Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ovo su studenti koji su slobodno vrijeme poklonili zlostavljenim ženama i djeci

Objavljeno:

- dana

STUDENTI FOI-JA VOLE VOLONTIRATI

– Volontirati sam počela prije dvije godine, a intenzivno zadnjih godinu dana. 

Htjela sam pokušati pomoći drugima kroz volontiranje, no ono mi je s vremenom postalo potreba i navika. Najviše volonterskih sati ostvarila sam u socijalnoj samoposluzi. Uvijek se nađe vremena za volontiranje i pozivam sve studente da se uključe jer će steći iskustva, upoznati nove ljude i na kraju svega, bolje se osjećati – poručila je Josipa Cvrlja, studentica druge godine diplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike (FOI) gdje je u utorak održana završna svečanost za volontere.

Ostvareno 800 volonterskih sati

U sklopu svečanosti volonterima su podijeljene volonterske knjižice i priznanja te zahvalnice udrugama i organizacijama s kojima Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja ima uspostavljenu suradnju. Naime, studenti FOI-ja već godinama volontiraju, a u  akademskoj godini 2016./2017. bilo je aktivno 40-tak volontera koji su ostvarili preko 800 volonterskih sati.   

Nakon svečanosti volonteri su socijalnoj samoposluzi “Kruh sv. Antuna” predali namirnice i higijenska potrepštine koje su donirali nastavnici i studenti FOI-ja te stanari Studentskog doma

– Priča o volontiranju započela je još 2010. godine kada su studenti Studentskog zbora pokrenuli volonterske akcije, pa smo odlučili i formalno pokrenuti volontiranje na fakultetu. Posebno smo ponosni na suradnju s Hrvatskim paraolimpijskim odborom, s kojima najduže surađujemo tako što naši volonteri kontinuirano pomažu u njihovim akcijama – rekla je izv. prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić, voditeljica Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja koja je zajedno s koordinatoricom volonterskih aktivnosti izv. prof. dr. sc. Violetom Vidaček-Hainš i studentskom koordinatoricom Josipom Cvrlja na svečanosti predstavila volonterske aktivnosti u aktualnoj akademskoj godini.  

– Naši studenti volontirali su na Festivalu znanosti, u Dječjem vrtiću Varaždin, Utočištu Sv. Nikola, Državnom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom, a tijekom cijele godine u socijalnoj samoposluzi “Kruh sv. Antuna”. U sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira ove smo godine čistili i uređivali okoliš – rekla je izv. prof. dr. sc. Lovrenčić i dodala kako su za volontiranje studenti dobili brojne nagrade i priznanja.   

Volontere je pozdravio i dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

– Volontiranje je važan dio života našeg fakulteta. Proteklih nekoliko godina volontiranje studenata, ali i djelatnika FOI-ja se afirmiralo, a mi kao fakultet pokušavamo to podržati infrastrukturom i promocijom kako bi postalo još popularnije – rekao je prof. dr. sc. Vrček.  

Nakon završne svečanosti održan je i novi ciklus edukacija za volontere. U sklopu edukacije putem Skype-a na temu “Voluntourism” predavanje je održala gošća predavačice iz SAD-a Victoria Cumberbatch.

Potom su volonteri socijalnoj samoposluzi “Kruh sv. Antuna” predali namirnice i higijenske potrepštine koje su donirali nastavnici i studenti FOI-ja te stanari Studentskog doma.

 

 

Izvor: Foto: Andreja Krobot/FOI

Život i društvo

Poznati marofski motociklist Martin Vugrinec vratio se u školske klupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati motociklist i bivši učenik Srednje škole Novi Marof Martin Vugrinec u četvrtak, 29. rujna, vratio se u školske klupe i sa sadašnjim srednjoškolcima podijelio svoja iskustva iz ovog adrenalinskog sporta.

Poznati novomarofski motociklist Martin Vugrinec, poznat kao SpiderMartin svoje je afinitete prema moto svijetu pokazao već u ranoj fazi svog života što je prilikom posjeta svojoj bivšoj srednjoj školi podijelio sa sadašnjim učenicima. Već s 12 godina došao je do trkače licence, a od tog trenutka Martinovi uspjesi nižu se jedan za drugim, te je danas jedan od najtalentiranijih vozača u ovom dijelu Hrvatske.

Bila je ovo prilika da novinarska grupa Srednje škole Novi Marof s Martinom održi intervju, a talentirani Novomarofčanin otkrio im je kako je biti učenik i uz to se baviti motociklizmom, kako je tekao njegov put prema uspjehu i kako se nosio sa svojim usponima i padovima.

Priliku za razgovor sa SpiderMartinom imali su i ostali učenici škole koji su saznali nešto više o Martinu i ovom uzbudljivom sportu.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Trnovcu Bartolovečkom u planu je izgradnja Dječjeg vrtića i Kulturnog centra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki održanoj u četvrtak, 29. rujna, donesen je niz hvalevrijednih odluka koje se tiču predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja te umirovljenika, osoba s invaliditetom i osoba sa slabijim socijalnim statusom. 

Jedna od najvažnijih točaka o kojoj su vijećnici raspravljali bio je projekt Dječjeg vrtića Trnovec koji je prijavljen na Nacionalni program oporavka i otpornosti te Kulturnog centra Trnovec. Glavni  projekt novog dječjeg vrtića predstavili su arhitekti tvrtke Aris d.o.o. koji su naglasili da je izrada projekta završnoj fazi te da će se u narednih 10-ak dana predati zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Vrtić je planiran kroz više modula i na energetski učinkovit način – sadržavat će fotonaponske ćelije i sunčeve kolektore, a moći će primiti 200-tinjak djece. U vrtiću je uz kuhinju, blagovaonicu i prostorije za djecu predviđena i multifunkcionalna dvorana za priredbe i stakleni atrij koji bi povezivao  unutrašnji i vanjski dio samog objekta te parkiralište. U dvorištu će svoje mjesto naći pješčanici, tobogani i ostali sadržaji kao i natkrivena terasa.

Kulturni centar za koji je dokumentacija spremna i čeka natječaj trebao bi služiti za potrebe udruga i mještane. Objekt bi trebao imati dvije dvorane, veću s 215 mjesta i vrhunskom akustikom, idealnu za glazbena događanje te manju s 80 mjesta koja bi služila za  predavanja, izložbe i slično, te vanjsku natkrivenu pozornicu koja se proteže prema novom centralnom trgu u Trnovcu.

Da je općinska politika usmjerena na obrazovanje potvrđuje i niz potpora koje dodjeljuje s ciljem pomoći roditeljima svojih najmlađih mještana. U prvih šest mjeseci ove godine, Trnovec Bartolovečki postao je „bogatiji” za 22 djece, a Općina je roditeljima novorođenčadi i ove godine isplatila potpore. Priprema se isplata naknada i za 16 novorođenih iza lipnja 2022. godine. Nastavilo se i sa sufinanciranjem predškolskog obrazovanja za 205 mališana, za 12 djece nastavljen je program predškole, a djeci s teškoćama u razvoju financira se pomoćnik u odgoju.

Usvojen je zahtjev Dječjeg vrtića ZEKO za povećanjem ekonomske cijene usluge primarnog programa predškolskog odgoja za iznos od 50 kuna mjesečno.

-Naše dvije osnovne škole nastavile su s provođenjem programa produženog boravka za ukupno 89 učenika. Iako Općina nije osnivač osnovnih škola, vlastitim sredstvima financirali smo pet učiteljica u produženom boravku u Osnovnoj školi Šemovec i Osnovnoj školi Trnovec, kao i prijevoz za učenike Osnovne škole Šemovec, te nastavili financirati školsku užinu za djecu u riziku od siromaštva – kazala je Vitković te dodala kako se raznim mjerama potpomagalo i srednjoškolsko, kao i studentsko obrazovanje.

Naime, Općina će u nastavnoj godini za svojih 177 srednjoškolaca dodijeliti jednokratnu novčanu potporu za troškove prijevoza u iznosu od 100 kuna mjesečno kao i stipendirati svoje studente.  Predloženo je da se prosjek ocjena spusti na 3,2 za redovite studente druge do pete  godine kako bi priliku za stipendiju dobilo više njih za što je Općina iznašla dodanih 200 000 kuna u svom proračunu.

Općina će preuzeti obvezu plaćanju miješanog komunalnog otpada za korisnike samce i korisnike koji koriste kantu za pelene. Sakupljanje pelena bi se vršilo po cijeni od 10,50 kuna + PDV koje bi se praznile dva puta mjesečno kada i miješani komunalni otpad, odnosno svaki drugi petak što je smanjenje cijene u odnosu na prijašnjih 27 kuna.

Na dnevnom redu bio je polugodišnji izvještaj o radu načelnice Verice Vitković. U tom je periodu Općina nastavila ulagati u obrazovanje, kulturu, sport, gospodarstvo, poljoprivredu, udruge te provoditi projekte od značaja za dobrobit mještana.

Iz izvještaja rada općinske načelnice vidljivo je da su prvih šest mjeseci ove godine na području Općine području izvršeni slijedeći poslovi:

 • realiziran projekt za izvanredno održavanje ulice Kralja Tomislava
 • realiziran projekt za izvanrednim održavanjem Ruđera Boškovića
 • realiziran projekt unutarnjeg uređenja zgrade bivšeg Matičnog ureda u Bartolovcu
 • proveden postupak Javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog i glavnog projekta izgradnje novog dječjeg vrtića
 • proveden postupak Javne nabave za odabir projektanta za izradu idejnog i glavnog projekta za izgradnju kulturnog centra
 • provedena je postupak Javne nabave za odabir  izvođača na sanaciji I. faze divljih deponija na području Općine
 • naručena je projektna dokumentacija  postavljanja četiri dječja igrališta
 • naručena projektna dokumentacija za izgradnju skate parka i izvršena je prijava na natječaj LAG-a
 • naručena je projektna dokumentacija adaptacije i dogradnje grobne kuće u Šemovcu
 • naručena projektna dokumentacija dogradnje čekaonice uz ambulantu u Šemovcu
 • naručena je projektna dokumentacija i troškovnik unutarnjeg uređenja društvenog doma u Zamlaki
 • naručena je projektna dokumentacija za idejno rješenje parkirališta i nove prometnice kod groblja u Šemovcu
 • naručena je projektna dokumentacija izvanrednog održavanja  ulice Ivana Cankara
 • naručena je projektna dokumentacija sa troškovnikom za izvanredno održavanje ulice Ivana Mažuranića
 • naručena je projektna dokumentacija sa troškovnikom  izgradnje nove ulice između Dravske i Zelenog puta
 • izvršena je prijava početka gradnje  za Sportsku ulicu
 • naručena je projektna dokumentacija izgradnje nadstrešnice kod društvenog doma u Štefancu
 • naručena je projektna dokumentacija za uvođenje centralnog grijanja u društvenom domu u Žabniku
 • proveden je postupak Javne nabave za odabir projektanta za izradu projekta modernizacije javne rasvjete na području Općine  Trnovec Bartolovečki
 • proveden je postupak Javne nabave za odabir projektanta za izgradnju mreže javne rasvjete u ulici Gustava Krkleca
 • proveden je postupak Javne nabave za odabir projektanta za izgradnju mreže javne rasvjete u Poduzetničkoj zoni Trnovec

Općina će i ove godine, odlučeno je to na sjednici, svojim najpotrebitijim sumještanima uljepšati božićne blagdane. Naime, umirovljenicima, osobama s invaliditetom i osobama slabijeg socijalnog statusa čiji su mjesečni primici do 3000 kuna dodijelit će božićnice u iznosu od 200 kuna, a sredstva su  osigurana u proračunu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje