Nakon dugogodišnjeg iščekivanja učitelja, nastavnika, roditelja, ali i lokalne zajednice u kojoj se nalazi, danas, 23. rujna, svečano je otvoren novoizgrađeni dio VI. osnovne škole Varaždin.

– Izgrađena je nova, dvodijelna dvorana i nove učionice biologije, kemije i informatike, sve s pripadajućim kabinetima. Imamo i novu multimedijsku knjižnicu koja postaje centralni dio škole u kojem će se okupljati svi njezini učenici i učitelji, gdje će moći čitati. Proširena je i blagovaonica i tako je učenicima omogućen jedan redovitiji i normalniji način sudjelovanja u užini i ručku. Po prvi puta će naši učenici moći sjediti za vrijeme užine i ručka, a prošireni su i kapaciteti zbornice koja stvarno mora odgovarati ukupnom broju zaposlenika – rekao je ravnatelj VI. osnovne škole Mario Stančić.

Škola trenutno ima 100 zaposlenika i 800 učenika, od toga je 55 učitelja, od kojih je 10 u produženom boravku. Mnogo je i asistenata, pripravnika…

– Veseli me što su uređeni i posebni, specijalizirani kabineti koji će omogućiti našim učenicima eksperimentalnu, programsku, istraživačku nastavu, a to je ono zbog čega smo zaista i ovdje – rekao je Stančić.

Svečanosti nije propustila ni ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, koja je čestitala ravnatelju škole i Gradu kao osnivaču, s obzirom na to da je riječ o Školi za život još od prošle godine iz eksperimentalnog programa.

– Meni osobno je važno da je ovo sad i prostor za život, znači ne samo u prenesenom, već i doslovnom smislu. To pokazuje da osnivač brine o školi, što mu je i zadaća, a s druge strane u proteklom smo periodu ulagali ne samo u eksperimentalne škole, kojih je ukupno 74 uključujući i VI. osnovnu u Varaždinu, nego smo se trudili ulagati i u opremu i edukaciju, što sa sinergijom osnivača rezultira ovakvom prekrasnom školom. Ne samo da ima izvrsne prostore, već i rezultate. Brinu i o darovitim učenicima i sudjeluju na humanitarnim akcijama, a taj žar je vidljiv i kad dođete u svakom trenutku u školu. Nadam se da se tako biti i dalje – navela je ministrica Divjak.

Svečanosti su prisustvovali i pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj te varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je istaknuo je trojaku vrijednost izgradnje novih prostora i dvorane.

– Prije svega ovime smo zaključili kompletnu izgradnju škola koje su sad sve u jednoj smjeni i još ćemo neko vrijeme na žalost biti jedini hrvatski grad u kojemu sva djeca i roditelji, pa i nastavnici rade u jednoj smjeni. Druga vrijednost je činjenica da je ovo jedna od ponajboljih škola u Hrvatskoj te je dobila je suvremenu knjižnicu i kabinete za STEM područje. Treća vrijednost je da ovu dvoranu i naši sportaši dobivaju na korištenje, jer ih imamo premalo – kazao je Čehok.

Osvrnuo se i na financiranje izgradnje škole i novih učionica.

– Projekt smo naslijedili, bilo je nažalost bilo je i onih koji su pokušali podmetnuti nogu, no srećom uspjeli smo u tome i ovo je jedan veliki dan za varaždinsko školstvo. Grad je uložio vlastita sredstva, 15.8 milijuna kuna. To su mala sredstva s obzirom na ono što smo naslijedili, a to je projekt od 188 milijuna kuna javno-privatnog partnerstva, koji se osam godina nije ostvario, a nama je trebalo dvije. Uz ulaganje u II. i V. osnovnu školu, Varaždin će sigurno imati, mogu to slobodno reći, najbolje škole u ovome dijelu Europe – zaključio je varaždinski gradonačelnik.

Komentari

Komentara