Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Otvoren je Trash film festival: Varaždin dobio Ulicu slavnih po uzoru na Walk of fame u Hollywoodu!

Objavljeno:

- dana

Postavljanjem prve ploče u Uskoj ulici, prvoj varaždinskoj Ulici slavnih po uzoru na Walk of fame na Hollywood Boulevardu, ove je srijede, 5. rujna, službeno otvoreno 13. izdanje Trash film festivala.

Čast da prvi dobije zlatnu ploču u varaždinskoj Ulici slavnih pripala je legendarnom hrvatskom glumcu Zvonimiru Ferenčiću, najpoznatijem po svojoj ulozi Franca Ožbolta Cinobera u kultnim Gruntovčanima. – Tražili smo projekte kako bismo ostavili nešto trajno iza sebe, a odlučili smo se za Walk of fame, gdje ćemo predstavljati ljude iz domaće i strane kinematografije koji su po nekim našim parametrima važni. Ove godine odabrali smo Zvonimira Ferenčića, kojeg je obilježila uloga Cinobera, a čiju 20. godišnjicu smrti obilježavamo ove godine – rekao je Ante Magaš, član udruge Trash i idejni začetnik projekta varaždinskog Trash walk of fame. Otvorenje festivala dodatno je začinio varaždinski glumac Zdenko Brlek, koji je samo za ovu prigodu uskočio u ulogu Cinobera te dobrano nasmijao sve prisutne svojim nastupom, dok je čast da otkrije ploču pripala gradonačelniku Varaždina Ivanu Čehoku. Spomenimo kako je na službeni natječaj Udruge Trash ove godine stiglo 200-tinjak filmova iz svih dijelova svijeta, a selektor festivala u službenu je konkurenciju festivala uvrstio 50-ak filmova koji će biti prikazani u Kinu Gaj te će se boriti za festivalske nagrade, famozne Zlatne motorke. – Trinaesti je najsretniji Trash film festival jer smo dobili do sad najviše filmova u prijavama. Posebno nas veseli kad dobijemo filmove iz zemalja iz kojih ih još nismo imali, poput Iraka i Irana, a koji su nam pristigli ove godine. U odnosu na prošle godine najviše je SF filmova, dok vlada neka manja kriza s borilačkim filmovima. Horor filmovi su evoluirali u odnosu na prošle godine, pa nema toliko špricanja krvi i letećih udova – otkrio nam je Slobodan Runjak, direktor festivala. Spomenuo je kako će se i ove godine prijavljeni filmovi boriti za Zlatne motorke u kategorijama borilačkog, znanstveno-fantastičnog, akcijskog i horor filma, a dodijelit će ih Stručni žiri festivala u koji su ove godine uvršteni hrvatski publicist, novinar, urednik, glazbenik i redatelj Anđelo Jurkas, najaktivniji i najugledniji hrvatski filmski kritičar novije generacije Marko Njegić i jedan od najboljih, najuglednijih i najaktivnijih filmskih i televizijskih montažera s ovih prostora Goran Mitrović. Jednu će, onu najslađu, Zlatnu motorku već tradicionalno dodijeliti i festivalska publika. Program festivala nastavlja se već danas, u četvrtak, od 16 sati u kinu Gaj, gdje će biti prikazani filmovi iz službene konkurencije, a zatim se zabava seli u caffe bar Elephant gdje će s početkom u 19 sati biti održan filmski kviz Marija Kovača, poznata Kvizna situacija. Glazbeni program počinje u 21 sat u Dvorištu Palače Sermage nastupom bendova WiFly i Bruto Geto. Upad na sva događanja je besplatan za sve posjetitelje.

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati