Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Otvorenjem izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ službeno započelo obilježavanje Dana Međimurske županije

FOTO: Silvio Benč

Objavljeno:

- dana

Otvorenjem izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ službeno je započelo obilježavanje Dana Međimurske županije.

Riječ je o izložbi koja slijedi najmodernije dosege u suvremenoj muzeologiji pa se Međimurje konačno može pohvaliti postavom koji na dostojanstven način prikazuje povijest Zrinskih.

Inicijativa uređenja novoga postava nastala je partnerstvom Muzeja Međimurja Čakovec u projektu “Living Castles” – mreže „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa.

Radove na preuređenju prostorija, montaži tehničkih uređaja i opremanju najvećim je dijelom financirao Europski fond za regionalni razvoj, a cjeli projekt provodio se u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2004.-2020. Projekt uključuje kulturne ustanove i razvojne agencije iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije na čelu s vodećim partnerom – Međimurskim veleučilištem u Čakovcu. Dio troškova snosio je i sam Muzej Međimurja Čakovec. Ukupan iznos utrošenih sredstava je 168.000 eura.

Zbog epidemioloških mjera na današnjoj svečanosti sudjelovao je ograničen broj ljudi. Uvodni govor održala je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, o samoj izložbi opširnije su izlagale autorice Magdalena Vrbanec i Ana Šestak, dok je župan Međimurske županije Matija Posavec svečano otvorio izložbu. Jednostavan, ali doista impresivan kulturni program s nekoliko tradicionalnih međimurskih popijevki pripremili su Tamara Korunek i Marko Žerjav.

– Ovogodišnji Dani županije posebni su nam iz više razloga: završili smo rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Staroga grada Čakovec u suvremeni Muzej nematerijalne kulturne baštine, što je najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja. Obilježavamo 350. obljetnicu slavne pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, desetu obljetnicu otkako je Hrvatski sabor taj važan dan proglasio Spomendanom, kao i 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskog. Dane Međimurske županije obilježit ćemo dostojanstveno i ove godine, sve u skladu s epidemiološkim mjerama – rekao je župan Matija Posavec.

U prigodi otvorenja novog postava raspisan je i likovni natječaj za dječje radove na temu Zrinskih i Staroga grada. Muzej je zaprimio čak 394 crteža, slika, grafika, keramika i kombiniranih tehnika, a radovi su podijeljeni u tri zasebne skupine: vrtićku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku. Muzejsko povjerenstvo odabralo je po tri ponajbolja rada iz svake kategorije. Donosimo popis nagrađenih učenika.

Nagrade u kategoriji vrtića:

Izak Radek, vrtić Cipelica, PO Vjeverica
Julijana Katerina Branović, vrtić Cipelica, PO Zvjezdice
Jerko Perković, vrtić Cvrčak

Nagrade u kategoriji nižih razreda osnovne škole:

Hrvoje Levatić, OŠ Šenkovec
Lucija Golubić, I. OŠ Čakovec
Noa Varga, I. OŠ Čakovec

Nagrade u kategoriji viših razreda osnovne škole:

Eva Sršan, I. OŠ Čakovec
Hana Grabar, OŠ “Ljudevit Gaj” Mihovljan (Krapinsko-zagorska županija)
Lucija Kozjak, III. OŠ Čakovec

Nagrade u kategoriji srednjih škola:

Ena Paska, Graditeljska škola Čakovec
Marija Pipinić, Graditeljska škola Čakovec
Hana Ribarić , Graditeljska škola Čakovec

Najnagrada cjelokupnog natječaja:

Samanta Dolec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Mentori: Kristina Najman i Vedran Vurušić

Nagrada za najbolji rad skupine:

Stari grad Čakovec, mozaik, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Autori: Mateo Flojhar, Martino Grudić, Magdalena Hatlak, Elvira Horvat, Eva Lajtman, Marin Miklin, Sara Bistrović, David Bogar, Jasmina Bogar, Anamarija Ignac, Matija Šarić, Bisera Topčagić.

Mentorice: Mirna Lučin i Zvjezdana Miri-Barila

Posebna nagrada u kategoriji Naj-Zmaj:

Žan Strbad, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Mentorica: Dora Cerovčec.

Foto i video

FOTO Novomarofska biciklijada „Šic na bic” održana pod geslom “Samo klači, nek vrte se kotači”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novomarofska biciklijada „Šic na bic” kroz svojih 17 izdanja postala je svojevrsni brend Grada Novog Marofa, zbog čega jedna od najdugovječnijih sportsko-rekreativnih manifestacija nije izostala ni ove godine.

Pod geslom “Samo klači, nek vrte se kotači” brojni Novomarofčani i zaljubljenici u rekreaciju, sport i prirodu u subotu su, 25. lipnja, biciklima iz Novog Marofa krenuli put izletišta Topličica.

Iza organizacije ove biciklijade stoji Udruga Mladi za Marof, a ove godine bicikliralo se na ruti Novi Marof – Breznički Hum – Hrašćina – Trgovišće – utvrda Milengrad – Podrute – izletište Topličica.

Podršku manifestaciji i ove je godine dao novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je naglasio da Dani Grada Novog Marofa nisu mogli završiti na ljepši način.

– Biciklijada „Šic na bic” svake godine okupi velik broj naših sugrađana, kako malih, tako i velikih, ali i posjetitelja, pa s pravom možemo reći kako je ona u svojih 17 godina postala naš zaštitni znak i brend po kojem je Novi Marof poznat i van granica Varaždinske županije – rekao je gradonačelnik Jenkač zahvalivši Udruzi što iz godine u godinu organiziraju sve bolju i kvalitetniju manifestaciju.

Zadovoljna što biciklijada svake godine prolazi zanimljivom rutom na kojoj se sudionici upoznaju s prirodnim, kulturnim i povijesnim spomenicima te rekreativnim sadržajima koje Novi Marof nudi je i voditeljica ureda gradske Turističke zajednice Renata Horvatić.

– Ova biciklijada je jedna od prvih zanimljivih i aktualnih događanja rekreativnog sadržaja na našem području, a ujedno je i odlična promocija grada. Privlači interes biciklista i rekreativaca i van naše županije što nam je iznimno drago, a s obzirom da ruta prolazi brojne zanimljivosti, biciklijada nam je važna i u turističkom smislu – rekla je Horvatić.

Biciklijadom je službeno završio i ovogodišnji program obilježavanja Dana Grada, popularno Antunovo, a Horvatić je naglasila kako su iznimno zadovoljni kako odazivom, tako i samim sadržajem koji je bio zaista bogat.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Varaždinci i njihovi gosti rado zavirili u šarena dvorišta u centru grada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lijepu ljetnu subotu brojni Varaždinci i njihovi gosti iskoristili su da posjete ovogodišnji “Festival varaždinskih dvorišta”.

Manifestacija se prvi put održava dva dana i to danas, još tijekom popodneva od 17 do 21 sati, te sutra, 26. lipnja, od 10 do 14 sati.

Zaista se imalo što vidjeti u 14 dvorišta koja se nalaze u centralnom dijelu Varaždina.

Povijesna jezgra Varaždina; zanimljiva, uređena i lijepa iza raznobojnih „haustora“ skriva brojne i jednako lijepe prostore gradskih dvorišta. Ti prostori često su brižno čuvane oaze privatnosti Varaždinaca, prozori u stvarni, ali od očiju posjetitelja, uglavnom skriveni život grada.

Festival varaždinskih dvorišta javnosti otvara upravo te prostore, ispunjava ih raznolikim sadržajima: glazbom, modom, umjetnošću, gastronomijom, radionicama te, barem na jedan vikend, povezuje javni i privatni Varaždin u šarmantnu mješavinu zabave, druženja, kulture, glazbe i hedonizma.

Ulice i dvorišta ispunile su radionice, glazba, šah, umjetnost, moda i sve ostalo što vam padne na pamet.

Što se točno događa u kojem dvorištu provjerite OVDJE.

Baš je lijepo i šareno!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje