U galeriji Dvora Trakošćan u srijedu, 27. studenoga, otvorena je izložbe slikara Ivana Generalića pod nazivom „Ivan Generalić – Iz zbirke umjetnina Vladimira Malogorskog“.

Izložba je pripremljena povodom 27. godišnjice umjetnikove smrti, a varaždinski kolekcionar Vladimir Malogorski ovog je puta prikazao oko 70 uglavnom crteža poznatog umjetnika i svog prijatelja te dva velika ulja na platnu koja do sada nije izlagao.

Na otvorenje su stigli brojni gosti, Generalićeva obitelj, te članovi KUD-a Gruntovec, koji su izveli zabavan skeč.

– Generalić je sam po sebi bio poseban pa je i svaka njegova slika posebna. Tako je stvarao i tako je živio. Na primjer, on nije slikao na štafelaju nego na krevetu. Kao i svi veliki ljudi Generalić je bio čudak, ali ako ste zadobili njegovo povjerenje potpuno su to bili drugačiji razgovori i komunikacija. Osamdesetih godina su naivni slikari pohodili papu, a on je rekao “Ako papa hoće moju sliku, neka dođe k meni”. Takav je bio. Dvije slike koje danas prikazujemo su velikog formata i na platnu, što je rijetkost kod naivaca. Ja sam se kao kolekcionar sjetio Generalićeve godišnjice smrti i njegovog rođendana, a struka i okolina nisu – rekao je Vladimir Malogorski.

Akademik Tonko Maroević istaknuo je da izloženi crteži na papiru najbolje pokazuju kako je Generalić radio i pripremao skice za izvedbe u ulju na staklu. Dodao je da su baš crteži uvid u mnoga djela našeg poznatog umjetnika koja se sada nalaze u zbirkama diljem svijeta.

– Treba zahvaliti Zbirci Malogorski što je skupila impresivnu cjelinu i čuva dragocjenu ostavštinu po kojoj možemo najbolje upoznati kako je Ivan Generalić radio. I danas ima interesa za naivu, a bit će ga i sve više, ali isključivo u vrijednosti. Hiperprodukcija je naštetila imidžu hrvatske, a naročito podravske naive. Ali Generalić je otac naive, a crtež je ishodište rada. Na ovaj način možemo vidjeti kako je majstor pristupao umjetnosti i stvorio jedan svoj svijet. Generalić je do smrti ostao vezan za svoj zavičaj i svoje doživljaje. Njegov je pristup jednostavnosti, ali i virtuoziteta. Generalićevo značenje neće nikada prestati – objasnio je Maroević.

Izložba „Ivan Generalić – Iz zbirke umjetnina Vladimira Malogorskog“ ostaje otvorena za razgled do 9. veljače 2020. godine.

Komentari

Komentara