Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Otvorenjem izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ službeno započelo obilježavanje Dana Međimurske županije

FOTO: Silvio Benč

Objavljeno:

- dana

Otvorenjem izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ službeno je započelo obilježavanje Dana Međimurske županije.

Riječ je o izložbi koja slijedi najmodernije dosege u suvremenoj muzeologiji pa se Međimurje konačno može pohvaliti postavom koji na dostojanstven način prikazuje povijest Zrinskih.

Inicijativa uređenja novoga postava nastala je partnerstvom Muzeja Međimurja Čakovec u projektu “Living Castles” – mreže „živih“ dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa.

Radove na preuređenju prostorija, montaži tehničkih uređaja i opremanju najvećim je dijelom financirao Europski fond za regionalni razvoj, a cjeli projekt provodio se u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2004.-2020. Projekt uključuje kulturne ustanove i razvojne agencije iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije na čelu s vodećim partnerom – Međimurskim veleučilištem u Čakovcu. Dio troškova snosio je i sam Muzej Međimurja Čakovec. Ukupan iznos utrošenih sredstava je 168.000 eura.

Zbog epidemioloških mjera na današnjoj svečanosti sudjelovao je ograničen broj ljudi. Uvodni govor održala je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, o samoj izložbi opširnije su izlagale autorice Magdalena Vrbanec i Ana Šestak, dok je župan Međimurske županije Matija Posavec svečano otvorio izložbu. Jednostavan, ali doista impresivan kulturni program s nekoliko tradicionalnih međimurskih popijevki pripremili su Tamara Korunek i Marko Žerjav.

– Ovogodišnji Dani županije posebni su nam iz više razloga: završili smo rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Staroga grada Čakovec u suvremeni Muzej nematerijalne kulturne baštine, što je najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja. Obilježavamo 350. obljetnicu slavne pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, desetu obljetnicu otkako je Hrvatski sabor taj važan dan proglasio Spomendanom, kao i 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskog. Dane Međimurske županije obilježit ćemo dostojanstveno i ove godine, sve u skladu s epidemiološkim mjerama – rekao je župan Matija Posavec.

U prigodi otvorenja novog postava raspisan je i likovni natječaj za dječje radove na temu Zrinskih i Staroga grada. Muzej je zaprimio čak 394 crteža, slika, grafika, keramika i kombiniranih tehnika, a radovi su podijeljeni u tri zasebne skupine: vrtićku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku. Muzejsko povjerenstvo odabralo je po tri ponajbolja rada iz svake kategorije. Donosimo popis nagrađenih učenika.

Nagrade u kategoriji vrtića:

Izak Radek, vrtić Cipelica, PO Vjeverica
Julijana Katerina Branović, vrtić Cipelica, PO Zvjezdice
Jerko Perković, vrtić Cvrčak

Nagrade u kategoriji nižih razreda osnovne škole:

Hrvoje Levatić, OŠ Šenkovec
Lucija Golubić, I. OŠ Čakovec
Noa Varga, I. OŠ Čakovec

Nagrade u kategoriji viših razreda osnovne škole:

Eva Sršan, I. OŠ Čakovec
Hana Grabar, OŠ “Ljudevit Gaj” Mihovljan (Krapinsko-zagorska županija)
Lucija Kozjak, III. OŠ Čakovec

Nagrade u kategoriji srednjih škola:

Ena Paska, Graditeljska škola Čakovec
Marija Pipinić, Graditeljska škola Čakovec
Hana Ribarić , Graditeljska škola Čakovec

Najnagrada cjelokupnog natječaja:

Samanta Dolec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Mentori: Kristina Najman i Vedran Vurušić

Nagrada za najbolji rad skupine:

Stari grad Čakovec, mozaik, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Autori: Mateo Flojhar, Martino Grudić, Magdalena Hatlak, Elvira Horvat, Eva Lajtman, Marin Miklin, Sara Bistrović, David Bogar, Jasmina Bogar, Anamarija Ignac, Matija Šarić, Bisera Topčagić.

Mentorice: Mirna Lučin i Zvjezdana Miri-Barila

Posebna nagrada u kategoriji Naj-Zmaj:

Žan Strbad, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Mentorica: Dora Cerovčec.

Foto i video

FOTO Uživalo se u dobroj kapljici na 21. izložbi vina „Vinea 2021“ u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ocjenjivanje, prema preporukama Stožera civilne zaštite i poštujući propisane epidemiološke mjere, 6. svibnja završilo je s ocjenjivanjem zaprimljenih uzoraka vina za 21. izložbu vina „Vinea 2021“ u Vinici.  

Podjela odličja održana je danas, u subotu, 15. svibnja, na natkrivenoj terasi pored zgrade Općine Vinica, s početkom u 14 sati, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Na Sveučilištu Sjever otvorena izložba „Kultura u fokusu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica svečano je otvorena 6. izložba u sklopu projekta „Kultura u fokusu“.

Projekt „Kultura u fokusu“ primarno se realizira kroz fotografiju i popularizira kroz međunarodni fotografski natječaj na platformi mediapitch.com u svrhu dokumentacije, edukacije, kreativne umjetničke interpretacije te komplementarnih znanstvenih istraživanja.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se ukupno 80 autora sa 680 radova od kojih je stručni žiri u sastavu Draženka Jalšić Ernečić, Siniša Hančić, Krasnodar Peršun, Dženat Dreković i Mario Periša odabrao 100 fotografija za izložbu, koja će još idućih tjedan dana biti otvorena za razgledavanje u prostorima Sveučilišnog centra Koprivnica. 

Također, ovogodišnje otvorenje izložbe održano je u sklopu Festivala znanosti koji se na Sveučilištu Sjever održava od ponedjeljka, 10. svibnja do subote, 15. svibnja, s temom „Kultura znanosti“. Izložba je organizirana uz potporu Sveučilišta Sjever i Grada Koprivnice, a svečano ju je otvorio gradonačelnik Grada Koprivnice, Mišel Jakšić.

Šesta Kultura u fokusu predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom koronavirusa i snažnih potresa koji su uzdrmali Hrvatsku, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini. Cilj ovog projekta je istraživanje  percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih  vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke  prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve  do 30. travnja 2021.

Autor i idejni začetnik projekta „Kultura u fokusu“ je doc.art. dr. sc. Mario Periša, pročelnik Odsjeka za medijski dizajn Sveučilišta Sjever.

– Slijedeći ideju sveobuhvatnosti fotografskog stvaralaštva , neovisno o metodi i diskursu fotografskih praksi, a u namjeri popularizacije fotografskog stvaralaštva već 6. Kulturom u fokusu ostvarujemo zadani cilj koji sam stavio pred ovaj projekt,  a to je prije svega poticanje fotografskog stvaralaštava s umjetničkom i dokumentarnom vrijednošću, afirmacija umjetničkih osobnosti, šanse za mlade autore i potvrda fotografima s iskustvom, vraćanje kulturnih dobara i umjetničkog stvaralaštva u fokus javnosti. Osim izložbe, zajedno s kolegama s Odjela za prehrambenu tehnologiju na radionicama smo istražili i o mogućnostima „sljubljivanja vina i umjetnosti“ istražujući vezu okusa vina i percepcije fotografskog sadržaja – istaknuo je doc.dr.sc. Periša.

Teme ovogodišnjeg natječaja bile su predviđene standardnim kategorijama natječaja, no dodatnu pozornost autori su mogli istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje. Kultura u fokusu ima za cilj stvaranje  fotografija i dokumentarnog materijala s umjetničkom vrijednošću, promocije kulturnog stvaralaštva, stvaranja baze fotografija za daljnja istraživanja autorskih djela, kao i poticanja kreativnog izričaja i veće zastupljenosti kulturnih sadržaja u medijima i na društvenim mrežama.

Pobjednici po kategorijama ovogodišnjeg natječaja Kultura u fokusu su Borna Filić, Filip Gržinčić, Neja Markičević, Nedi Rački, Stipe Surać i Sandra Šimunović a ukupni pobjednik natječaja 6.Kulture u fokusu je Anto Magzan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!