Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Otvoren Matulov grunt, jedinstveni edukacijsko-istraživački centar i rezidencija za umjetnike

Objavljeno:

- dana

Projektom „Med dvemi vodami“ obnovljen je Matulov grunt u Frkanovcu, tradicionalna međimurska hiža koja postaje Edukacijsko-istraživački centar na kojem se interpretiraju zaštićene vrste leptira te postaje privremena rezidencija za pisce, umjetnike i istraživače.

Odlukom Skupštine Međimurske županije 2002. godine, 13 hektara doline potoka Plešivica na području Općine Sveti Juraj na Bregu proglašeno je spomenikom prirode. Naime, na tom području poznatijem pod nazivom “Bedekovićeve grabe” zabilježeno je postojanje čak 81 biljne vrste te 63 vrste danjih leptira.

Bedekovićeve grabe prvenstveno su zaštićene jer su stanište dviju vrsta ugroženoga leptira: velikoga livadnog plavca i zagasitoga livadnog plavca, koji obitavaju samo na livadama koje se ručno kose.

S obzirom na to da je za opstanak ovih ugroženih vrsta od presudne važnosti tradicijska aktivnost čovjeka, u očuvanje bioraznolikosti Međimurja aktivno su se uključile Međimurska županija i Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ te su uz pomoć Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, Turističke zajednice Međimurske županije i Općine Sveti Martin na Muri, osmislile projekt „Med dvemi vodami“ vrijedan 12 milijuna kuna zahvaljujući kojem su tijekom prošle godine otvoreni Centar za posjetitelje u Križovcu i Eko-turističke poučne pješačko i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“.

Projekt je sufinanciran sredstvima Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, a priveden je kraju završetkom radova i opremanjem treće lokacije, Matulova grunta u Frkanovcu koji se nalazi nedaleko od Bedekovićevih graba. Ovim projektom, Međimurje ne samo da je dobilo tri odlične turističke lokacije prirodne baštine, nego je i unaprijeđena posjetiteljska infrastruktura kojom se povećava znanje i svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti, naglasila je voditeljica projekta Ana Kralj.

Matul je međimurska riječ za leptira, a grunt za posjed

Matulov grunt zapravo je obnovljena tradicionalna međimurska hiža u samom srcu Međimurja. Ispod slamnatog krova koji se rijetko može naći u Hrvatskoj, smješten je edukacijsko-istraživački centar na kojem se naglašava značaj čovjeka i njegovih tradicijskih aktivnosti za očuvanje ugroženih vrsta te prirode općenito. U rekonstrukciju i opremanje Matulova grunta uloženo je 1.950.000 kuna.

Sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, prostor za predavanja i radionice, a uz interaktivni zid i animirani film prikazivat će se životni ciklus leptira. Uz suvremeni postav, ostao je sačuvan tradicijski duh Međimurja, pa se u „hiži“ mogu razgledati stara preša, tradicijski predmeti, a u dvorištu je ostavljen zdenac.

Međimurska županija kao vlasnik objekta željela ga je staviti u javnu funkciju te je župan Međimurske županije Matija Posavec predao Matulov grunt na korištenje Javnoj ustanovi za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ čiji će se djelatnici baviti očuvanjem „matula“.

– Ovu smo staru hižu spasili od propadanja i udahnuli joj novi život te smo za buduće generacije sačuvali i ostavili prirodne vrijednosti Međimurja kojima smo dali dodanu vrijednost – rekao je.

Na 106. rođendan Jože Horvata otvorena rezidencija za znanstvenike, književnike i umjetnike

Osim kao centar u kojem će se brinuti o značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja, Matulov grunt zamišljen je i kao rezidencija za umjetnike i istraživače, a prva službena suradnja uspostavljena je već prilikom otvorenja. Nakon što su razgledali Matulov grunt i Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, članovi Društva hrvatskih književnika, udruženja sa stoljetnom tradicijom koje okuplja više od 500-tinjak književnika, ostali su oduševljeni viđenim.

Rezultat posjeta je dogovor ravnatelja “Međimurske prirode” Siniše Goluba i predsjednika Društva Zlatka Krilića o dugoročnoj suradnji.

– Želimo da znanstvenici i umjetnici dođu u naše Međimurje, baš u Matulov grunt, gdje će zahvaljujući prekrasnoj međimurskoj prirodi pronaći inspiraciju za svoj rad u koji će utkati tragove naše županije – istaknuo je ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub dodavši da je ovo zasigurno najljepša od tek pet rezidencija za književnike i umjetnike u Hrvatskoj.

Najbolje od međimurske prirode spojeno u odličan turistički projekt

Završetkom projekta Med dvemi vodami Međimurje je dobilo tri jedinstvene turističke lokacije koje postaju središte širenja svijesti o očuvanju prirode i edukacija posjetitelja o zaštićenim područjima i prirodnim vrijednostima, što je prilikom otvorenja Matulova grunta pohvalila državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman dodavši da je ovaj projekt primjer kako se privlače i dupliciraju sredstva europskih fondova. Sve tri nove „atrakcije“ nalaze se na biciklističkim rutama, a svojim sadržajem zasigurno će oduševiti i domaće i strane posjetitelje.

Foto i video

FOTO Varaždinski plac vrvio posjetiteljima, planulo 50 kilograma kestena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinska tržnica je u subotu, 16. listopada obilježila Dan kestena. Tim povodom posjetiteljima je  besplatno podijeljeno 50 kilograma pečenih kestena, čemu su članice udruge Trnovečko srce pridružile svoje makače, štrukle i druge delicije.

Interes je bio očekivano dobar  te je plac vrvio posjetiteljima. Svatko je pronašao nešto za sebe, a mnogi su i zapjevali uz odličan tamburaški sastav ‘Špancir’.

Ipak najviše su pažnje izazvali radovi mališana iz dječjih vrtića iz Varaždina i okolice postavljeni po čitavoj tržnici. Interes vrtića za sudjelovanjem u ovoj već tradicionalnoj jesenskoj izložbi svake je godine sve veći, što posebno raduje direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara koji je svim mališanima i voditeljima zahvalio i čestitao na izuzetnom trudu.

– Posebno me veseli što se ove godine odazvalo čak šesnaest dječjih vrtića i zaista je teško izabrati najbolje radove. Oni su svi za nas pobjednici, jer se vidi da su se svi stvarno potrudili. No kako smo morali ipak izabrati prva tri mjesta, odlučili smo da treće ove godine pripadne DV Varaždin u Dravskoj, drugo DV Panda, a prvo DV Bajka. Za mališane smo pripremili nagrade, a nadam se da će roditelji i svi koji su radili s djecom, rado doći i ponositi se izložbom – rekao je Ciglar.

Događanja na placu rado posjećuje i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, pa tako nije propustio ni Dan kestena. Istaknuo je kako je varaždinski plac možda posljednje pravo mjesto susreta građana u centru,  te pohvalio što tržnica kontinuirano nudi programe svojim posjetiteljima. Ujedno je najavio namjeru Grada Varaždina da od iduće godine dodatno podigne standard i kvalitetu prehrane u varaždinskim vrtićima.

Počet ćemo od DV Varaždin, a ideja će se realizirati u suradnji s našim OPG-ovima, Gradskom tržnicom i svim domaćim proizvođačima koji budu zainteresirani. Djecu želimo naučiti jesti zdravo, a zdravo je u prvom redu ono što je proizvedeno doma – ističe Marković.

Iz Gradske tržnice za iduću subotu, 23. listopada najavljuju humanitarnu Vrganijadu u suradnji s Rotary klubom, dok 30. listopada slijedi Festival tikvi, a potom u studenom i tradicionalni izbor najkumice.


Bliže se Svi sveti, pa će se na Starom sajmištu na Banfici od 27. listopada do 1. studenoga održavati Sajam cvijeća i svijeća.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Debitantski Eko kotlić u Križovcu okupio čak 13 ekipa, svi uživali u opojnim mirisima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija/IGH

Na Trgu međimurske prirode, jedinom trgu posvećenom prirodi u Republici Hrvatskoj, u subotu je održana kulinarska manifestacija „Eko kotlić na Trgu međimurske prirode“.

Domaćin manifestacije bila je Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”, s namjerom okupljanja ekoloških i srodnih udruga koje svojim radom doprinose procesima zaštite prirode te da kroz zajedničko kuhanje uspostave bolji partnerski odnos.

Sudionici prvog eko kotlića na Trgu međimurske prirode bili su Ekološka udruga “Platana” Nedelišće, MNK “Vidovski zlatari” Donji Vidovec, Udruga turističkih vodiča “Međimurski vodiči” Čakovec, Planinarsko društvo “Bundek” Mursko Središće, Planinarski klub “Extrem” Čakovec, Udruga šumoposjednika “Jegnjed” Čakovec, SRD “Verk” Križovec, Udruga “Frkanovčani” Frkanovec, Zaštitarsko-ekološka udruga “Čaplja” Podturen, Mjesni odbor Miklavec, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Čakovec, sama “Međimurska priroda” te naša ekipa – 7 plus Regionalni tjednik.

Gastro druženje na adresi “Međimurske prirode” nije bilo natjecateljskog karaktera, jer cilj manifestacije nije bila pobjeda, već zajedničko druženje i razmjena iskustava. Ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub izrazio je izuzetno zadovoljstvo odazivom sudionika.

– Priroda se ne može štititi samo institucionalno ako u nju nije uključeno lokalno stanovništvo. Ovakve manifestacije najbolji su primjer da se ljudi međusobno povežu i upoznaju, a danas je ovdje 12 ekipa koje će uz neformalno druženje izmjenjivati svoje stavove i iskustva u zaštiti prirode Međimurske županije – rekao je ravnatelj Golub.

Dodao je da se Trgom međimurske prirode prvi put šire fini mirisi, no da je uvjeren da će lijepa manifestacija postati tradicionalnom.

U sklopu manifestacije održana je mini izložba Gljivarskog društva “Smrčak” iz Čakovca na kojoj su se posjetitelji mogli upoznati s gljivama našeg podneblja te dobiti savjet kako u prirodi determinirati gljive.

Velik dio tereta i odgovornosti oko manifestacije ponio je glavni čuvar prirode u “Međimurskoj prirodi”, ujedno i predsjednik Ekološke udruge “Platana” iz Nedelišća, Velimir Bašek, kojem su se posjetitelji javljali s pitanjima i eventualnim problemima. Svima okupljenima zaželio je ugodno druženje.

Ekipe je posjetio gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, rekavši da pozdravlja svaku inicijativu koja doprinosi većoj koheziji dionika zaštite prirode, s obzirom na činjenicu da djeci i unucima trebamo ostaviti što čišću i zdraviju Zemlju. Spomenuo je i želju za preuređenjem podruma zgrade “Međimurske prirode” u rudarsko okno, čime bi se zaokružila turistička priča najsjevernijega hrvatskoga grada povezana s rudarskom baštinom.

Manifestaciju je obišao i zamjenik župana Josip Grivec, koji je pohvalio organizatora na ideji i realizaciji, a svim sudionicima zahvalio na uključivanju u prvi eko kotlić. Svi zainteresirani mogli su sudjelovati i u razgledu Centra “Med dvemi vodami”.

– Vidim kako se međusobno družite, degustirate jela i to je najljepši dio ove manifestacije. Cilj je postignut i vidimo se sljedeće godine na drugom eko kotliću na Trgu međimurske prirode! – poručio je Grivec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje