Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ovo su učenici na koje su u V. OŠ Varaždin jako ponosni

Objavljeno:

- dana

U V. OŠ Varaždin u petak, 29. lipnja bilo je svečano.

Ravnatelj škole Mario Šipek uručio je učenicima pohvalnice za sudjelovanje na županijskim natjecanjima i zahvalnice njihovim mentorima, a nagrađeni su i učenici te njihovi mentori koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na županijskim i državnim natjecanjima. Također, nagrađeno je 19 učenika osmih razreda koji su svih osam godina prošli s odličnim uspjehom.

Šipek: Kontinuirani rad se isplati

– Dokaz je to kontinuiranog rada učenika i izvrsnog rada i potpore mentora svojim učenicima na koje smo svi ponosni – istaknuo je ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek. Za osvojeno 1. mjesto na županijskom natjecanju iz tehničke kulture u kategoriji Obrada materijala nagradu su primili Stela Kukec, za osvojeno 2. mjesto u kategoriji Graditeljstvo Lucija Šavor, za osvojeno 2. mjesto u kategoriji Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina Anamarija Mrkonjić, a za osvojeno 2. mjesto u kategoriji Fotografija Linda Ljubić (mentorica Ines Brckan). Za osvojeno 1. mjesto na županijskom natjecanju iz geografije u kategoriji 6. razreda nagradu je primio Josip Slatki, a za osvojeno 3. mjesto u kategoriji 8. razreda nagradu je dobila Tonka Belić (mentorica Ivana Ivković). Nagradu je dobila i Marta Korade za osvojeno 2. mjesto na županijskom natjecanju iz povijesti (mentorica Nikolina Kovačić) koja je dobila nagradu i za osvojeno 3. mjesto na županijskom natjecanju iz engleskog jezika (Natalija Sokač). Za osvojeno 3. mjesto na županijskom natjecanju iz kemije nagradu je dobila Stela Kukec (mentorica Gordana Križanić). Nagradu su dobili i Vigo Moslavac, Daniel Hukić i Anamarija Mrkonjić koji su na međunarodnom matematičkom natjecanju “Klokan bez granica” ušli u 10 posto najboljih unutar svojih kategorija. Uspješni su bili i sportaši V. OŠ Varaždin: za osvojeno 1. mjesto na županijskom sportskom natjecanju u disciplini košarka nagrade su primili Patrik Brezovec, Dino Cesarec, Josip Habijan, Vinko Horvatić, Tibor Kovačić, Ivan Mihalj, Leon Križnjak, Lino Mežnarić, Marko Rukelj, Borna Šopar, Dorian Peras, Luka Čevra. Za osvojeno 2. mjesto na županijskom sportskom natjecanju u disciplini atletika nagrađeni su Josip Habijan (100 m), Luka Čevra (300 m), Tibor Kovačić (800 m), Borna Belić (skok u dalj), Marko Rukelj (skok u vis), Dorian Peras (kugla 4kg), Borna Šopar (vortex) i Luka Čorko. Za osvojeno 2. mjesto na županijskom sportskom natjecanju u disciplini plivanje nagradu su primili Lovro Pintarić, Davorin Suhanek, Vito Makoter, Luka Lacković, Filip Kukec, Vedran Šavor, Willi Tropp i Ivan Trubić (mentorica Lovorka Maruševec).

Učenici dobili i pohvalnice

Pohvalnice su dobili Teodor Belaj i Nikola Sajko (mentorica Dubravka Novak) za sudjelovanje na županijskom natjecanju iz matematike, a za sudjelovanje na županijskom natjecanju iz fizike Vedran Maček (mentor Žarko Tomičić). Za sudjelovanje na županijskom natjecanju iz biologije pohvalnice su primili Ana Čovran  i Roko Šestak (menorica Gordana Križanić ), za sudjelovanje na županijskom natjecanju iz engleskog jezika Alitas Narančić (mentorica Natalija Sokač), za sudjelovanje na županijskom natjecanju iz njemačkog jezika Zita Svetec (mentorica Anita Babić), za sudjelovanje na županijskom natjecanju iz geografije Luka Šarić, Domagoj Belić, Stela Kukec (mentorice Sonja Hajdarović Haidar i Ivana Ivković), za sudjelovanje na županijskom natjecanju iz tehničke kulture u kategoriji Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina Lana Skupnjak, u kategoriji Maketarstvo i modelarstvo Karla Kolenko, a u kategoriji fotografija Klara Trstenjak i Filip Nušak. Pohvalnicu za sudjelovanje na županijskom natjecanju Sigurno u prometu dobili su Karla Kolenko, Mila Mitrović, Matej Banek i Luka Šarić (mentorica Ines Brckan), a za sudjelovanje na županijskoj smotri Lidrano 2018. u kategoriji “Novinarski izraz” Stela Kukec (mentorica Nataša Grubješić). Pohvalnicu za sudjelovanje na županijskoj smotri iz Likovne kulture dobili su Rea Kuserbanj i Leon Križnjak (mentor Davor Petak). Pohvalnicu za sudjelovanje na županijskom sportskom natjecanju u rukometu – dječaci 5. i 6. razred – dobili su Luka Kranjčić, Martin Patrčević, Matija Žigmund, Leon Sukačić, Ivan Trubić, Patrik Piskač, Branimir Oršuš, Adrian Bohčić, Jura Đolonga i Roko Kovačić (mentorica Lovorka Maruševec).

Odličan uspjeh svih osam godina

Ravnatelj V. OŠ Varaždin nagradio je i 19 uspješnih učenika 8. razreda V. OŠ Varaždin, koji su svih osam razreda položili s odličnim. – Vjerujem da će u budućnosti ovih 19-ero učenika nositi stupove našeg društva i stvarati uvjete za napredak Hrvatske – ustvrdio je Šipek. Riječ je učenicima: Borna Belić, Tonka Belić, Ana Čovran , Leon Dreven, Linda Ljubić, Greta Posavec, Mona Skok, Zita Svetec, Roko Šestak, Petra Šokman, Lana Inter i Patricija Žganec (8. a) te Marta Korade, Nika Kronja, Rea i Ira Kuserbanj, Luka Hanžek, Alitas Narančić, Kaja Turković (8. b). Razrednica učenicima 8. a razreda od 1. do 4. razreda bila je Ljerka Stupar, a od 5. do 8. razreda Ivana Kolarić, dok je razrednica učenicima 8. b razreda od 1. do 4. razreda bila Dubravka Novak, a od 5. do 8. razreda Nikolina Kovačić.

Život i društvo

FOTO Brojne farmske životinje prvi put slobodno žive u Utočištu sunčani bregec kod Vinice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Jarac Spock i njegova kozja ekipa, svinja Iggy, purani Ernest i Oliver, patak Gretić, crna kokoš Stefan, mačke Janica, Bobica i Tomica te psi Luna i Karlo, kao i brojne druge životinje slobodno uživaju na imanju Nikole Bosaka (30) u Pešćenici Viničkoj, u općini Vinica.

One su stanovnici Utočišta sunčani bregec, neprofitne udruge koju je Bosak osnovao u studenome prošle godine, a brine za farmske životinje. Sve životinje imaju imena, a Bosak na njih gleda kao na članove svoje obitelji, kako nam je sam rekao. U našoj zemlji ima više udruga koje pomažu da se udome psi ili mačke, ali utočište za životinje koje u pravilu žive na farmama još je rijetkost.

– Upravo su farmske životinje najviše eksploatirane, pa mi je želja bila napraviti utočište za njih. Imanje zauzima površinu od 4500 metara četvornih te je dom kozama, svinji, guskama, puranima, mačkama i psima. Životinje najčešće završe kod mene kad mi se netko javi ili putem prijatelja. Živim sam, puno je posla oko životinja, ali nije mi teško jer u tome uživam. Svaka od mojih životinja je posebna, ima svoj karakter te svaki dan provodim s njima. Na sredinu dvorišta stavim prostirku, legnem i jednostavno uživam među životinjama – rekao je Nikola.

Naš sugovornik je vegan, a ideja da osnuje Utočište stvorila se spontano.

– Po zanimanju sam grafički dizajner, ali ne radim taj posao. Živo sam u Ladanju, na selu uz domaće životinje, pa kasnije otišao živjeti kao podstanar u Varaždin. Kad si mlad nemaš baš novaca pa sam uglavnom jeo paštete i salame. Tako sam odlučio ne jesti meso na mjesec dana. Taj mjesec se pretvorio u osam godina. Najprije sam bio vegeterijanac, ali otkad živim sa životinjama postao sam vegan. Vratio sam se u Ladanje i počeo brinuti za domaće životinje, ali mi je dvorište postalo premalo. Prodao sam kuću u Ladanju i kupio drugu s većim dvorištem u Pešćenici Viničkoj te sam izgradio nastambe za životinje i s vremenom osnovao Sunčani bregec – ispričao nam je Nikola.

Rekao nam je da ga svi susjedi već poznaju zbog ljubavi prema životinjama ta da nije dobio nikakve negativne komentare. Ipak, kako Utočište raste trebat će mu i pomoć dobrih ljudi. Kad su novinari Regionalnog stigli raditi reportažu Bosakov susjed nam je spontano rekao da je on najbolji susjed s najljepšim dvorištem.

Ljubav

– Ako nema veterinarskih troškova mjesečno za hranu životinja trošim oko 500 eura. Smatram da sam došao do maksimuma koji sam mogu financijski pokriti. Dobio sam puno podrške i gotovo svaki vikend na imanje dolaze posjetitelji. Donacije za hranu i pomoć volontera su dobrodošli. Planiram i radionice o kojima će se moći više saznati putem Facebook i Instagram stranice “Utočište sunčani bregec”. U izradi je i web stranica. Sljedeći veći projekt koji me očekuje je gradnja staje i nadstrešnice za sijeno. Prije mjesec dana dobio sam najbolji poklon za rođendan ikad kada mi je kolega poslao puni kamion paleta. I inače radim od recikliranih materijala pa ću i njih pretvoriti u ono što mi bude potrebno – istakao je Nikola.

Dolazak novih životinja ovisi će o financijskim i prostornim mogućnostima.

Iggy nakon života u kući uživa u blatu

Najzanimljiviji član Utočišta je svinja Iggy. Živio je u kući u Samoboru pa sada uživa u blatnim igrama u dvorištu.

– Iggy je kod mene dvije godine. On je svinja pasmine Minessota, a k meni je stigao iz Samobora gdje je živio u kući sa sedam pasa. Bio je poklon sinu za rođendan koji se odselio u inozemstvo i više nije ima tko brinuti o njemu. To je još jedna problem, po raznim oglasnicima se prodaju svinje kao patuljaste i onda narastu velike. Iggy uživa na imanju. Čim je došao odmah smo se skupa valjali po blatu. Imam i devet kozica. Ela i Žiži su stigle u prosincu lani. One imaju 13 godina i prvi put žive bez da su eksploatirane, ne moraju davati mlijeko, samo pasu i uživaju. Evo, patak Gretić samnom živi već pet godina, od kada je došao iz Zagreba. Najprije sam mislio da je patka, pa je bila Greta, ali ispao je Gretić – veselo govori Nikola.

Nastavite čitati

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje