Povežite se s nama

Međimurje

FOTO „Ovo jaje za sreću se daje”: jedinstvene crne pisanice ukrašene šarenim cvjetnim uzorcima

Objavljeno:

- dana

Najprepoznatljiviji simbol Uskrsa svakako je pisanica. Bojanje i ukrašavanje jaja uoči uskršnjih blagdana ima dugu tradiciju na ovim područjima. Neki lokaliteti ipak njeguju posebne običaje među kojima možda i najupečatljiviji dojam ostavlja tradicija izrade črnih pisanica.

Iz literature i terenskih istraživanja vidljivo je da se črne pisanice izrađuju samo u Međimurju i to u njegovu donjem dijelu. Središta izrade bila su mjesta Donja Dubrava, Donji Vidovec i Kotoriba, dok se danas izrađuju samo u Donjoj Dubravi. Ovu tradiciju danas prenose tek malobrojni pojedinci poput obitelji Vučenik iz Donje Dubrave koja pisanice izrađuje već gotovo 25 godina.

– U Donjoj Dubravi vještina izrade črne pisanice batik tehnikom kontinuirano se održala od 1860. godine. Neke od glavnih nositeljica ove vještine u Donjoj Dubravi su bile Marija Fabić i Margareta Benko. Obitelj Marije Fabić posjeduje črne dobravske pisanice starije od 60 godina, sve se one čuvaju s posebnom pažnjom i izlažu na prigodnim izložbama – otkriva Biserka Vučenik, nositeljica vještine izrade črne pisanice.

Biserka Vučenik tehniku je naučila prije 25 gotova

Biserka Vučenik tehniku je naučila prije 25 gotova

– U „Ornamentici pisanica Međimurja“ pronašla sam podatke o pisanicama iz donjeg Međimurja i njihovim ornamentikama od 1927. do 1991. godine, a kao mjesta izrade se spominju Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba, Sveta Marija, Donji Mihaljevec, Draškovec i Prelog, po čemu se vidi da su črne pisanice karakteristične upravo za ovaj dio Međimurja – dodaje Biserka Vučenik, koja je batik tehniku izrađivanja črne dobravske pisanice na tvrdo kuhanim jajima naučila od pokojne Marije Fabić (rođene 1921. godine) prije 25 godina, a na ispuhanim jajima tu istu tehniku primjenjuje dvadesetak godina.

– Posljednjih pet godina sam u okviru svojih izložbi pisanica održavala i radionice koje su pohađali svi uzrasti: od djece i njihovih roditelja, preko studenata do umirovljenika. Nakon radionica mnogi od njih su mi slali fotografije svojih črnih pisanica putem društvenih mreža. Često i privatno imam upite za savjete oko izrade i bojanja pisanica. Tako da svake godine ima sve više onih koji su savladali ovu tehniku – otkriva gospođa Biserka.

Izrada črne pisanice po fozama

Izrada črne pisanice po fazama

Izrada črne pisanice započinje dobro ispranom i osušenom ljuskom jajeta (tvrdo kuhanog ili ispuhanog), na koju se kičicom, odnosno pisaljkom koja se grije na plamenu svijeće i umače u pčelinji vosak, iscrtavaju rubovi cvijeća i lišća s jedne i druge strane pisanice.

– Po dužini jajeta se ispisuju poruke poput: „Mali dar iz Međimurja”, „Ovo jaje za sreću se daje”, „Ne gledaj ovo jaje, već onoga koji ti ga daje!”… Latice cvijeća i lišća obojimo vodootpornim flomasterima, a iza toga se preko njih nanosi sloj pčelinjeg voska, odnosno čoskaju se. Nakon toga jaje umačemo u crnu boju koju smo prethodno skuhali od čađe, boje za tekstil i vode, te dodali žličicu alkoholnog octa, da se boja ne bi lovila za prste. Kad jaje u potpunosti pocrni, izvadimo ga iz boje i skidamo vosak toplom pamučnom krpom. Tako nam ostaju na jajetu šareni cvjetovi, listovi i ornamenti. Da bi se pisanica što više sjajila, premažemo je špekom ili jestivim uljem – objašnjava postupak Biserka Vučenik.

Bojanje pisanica u crnu boju

Bojanje pisanica u crnu boju

Upravo su radionice za djecu i mlade najbolji način da se ova tradicija očuva od zaborava, a vještina prenese na mlađe generacije.

– Djeci je to zanimljivi postupak jer nemaju priliku crtati voskom, a i sama pisaljka im je neobična. Potrebna im je koncentracija i strpljenje da bi im pisanica bila što ljepša. Najviše ih raduje završni rezultat skidanja voska i kada ugledaju črnu pisanicu sa svojim crtežima.

Upravo zbog svoje posebnosti i činjenice da se s koljena na koljeno prenosi već više od 150 godina, vještina izrade črne pisanice mogla bi biti uvrštena na prestižnu listu kulturne nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, na kojoj se već nalazi čak 17 natuknica iz Međimurja.

Uzorak jaglaca s maslinovim grančicama

Uzorak jaglaca s maslinovim grančicama

– Prošle smo godine predali sve materijale Ministarstvu kulture za kandidaturu ove vještine za upis na listu kulturne nematerijalne baštine. Nadam se pozitivnom rješenju, a voljela bih i da međimurska črna pisanica postane prepoznatljivi simbol Uskrsa u Hrvatskoj – dodaje Vučenik.

Ove godine uoči Uskrsa ipak je malo drukčija situacija nego što je to bilo prethodnih godina. Zbog novonastale situacije s koronavirusom odgođene su sve izložbe i radionice koje je Biserka Vučenik trebala održati diljem Međimurja i u Zagrebu.

Uzorak tulipana

Uzorak tulipana

– No, zato su me ove godine kontaktirali iz „Hiše rokodelstev“ iz Slovenskog Dobrovnika koji ove godine održavaju virtualnu međunarodnu izložbu pisanica. Ja sam im poslala desetak fotografija črnih dobravskih pisanica koje su oni uvrstili u izložbu. Putem mojih stranica na društvenim mrežama, BibArt i Međimurska črna pisanica na Facebooku i Instagram profila biba_vucenik te medimurska_crna_pisanica, planiram ove godine oko samog Uskrsa održati virtualnu izložbu „Dobravske črne pisanice“ s prigodnim videom – otkriva ova vješta i neumorna izrađivačica črnih pisanica.

Črne pisanice s uzorkom irisa

Črne pisanice s uzorkom irisa

Biserka Vučenik iz Donje Dubrave je nositeljica vještine izrade črnih pisanica

Biserka Vučenik iz Donje Dubrave je nositeljica vještine izrade črnih pisanica

Proljetni vijenčić s črnom pisanicom

Proljetni vijenčić s črnom pisanicom

Ukrašene črne pisanice

Ukrašene črne pisanice

Međimurje

FOTO U Međimurju prezadnjega dana veljače 10 novozaraženih, cijepljeno još 1500 ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 8 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 6,25 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 6 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 111. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.591 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Tijekom subote je na području Međimurske županije provedena druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, a cijepilo se 1500 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl Pal i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, u Čakovcu se cijepilo 680 osoba, a u Prelogu i Murskom Središću po 410 osoba.

U organizaciji cijepljenja sudjeluje 90 osoba, a u logistiku i organizaciju uključeni su djelatnici Crvenog križa, Policijske uprave Međimurske, srednjih škola, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari te članovi DVD-a.

S današnjim obavljenim cijepljenjem u Međimurju je cijepljeno oko 7000 osoba, a nuspojave do sada nisu zabilježene. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 18.249 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

HDZ-ovim kandidatima za izbore prioritet plaće i prava Zračna luka Međimurje!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak predstavljenim kandidatima HDZ-a za nadolazeće lokalne izbore, glavni cilj kampanje i mandata je – osvijestiti i uhvatiti se u koštac s gorućim problemom niskih prosječnih plaća u Međimurju. No, to nije sve, jer žele u Međimurju i pravu zračnu luku, a ne livadu koju treba kositi!

Goran Gotal je kandidat za župana Međimurske županije, Tomislav Marković kandidat za gradonačelnika Grada Čakovca, Ljubomir Kolarek kandidat za gradonačelnika Grada Preloga, Dražen Srpak kandidat za gradonačelnika Grada Murskoga Središća, a Matija Žugec kandidat za načelnika Općine Nedelišće

Gotal ima više od 13 godina iskustva rada na poziciji glavnog operativca Županije, gdje je realizirao više od 100 različitih projekata Županije, između ostaloga obnovu više od 20 škola diljem Međimurja, izgradnje 7 sportskih dvorana, obnove Starog grada Zrinskih nakon 300 godina devastacije, dogradnje Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, izgradnja novog Doma zdravlja Čakovec, preuređenja derutne čakovečke vojarne u Centar znanja itd.

Gotal kao glavni problem u Međimurju identificira nisku prosječnu plaću u Međimurju, što je nepravedno i neprirodno s obzirom na produktivnost i radne navike Međimuraca, a upućuje na nedovoljno kvalitetno institucionalno i razvojno podneblje.

– Recimo to naglas, Međimurje već više od 20 godina kao da stoji na mjestu. Svoj standard više dugujemo radu naših roditelja i djece u inozemstvu, nego radu u Međimurju. Svi smo toga potiho svjesni, recimo to naglas i idemo to promijeniti! – kaže Gotal.

Kandidati će u kampanji aktivno razgovarati s Međimurkama i Međimurcima diljem cijelog Međimurja.

Neki od projekata koje predlažu te o kojima će razgovarati sa građanima su uspostava prve prave razvojne vertikale županija-država, daleko, daleko snažnija potpora međimurskom poduzetniku, obrtniku i poljoprivredniku, pogotovo u industrijama visoke dodane vrijednosti, jedinstvena platforma e-Investicije radi privlačenja kvalitetnih ulaganja u Međimurje, Međimursko sveučilište na temeljima Međimurskog veleučilišta sa studijima koji direktno podržavaju međimursku industriju visoke dodane vrijednosti (viših plaća), jednosmjenska nastava u cijelom Međimurju, projekt prave Zračne luke Međimurje, obilaznice Čakovca, Nedelišća, Preloga i Murskog Središća, energetska obnova Županijske bolnice Čakovec, izgradnja sportskih dvorana u Međimurju…

Navedeno u sinergiji može u srednjem roku dovesti do rasta zasad niske prosječne međimurske plaće – nečega gdje smo kao županija nezasluženo pri dnu ljestvice, stoga najranjiviji.

Tomislav Marković ističe:

– Nezdravo je postojeće stanje u kojem Grad ne razgovara sa Županijom, i obratno. To ide na direktnu štetu Čakovčanki i Čakovčanaca, Međimurki i Međimuraca. Treba nam razvojna vertikala grad-županija-država, a ne svađe i svađice koje Međimurje drže talcem nečijih ega. Građanima Čakovca ponudit ću punu digitalizaciju svih gradskih usluga, punu transparentnost javnih financija tako da svaki građanin može vidjeti svaku fakturu i svaki račun plaćen njegovim novcem (!) te stavljanje hektara i hektara gradskog zemljišta, sada zapuštenog i obraslog korovom, u funkciju – na korist građana – ukazuje Marković.

Međimurje 2025. mora biti kraj s više poslova budućnosti, viših plaća, a sa što manje poslova prošlosti s ponižavajuće niskim plaćama.

– Dosta je bilo 70 godina iseljavanja Međimurki i Međimuraca, dosta je bilo toga da obitelji ovise o njemačkim i austrijskim plaćama i mirovinama. Ne moramo izmišljati toplu vodu – vrhunski uzori su tu, u našem Međimurju: Prelog i Mursko Središće pokazuju kako izgleda politika koju tražimo sve Međimurke i Međimurce – poslovi budućnosti viših plaća, zdrava obiteljska politika, praktički nepostojeća nezaposlenost i najbitnije – Međimurci koji ostaju svoji na svome. Vrijeme je da Međimurci punu sreću nađu tu, u svojem Međimurju – zaključio je Gotal.

Nastavite čitati