Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Paka puna vrganja i dabrova odličan mamac za gljivare i turiste

Objavljeno:

- dana

UŽIVALI I NAJMLAĐI

U organizaciji Turističke zajednice grada Novog Marofa, Udruge privatnih šumovlasnika Graber te Grada Novog Marofa ovog je vikenda održana manifestacija „Dani vrganja u Paki“.

Tako je Paka, unatoč lošem vremenu, po četvrti put bila sastajalište velikog broja zaljubljenika u vrganje i druge vrste gljiva, ali i općenito u prirodu.

Dvodnevna manifestacija imala je obilje programa i sadržaja među kojima i nedjeljno nezaobilazno natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva. Osim natjecanja mogla se posjetiti i utvrda Paka, a moglo se saznati dosta zanimljivosti o nastambama dabrova.

Upravo se taj dio programa, prema riječima voditeljice TZ-a Renate Horvatić, pokazao kao pun pogodak ove godine s obzirom na broj posjetitelja koji su se odazvali. Za one nešto aktivnije organizirana je vođena šetnja „od utvrde do utvrde“ koja spaja utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo, u ukupnoj dužini od 8,5 km.

Uz sve to posjetitelji su mogli vidjeti i prezentacija „lova na crni tartuf“, disc golfa, streličarstva, paraglidinga te  aznih drugih sportova. Uz standardnu ponudu hrane i pića, za pravi gastronomski doživljaj pobrinuo se Damir Crleni, vrsni i nagrađivani kuhar koji je spremao delicije od vrganja i tartufa.

– Unatoč lošem vremenu zadovoljni smo odazivom na manifestaciju. Zadovoljni smo i brojem posjetitelja, ali i izlagača i činjenicom, prema povratnim informacijama koje imamo, da su i izlagači zadovoljni što je garancija da će se svi oni vratiti i iduće godine. Iz godine u godinu širimo sadržaje i program, a Paku potvrđujemo kao odličnu destinaciju kulturnog i rekreativnog turizma – kazala je Horvatić.

U manifestaciji je i ove godine sudjelovao gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je istaknuo kako je ovo već četvrta godina zaredom održavanja ove, po njegovim riječima, sjajne manifestacije.

– Riječ je o zaista lijepoj manifestaciji koja promovira branje vrganja odnosno gljiva, ali i edukaciju koja ona možda malo manje upućene uči kako prepoznati pojedinu vrstu gljiva. Nakon ovoga siguran sam da su mnogi zainteresirani da češće na ovakav način provedu vrijeme u prirodi – kazao je Jenkač te je potvrdio riječi Horvatić da je unatoč lošem vremenu manifestacija privukla veliki broj i posjetitelja i izlagača.

Gradonačelnik drži i da ova manifestacija puno znači za najmlađe jer preko nje mogu upoznati prirodu i gljivarstvo na zanimljiv način te ujedno uče o važnosti očuvanja prirode i okoliša. Za njih su bile osmišljene edukativne igre – Gljivolov, Mali šumski razgovori i Mladi gljivar koje su bile odlično posjećene.

– Ovo je zasigurno jedna od najvažnijih manifestacija ove vrste u regiji. Nije ni čudno da se održava upravo na području Pake koje je nadaleko poznato područje za branje gljiva. Radi se o jednom odličnoj kombinaciji tradicije i dobro osmišljenog turističkog događaja – zaključio je Jenkač.

Dodajmo da je prvog dana manifestacije, u subotu, održan stručni skup s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda. Organizator skupa bila je Lokalna akcijska grupa Prizag, a govorilo se o mogućnostima financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a, iz mjere 19, i putem mjera 6 i 7.

U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika Graber održano je predavanje „Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu“.

 

Izvor: Foto: JV

Međimurje

Desetljeće djelovanja Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije deset godina u Međimurskoj županiji nastala je jedinstvena priča iz područja rane intervencije u djetinjstvu. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.

Jedini licencirani

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Prije pet godina usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini je Udruga postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljava 26 djelatnica koje putem svoga rehabilitacijskoga rada i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera tijekom deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad uz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je Pucko.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom Agenti 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo, koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Prije dviju godina organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Potpisan ugovor

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini, što je dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije, što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je više od 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-a 19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnoga centra za ranu intervenciju MURID vrijednoga 20 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci i Ludbrežani za vikend nemojte piti jer će vas policija dodatno pratiti u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom prilikom provodit će se mjere i radnje u cilju sprječavanja prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Ludbreg, provodit će se i lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

U ponedjeljak, 8. ožujka od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije, policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima. Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati