Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Otvoren novi dječji vrtić u Svetom Iliji: „Gumbek“ je već veseli dom za 104 mališana

Objavljeno:

- dana

Prigodnim programom svečano je otvoren Dječji vrtić „Gumbek“ u Općini Sveti Ilija. Nova zgrada dječjeg vrtića nalazi se u naselju Beletinec i ukupne je površine 1300 metara kvadratnih. Maksimalno može primiti 120 polaznika, a već sada je mjesto veselog okupljanja za 104 mališana.

– Ovo je svakako povijesni dan za Općinu Sveti Ilija s obzirom da smo uspješno realizirali veliki projekt koji je bio od vitalne važnosti na naše mještane. Riječ je o projektu vrijednome gotovo 14 milijuna kuna, kojeg bi bilo nemoguće realizirati bez sufinanciranje putem fondova Europske unije i domaćih ministarstava – rekao je prilikom otvorenja Dječjeg vrtića „Gumbek“, načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

Projekt je sufinanciran putem programa Ruralnog razvoja s iznosom od 7,5 milijuna kuna, a dodatna 3,4 milijuna stigla su posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Preostali iznos od oko tri milijuna kuna osiguran je iz općinskog proračuna.

– Na ovaj smo način putem programa Ruralnog razvoja diljem Hrvatske izgradili i otvorili 201 dječji vrtić i osigurali predškolski smještaj za oko 13.500 djece. Riječ je o jednom od najizdašnijih projekata, možda ne po visini ulaganja, koliko po vrijednosti koja je osigurana obiteljima s malom djecom u ruralnim područjima. Na ovaj smo način osigurali uvjete da mlade obitelji ostanu na selu, a ne da sreću traže u urbanim sredinama, nerijetko i u stranim državama – poručila je Nataša Tramišak, ministrica Regionalnog razvoja i fondova Europske unije kojoj je pripala čast da s načelnikom Bosiljem, varaždinskim županom Anđelkom Stričakom i državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Zdravkom Tušekom, prereže vrpcu i tako službeno pusti dječji vrtić u rad.

Dječji vrtić „Gumbek“ zapošljavat će 11 osoba od kojih je sedam odgajateljica. Bude li potrebe, poručuje načelnik Bosilj, zapošljavat će se i dodatno osoblje.

– Iskreno se tome nadamo s obzirom i na druga velika ulaganja u Općinu Sveti Ilija kojima podižemo životni standard. Već sljedeće godine vrata će otvoriti još jedno kapitalno zdanje, nova zgrada osnovne škole u Svetom Iliji – zaključio je načelnik Bosilj.

Život i društvo

PU varaždinska u petak u akciji “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

parkiranje osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila u petak, 3. prosinca, od 8 do 14 sati na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici provodit će akciju “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Isto tako, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

– Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (uključujući i parkirališta trgovačkih centara), zatim teže prekršaje nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Stablo načeo dabar, vjetar ga srušio na cestu pa intervenirao DVD Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Maruševec/Facebook

DVD Maruševec na svom je Facebooku izvjestio o intervenciji koju su imali 30. studenoga oko 20 sati.

Pozvani su na uklanjanje stabla s prometnice Korenjak-Brodarovec te je poslano navalno vozilo s pet vatrogasaca.

– Dolaskom na mjesto intervencije zatičemo stablo srušeno preko ceste, stablo je načeo dabar, a srušio vjetar. Preko dijela srušenog stabla je prešao i automobil te je vlasnik istog pozvao policiju zbog mogućnosti štete na vozilu. Do završetka uviđaja cesta je zatvorena za sav promet te oko 21 sat stablo pilimo upotrebom motorne pile i rašćišćavamo prometnicu – objavili su vatrogasci.

Pokušali su se i našaliti napravivši simpatičnu fotografiju dabra s motornom pilom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje