Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Otvoren Sajam lov, ribolov, priroda i turizam, klinci znatiželjno dodirivali kraljevskog pitona

Objavljeno:

- dana

U VARAŽDINSKOJ ARENI

U varaždinskoj Areni otvorena je najveća hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, vezana na boravak u prirodi i turizam.

Na 22. izdanju okupilo se stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Rumunjske.

– Možemo biti zadovoljni i jako nam je drago da vidimo mnoge zaljubljenike u lov, ribolov i boravak u prirodu – rekla je Maja Šimenc, direktorica Sajma.

Na otvaranju sajma nastupio je mlađi sastav rogista, koji je svojom izvedbom sve oduševio.

– Ovaj Sajam bio je jedan od razloga zašto je Varaždin dobio nagradu za najbolju turističku destinaciju na kontinentu, naravno uz Barokne večeri i Špancirfest. Drago mi je da je manifestacija s godinama stasala u jednu respektabilnu manifestaciju – dodao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Nakon otvaranja, svi su mogli kušati lovačke gulaše koje su pripremili članovi Lovačkog saveza Varaždinske županije, ali i fiš te šarana na rašljama.

Na Sajmu je izložena diorama preparirane divljači hrvatskih krajeva, koju je na 40-ak četvornih metara sajamskog prostora postavio Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza.Tvrtka Interland izložila je pak oko 30 vrsta prepariranih slatkovodnih riba. 

Zoološki vrt grada Zagreba predstavio je zmije hrvatske – neotrovne smukulju, bjelicu i bjeloušku te otrovne riđovku i poskoka koje su pod stručnim nadzorom timaritelja osposobljenog za rukovanje otrovnim zmijama. Tu su i dva mala kraljevska pitona te dvije crvenouhe kornjače, koje svi mogu dotaknuti.

Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca izložilo je stotinjak vrsta gljiva ubranih u šumama sjeverne Hrvatske.

Više u fotogaleriji.

Izvor: Foto:

Život i društvo

Zaklada za pomoć djeci VITA lani prikupila rekordnu svotu donacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zaklada za pomoć djeci VITA je, unatoč pandemiji, u 2020. godini prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna.

Iako protekle godine Zaklada nije bila u mogućnosti organizirati humanitarne aktivnosti i prikupljati financijska sredstva uživo, u odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, istaknuto je u godišnjem izvješću o radu koje su prihvatili županijski vijećnici na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević zahvalila je svim donatorima koji omogućavaju redovito osiguravanje potrebnih sredstva djeci oboljeloj od rijetkih, teških i malignih oboljenja.

– U 2020. smo, nažalost, imali i porast broja korisnika za 17 %, stoga nam je povezivanje s donatorima bilo jako važno. Na “Kajkavskoj večeri” u Stuttgartu prikupili smo 60.000 kuna, podržao nas je Sportsko i rekreativni klub Sparta s 40.000 kuna, potpisali smo ugovor o sponzorstvu sa Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu od 30.000 kuna, a hvala i Autolakirnici Kocijan i MDV centru na donacijama, kao i svim građanima koji su nas podržali.  Drago nam je da je naša misija prepoznata, iako radi pandemije nismo bili aktivni na terenu kao i prijašnjih godina. S optimizmom gledamo u ovu godinu, vjerujemo da ćemo imati mogućnosti organizirati više toga i dodatno promovirati važnost našeg djelovanja te ponovo imati rekordnu godinu, u smislu realiziranih donacija – pojasnila je Martinčević.r

Prošli tjedan je održana i prva sjednica Upravnog odbora u 2021. godini na kojoj je s 3.000 kuna potpore za svakog od deset korisnika osigurana pomoć za sufinanciranje logopedskih i defektoloških terapija, radnih terapija te lijekova, terapijsko penjanje, fizioterapiju, radnih i senzornih terapija, održavanje slušnih aparatića te podmirenje dijela putnih troškova i odlaska na kontrole.

Riječ je o djeci koja boluju od hodgkinovog limfona, epilepsije, autizma i razvojnog  poremećaja, zloćudnog tumora u predjelu malog mozga, razvojnih teškoća, razvojnih anomalija mozga, razvojnog zaostajanja, cerebralne paralize, tumora zametnih stanica testisa, gubitka sluha, dijabetesa melitus 1 i autoimunih bolesti.

U prošloj godini je novčana pomoć dodijeljena 41 korisniku. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati