Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ovo su studenti koji su slobodno vrijeme poklonili zlostavljenim ženama i djeci

Objavljeno:

- dana

STUDENTI FOI-JA VOLE VOLONTIRATI

– Volontirati sam počela prije dvije godine, a intenzivno zadnjih godinu dana. 

Htjela sam pokušati pomoći drugima kroz volontiranje, no ono mi je s vremenom postalo potreba i navika. Najviše volonterskih sati ostvarila sam u socijalnoj samoposluzi. Uvijek se nađe vremena za volontiranje i pozivam sve studente da se uključe jer će steći iskustva, upoznati nove ljude i na kraju svega, bolje se osjećati – poručila je Josipa Cvrlja, studentica druge godine diplomskog studija Fakulteta organizacije i informatike (FOI) gdje je u utorak održana završna svečanost za volontere.

Ostvareno 800 volonterskih sati

U sklopu svečanosti volonterima su podijeljene volonterske knjižice i priznanja te zahvalnice udrugama i organizacijama s kojima Centar za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja ima uspostavljenu suradnju. Naime, studenti FOI-ja već godinama volontiraju, a u  akademskoj godini 2016./2017. bilo je aktivno 40-tak volontera koji su ostvarili preko 800 volonterskih sati.   

Nakon svečanosti volonteri su socijalnoj samoposluzi “Kruh sv. Antuna” predali namirnice i higijenska potrepštine koje su donirali nastavnici i studenti FOI-ja te stanari Studentskog doma

– Priča o volontiranju započela je još 2010. godine kada su studenti Studentskog zbora pokrenuli volonterske akcije, pa smo odlučili i formalno pokrenuti volontiranje na fakultetu. Posebno smo ponosni na suradnju s Hrvatskim paraolimpijskim odborom, s kojima najduže surađujemo tako što naši volonteri kontinuirano pomažu u njihovim akcijama – rekla je izv. prof. dr. sc. Sandra Lovrenčić, voditeljica Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja koja je zajedno s koordinatoricom volonterskih aktivnosti izv. prof. dr. sc. Violetom Vidaček-Hainš i studentskom koordinatoricom Josipom Cvrlja na svečanosti predstavila volonterske aktivnosti u aktualnoj akademskoj godini.  

– Naši studenti volontirali su na Festivalu znanosti, u Dječjem vrtiću Varaždin, Utočištu Sv. Nikola, Državnom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom, a tijekom cijele godine u socijalnoj samoposluzi “Kruh sv. Antuna”. U sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira ove smo godine čistili i uređivali okoliš – rekla je izv. prof. dr. sc. Lovrenčić i dodala kako su za volontiranje studenti dobili brojne nagrade i priznanja.   

Volontere je pozdravio i dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

– Volontiranje je važan dio života našeg fakulteta. Proteklih nekoliko godina volontiranje studenata, ali i djelatnika FOI-ja se afirmiralo, a mi kao fakultet pokušavamo to podržati infrastrukturom i promocijom kako bi postalo još popularnije – rekao je prof. dr. sc. Vrček.  

Nakon završne svečanosti održan je i novi ciklus edukacija za volontere. U sklopu edukacije putem Skype-a na temu “Voluntourism” predavanje je održala gošća predavačice iz SAD-a Victoria Cumberbatch.

Potom su volonteri socijalnoj samoposluzi “Kruh sv. Antuna” predali namirnice i higijenske potrepštine koje su donirali nastavnici i studenti FOI-ja te stanari Studentskog doma.

 

 

Izvor: Foto: Andreja Krobot/FOI

Život i društvo

Općina Ljubešćica dobiva novi Dom zdravlja i ljekarnu vrijedne 3,3 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Ljubeščica 6. prosinca potpisan je Sporazum o provedbi projekta „Dom zdravlja i ljekarna u Ljubešćici”, ukupne procijenjene vrijednosti izgradnje i opremanja objekta 3,3 milijuna eura.

Sporazum su potpisali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek i ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Mirko Magić.

Župan Stričak je tom prigodom istaknuo kako se radi o velikom iskoraku u kvaliteti života građana Ljubeščice.

– Prošle godine je Varaždinska županija dodijelila zemljište Općini Ljubešćica na kojem se planira izgraditi poslovno-stambena zona i već kod razgovora bilo je riječi da bi Županija u tu zgradu smjestila sve svoje zdravstvene ustanove koje ima na području općine. Preuzimanjem funkcije župana naslijeđen je dug, a govorimo samo o Domu zdravlju, od 5,5 milijuna kuna. U međuvremenu, taj dug smo smanjili na 4 milijuna i uz to smo oko 3,5 milijuna kuna uložili u postojeće ambulante koje se nalaze diljem naše županije – rekao je župan Stričak dodavši da osim ove novogradnje vode brigu i o obnovi već postojećih objekata te kako će idući tjedan biti potpisan jedan sporazum s Gradom Ivancem.

Vezano uz izvješća zdravstvenih ustanova župan je istaknuo kako je Varaždinska županija osnivač šest ustanova i od toga samo dvije posluju u plusu.

– Svima nama je cilj da se to u narednim godinama sanira i nakon saniranja biti će više sredstava za obnovu postojećih objekata. Što se tiče same novogradnje, svjedočili smo novim investicijama prije dva tjedna kada je premijer Plenković posjetio područje Varaždinske županije i kada je samo u jednom danu započeto, završeno ili potpisano nekoliko ugovora u vrijednosti 102 milijuna eura – naglasio je župan Stričak.

Načelnik Općine Ljubeščica Nenad Horvatić je naznačio kako je nakon višegodišnjih ulaganja u osnovnu komunalnu i kapitalnu infrastrukturu, konačno na red došla i izgradnja novog Doma zdravlja i ljekarne.

– Još smo prošle godine dobili zemljište na kojem će biti budući poslovno-stambeni centar, u kojem smo jednu zgradu planirali za javne namjene, a zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja nam je darovala zemljište ishodili smo lokacijsku dozvolu i dogovorili da idemo u izradu glavnog projekta te dobivanje građevinske dozvole. Investicija je vrijedna oko 3,3 milijuna eura, ali će još 700.000 eura biti vrijedna pristupna cesta koju u Općini Ljubešćica već projektiramo i kandidirat ćemo je za bespovratna sredstva Europske unije – zaključio je Horvatić te se zahvalio Varaždinskoj županiji koja se nakon 2009. godine opet uključila jedan projekt na području općine.

Ravnatelj Veronek također je pozdravio ovu inicijativu, rekavši da se veseli projektu.

– Dosad smo sanirali postojeće objekte, ovo je jedan novi iskorak gdje će se graditi potpuno novi objekt, upravo primjeren žiteljima, pacijentima, ali i svim djelatnicima Doma zdravlja. Veseli nas što će se stvoriti daleko bolji uvjeti nego što su inače i što će se, uz uvjete rada, stvoriti i mogućnost stambenog zbrinjavanja liječnika budući da je taj kadar najdeficitarniji na tržištu rada – rekao je Veronek.

Ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Magić je rekao da Ljekarne Varaždinske županije sada u Ljubešćici imaju depo lijekova, ali da je to organizacijska jedinica puno manja od ljekarne.

– U ovom novom prostoru ćemo se mi uključiti i izgraditi modernu ljekarnu sa svim pratećim sadržajima i prostorima za pacijente, prostorom za lijekove, skladište lijekova, savjetovalište i svim pratećim sadržajima – rekao je Magić.

Osnovna namjena nove građevine bit će smještena u prizemlje gdje će biti organizirana ambulanta s ordinacijama za obiteljsku medicinu, za specijalističke ordinacije (npr.fizioterapiju), kao i stomatološku ordinaciju i sve pomoćne sadržaje, prostore ljekarne i zajedničke prostore, a na prvom katu trebala bi biti zdravstveno-edukacijska dvorana kapaciteta 200 sjedećih mjesta te stan za liječnika.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubeščica Stjepan Ivanušec, županijske pročelnice Ljubica Božić i Renata Skoko te djelatnici Općine Ljubešćica.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Prelog krasi novo moderno dječje igralište na 6 tisuća metara kvadratnih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prelog je jučer obilježio Dan Grada i svečanim otvorenjem modernog tematskog dječjeg igrališta na gotovo 6 tisuća metara kvadratnih. Igralište će lokalnoj zajednici pružiti kvalitetan sadržaj na otvorenom koji će podržati razvoj djece i njihovu socijalizaciju.

-Novo tematsko dječje igralište sadržajno, funkcionalno i vizualno oplemenjuje prostor Preloga te na  jedinstven način prožima povijesne i tradicijske elemente Preloga. Radove je izvodila hrvatska tvrtka Redox, specijalizirana za proizvodnju tematskih dječjih igrališta – istaknuo je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga.

Dodao je kako je moderan pristup krajobraznom uređenju danas imperativ kako bi animirali djecu za boravak na otvorenom. Spajanje identiteta ovog bogatog povijesnog lokaliteta, Preloga, sa značajnim godinama dječjeg razvoja ima multiplikativne efekte. Prije svega, sada outdoor pruža dovoljno bitnih animacija kako bi djeca boravila u prirodi na poticajan način, a tematska dječja igrališta su iskorak da se djeci pomogne u održavanju ravnoteže između boravka u prirodi i konzumacije tehnologije, poglavito u naseljenim  područjima.

Foto: Grad Prelog/Vjeran Žganec Rogulja, PIXSELL

-Prateći sve nove tehnologije koje nam djecu odvode od igrališta i opstruiraju ih u socijalnom i kognitivnom razvoju specijalizirali smo s za proizvodnju tematskih dječjih igrališta jer želimo vratiti djecu na mjesto gdje prijateljstva i zabava počinju i uz poseban način probuditi im maštu i njihovu kreativnost – naglasio je Tomislav Lovrić, direktor razvoja Redoxa.

Tematsko dječje igralište je podijeljeno je u tri zone koje su usmjerene na tri dobne skupine djece.

Foto: Grad Prelog/Vjeran Žganec Rogulja, PIXSELL

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje