili ravnatelji ustanova mogu javiti muzejskoj pedagoginji Ines Virč na mail adresu:[email protected] kako bi na vrijeme rezervrali željeni termin.  

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje