U utorak, 21. srpnja, u Kuli stražarnici Staroga grada, Galeriji HDLU, otvorena je izložba članice Društva, varaždinske autorice Maje Vrban Sačić.

Riječ je o radovima nastalima u posljednjih šest mjeseci, a izložbu pod nazivom „Honeymoon“ predstavio je akademski slikar i galerist Darko Sačić, također član HDLU-a Varaždin.

– Ja sam ove Majine radove vidio tek prije neki dan i baš sam se iznenadio. Radi se o tome da su to podijeljeni osjećaji u jednom od najistaknutijih perioda njezinog života. U te dvije godine koje su sad iza nje dogodilo se puno važnih stvari i te dvije godine ona je uspjela sažeti u ovih par slika koje su na zidu – rekao je Darko Sačić prilikom otvorenja te dodao kako je izložba podijeljena u tri izričaja.

Tri izričaja

– Imamo jedan izričaj koji je na tragu enformela, odnosno debelog slikarstva, jer je u pitanju nanošenje debelih slojeva boje. Imamo isto tako crno-bijele panele koji su apstraktni, ali vrlo lirični i interesantni po svojoj kompoziciji, a tu su i figurativni radovi koji vraćaju povjerenje u Majinu sposobnost slikanja, što je mene jako razveselilo, kao i činjenica da netko ponovno slika u ovome gradu – opisao je Sačić Majinu izložbu.

Mladu autoricu inspiriralo je bračno putovanje jugoistočnom Azijom, no radovi, kaže, nisu putopisni.

– Radovi propituju međuljudske odnose i tu je prisutan kontrast između nepoznatog kontinenta, kultura, i poznate intime koje jedno takvo putovanje nosi. Možete vidjeti i neke figurativne, simboličke radove, ali i neke apstrakcije koje se opet mogu na sličan način tumačiti – istaknula je Maja, čija je izložba zbog Covid-19 bila malo odgođena, no dodaje kako cijela ta situacija umjetnicima zapravo daje vremena da se zatvore u atelje i rade u miru.

– Na neki način ova situacija inspirira te kao takva utječe i na radove – zaključuje.

Izložba „Honeymoon“ je otvorena do 9. kolovoza.

O autorici

Maja Vrban rođena je 1987. godine u Varaždinu. Magistrirala je 2012. godine na odjelu grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Nevenke Arbanas. Godine 2006. dobila je nagradu Akademije za najboljeg studenta grafičkog odjela na godini, a 2011. godine otkupnu nagradu specijalne komisije Sveučilišta u Zagrebu za završni rad godine, „Androgenus“.

Ostvarila je dvije samostalne izložbe i sudjelovala na mnogim skupnim projektima i izložbama, od kojih se izdvaja multimedijski projekt na “MOLT! Speculative identities“ u Atelierhof Kreuzbergu u Berlinu. Od 2011. do 2013. godine radi kao profesorica grafičkog dizajna, foto-grafike i računalstva na Srednjoj Strukovnoj Školi u Varaždinu. Od 2012. do 2014. godine radi kao voditeljica u Školi za slikanje, crtanje i modeliranje Miljenčić-Štokić.

Od 2016. nadalje djeluje kao suosnivač Browncatz digitalnog studija, gdje ostvaruje projekte na području grafičkog i web dizajna.

Komentari

Komentara